doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tak si ja vyberám prezidenta

....Či bude z môjho kandidáta aj prezident, to veru neviem, ale čo viem je to, že ak sa ma hocikto spýta, koho som volil, nebudem sa hanbiť povedať pravdu. Lebo toho môjho kandidáta som si vybral na základe mojich kritérií a nie preto, že mi to niekto nariadil.

        Približne o mesiac budeme voliť prezidenta Slovenskej republiky. Čas rýchlo beží, a tak som si, sám pre seba,  položil otázku. Pôjdeš voliť, ak áno,  vieš koho budeš voliť? Skôr, než som sa dopracoval k racionálnemu výsledku, musel som si vytvoriť predstavu o tom,  aký by mal byť,  ten môj kandidát na prezidenta SR. Tak, aký by vlastne mal byť?

1. Bez akýchkoľvek výhovoriek by mal zverejniť svoje majetkové pomery. Nemal by byť skorumpovaný a unavený zo svojej doterajšej politiky.

2. Konečne by som chcel v tejto funkcii vidieť  človeka, ktorý nie je žiadnym pohrobkom komunistickej strany.

3. Môže to byť aj vekovo mladý človek, veď už by bolo načase,  aby zodpovednosť za štát do svojich rúk vzali tí mladí, čo v roku 1989 chceli čosi iné, než socializmus.

4. Mal by byť jazykovo zdatný. Najmenej  znalosť dvoch, západných cudzích  jazykov je vítaná.

5. Určite by mal mať vysokoškolské vzdelanie a to  nielen naše,  ale aj z  cudziny. Napr. západná Európa, či USA.

6. Mal by byť verejne známou osobou,  so skúsenosťami z vysokej politiky.

7. Nemal by mať rozháraný súkromný život. Samozrejme, že by to nemal byť alkoholik, ani užívateľ iných drog.

8. Keďže prezident SR,  je  podľa mňa,  najvyšší štátny úradník, potom by malo byť úplne samozrejme aj to, že by mal spĺňať všetky kritéria,  ktoré zákon o štátnej službe požaduje od  štátnych zamestnancov.

9. Mal by spĺňať aj všetky kritéria, ktoré sú predpísané  pre priznanie  najvyššej bezpečnostnej previerky. A musím potvrdiť, že sú veľmi prísne a zasahujú do všetkých sfér  života človeka.

10. Prezident je aj vrchným veliteľom ozbrojených síl, a preto by bolo veľmi kontraproduktívne, ak by sa o vojakoch, a to nielen aktívne slúžiacich, ale aj o vyslúžilcoch  bol niekedy v minulosti vyjadril pejoratívne.

Kto chce, môže si k týmto,  doplniť aj svoje vlastné otázky. Hoci aj takú: Ktorý z kandidátov je mi najsympatickejší ako človek ? 

A prečo by som mal ísť voliť? Samozrejme, že viem, že to nie je žiadna povinnosť. Je to dobrovoľná  činnosť a právo nás občanov, zvoliť si prezidenta takého, aký nám zo zapísaných kandidátov najviac vyhovuje.

Prečo ísť voliť aj vtedy, ak žiadny z kandidátov nevyhovuje všetkým mojim kritériám? Jednoducho preto, že ten,  kto voliť nepôjde, sa dobrovoľne vzdáva  možnosti vyjadriť sa k tomu, akého chce mať prezidenta. A na druhej strane, takýto nevolič, si  musí plne uvedomiť aj to, že  zodpovednosť za zvolenie prezidenta SR  vlastne prenechal iným voličom, o  ktorých ale nevie fakticky nič,  pritom o kandidátoch na prezidenta, si môže zistiť čo chce!

Ak teda nedôjde k nejakým nepredvídateľným okolnostiam, už dnes  viem koho budem 15. marca  a verím, že aj  29. marca 2014 voliť. 

Po porovnaní profilov všetkých kandidátov o prezidentskú funkciu, sa k tým mojim - podotýkam, že žiadneho z nich som naživo nikdy nestretol, najviac približuje profil, ktorý verejnosti predkladá pán Radoslav Procházka. A mám to!

Či bude z môjho kandidáta aj prezident,  to veru neviem, ale čo viem je to, že ak sa  ma hocikto spýta, koho som volil, nebudem sa hanbiť povedať pravdu. Lebo toho môjho kandidáta som si vybral na základe mojich kritérií a nie preto, že mi to niekto nariadil.

Šťastnú ruku pri voľbách v marci 2014 praje doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

  1. Správne rozhodnutie
    Súhlasím s názorom, koľko nás bude?
    publikované: 14.02.2014 20:26:42 | autor: Pavol Bada (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Tak by sa mal rozhodovať každý!
    I ja som sa rozhodol na základe vlastných kritérií a j viem koho budem voliť. Ja som si pridal ešte jedno kritérium : nesmie byť v súčasnosti a ani v minulosti spojený so žiadnou politickou stranou. Všetky už pre nás urobili až dosť!!!!!
    publikované: 19.02.2014 18:34:06 | autor: Laco Ridzoň (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Doko
    veeeľmi by som chcela, aby si urobil z tohto letáky a dal ich poroznášať po všetkých slovenských domácnostiach .

    ==chcel v tejto funkcii vidieť človeka, ktorý nie je žiadnym pohrobkom komunistickej strany.== ani jednej strany s demokratickým nedemokratickým názorom .

    Len sa obávam, že to sú len naše sny a že slovenská pospolitosť buď voliť nepôjde, alebo bude voliť toho, kto ponúka plevy v pozlátku zabalené
    publikované: 23.02.2014 12:22:02 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. nepatri sa sem pisať politicke ceci
    Nepatrísa sem pisať veci o politike . Asi pre Vás platí to čo povedal sv. Tomáš Akvinský : Nehodno hádzať perly .....
    publikované: 31.03.2014 14:16:12 | autor: Satan Mag (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014