doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prezidentovi SR patria od zvolenia do funkcie, štyri najvýznamnejšie štátne vyznamenania, čo tak vyberať kvality kandidátov podľa týchto kritérií ?

... na posudzovanie podnetov na predloženie návrhov na udelenie štátnych vyznamenaní sa zriaďuje komisia, ktorá posudzuje, či sú splnené podmienky na udelenie štátneho vyznamenania a mieru zásluh toho, komu sa štátne vyznamenanie má udeliť. Prečo to neplatí aj pri kandidátoch na prezidenta ?...

Prezidentské voľby na Slovensku sa majú konať na jar v roku 2019, ale už dnes sa kvôli ním idú média zblázniť. Pritom podľa mňa píšu iba o „bulvárnostiach“.  Čo tak napísať niečo na nasledujúcu tému ? Prezidentovi SR patria najvyššie, čiže I. triedy, štyroch štátnych vyznamenaní. Vyznamenania odovzdá prezidentovi potom, čo sa ujal funkcie, predseda Ústavného súdu SR a zostávajú mu aj po skočení výkonu funkcie prezidenta. Ide o tieto vyznamenania:

Rad Andreja Hlinku, sa udeľuje za mimoriadne zásluhy o vznik SR. Radová stuha sa nosí cez pravé plece k ľavému boku.

Rad Ľudovíta Štúra, sa udeľuje za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie,  ľudské práva a slobody a ich ochranu ... Radová stuha sa nosí cez pravé plece k ľavému boku.

Kríž Milana Rastislava Štefánika, sa udeľuje za  nasadenie vlastného života pri obrane SR, záchrane ľudského života alebo značných materiálnych hodnôt.

Pribinov kríž, sa udeľuje za mimoriadne zásluhy o hospodársky, sociálny, alebo kultúrny rozvoj SR. Pri udeľovaní štátnych vyznamenaní I. triedy, ktoré majú  najvyššiu hodnotu sa vyžaduje,  aby miera zásluh, za ktoré má byť štátne vyznamenanie udelené bola obzvlášť mimoriadna.  Toto nehovorím ja, ale zákon o štátnych vyznamenaniach.   Ponechám stranou úvahu, načo a najmä za aké zásluhy  má prezident už pri nástupe do funkcie  nárok na toľko radov. Hoci pravdu povediac, ak mu už patria, tak by ich pri oficiálnych ceremóniách  mal povinne aj nosiť. Veď  to ako sa vyrovná s tiažou týchto radov a zemskou gravitáciou, by mohla byť asi zaujímavá podívaná. Podstatné načo narážam je, ale toto. Ak už vieme, že prezidentovi po ujatí sa výkonu funkcie, zo zákona patria takéto vysoké pocty, potom  to treba využiť na lustráciu prezidentských kandidátov. Predovšetkým z tohto pohľadu, by mali voliči ale aj média hodnotiť kvality uchádzačov o prezidentský úrad.

Zatiaľ z ohlásených kandidátov na úrad prezidenta SR, podľa môjho vlastného vyhodnotenia, nespĺňa uvedené kritéria nikto. Prajem príjemný deň. Doko

Viac na túto tému píšem aj na  http://doko.blog.portal.sk/detail-tak-si-ja-vyberam-prezidenta.html?a=f05d8553e7385e3372123c331887e4c3


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014