doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Deň otcov

...Otec to je ten, ktorý mi dal život, v rodine má najvyššiu autoritu a tak ako hlava rodiny sa stará o jej členov aby mali všetko, čo pre život potrebujú....
Neviem či aj vo vašom kalendári je  pri nedeli 15.6. napísané okrem mena Vít  aj  Deň otcov. Nie, nejdem skúmať pôvod Dňa otcov.  Chcem sa zamyslieť nad významom slova otec, obecne. Asi najvýstižnejšia a najznámejšia  charakteristika otca je tá kde sa hovorí, že „Otec to je ten, ktorý mi dal život, v rodine  má najvyššiu autoritu a tak ako hlava rodiny sa stará o jej členov aby mali všetko, čo pre život potrebujú.“ V kocke by to asi tak aj mohlo byť. Lenže, tak ako pri mnohých iných definíciách aj pre túto platí, že v živote to môže byť aj trochu inak. 

Po prvé. Nikto si pozemského otca nemôže vybrať. Veriaci si naopak môžu vybrať za otca nadprirodzenú bytosť, za ktorú považujú Boha.
Po druhé. S meniacim sa vekom sa mení aj naša predstava o otcovi. Maličkému človiečikovi sa pri slove otec vybaví taký otec, ktorý mu pofúka udreté kolienko, pomôže vstať zo zeme pri prvých pádoch. Tým väčším stačí, ak im  opraví poškodený bicykel,  ochráni pred bitkármi, pomôže pri rozhodovaní na akú školu ísť, vypočuje si prvé vzlyky po sklamanej láske a pomôže im po  dovŕšení dospelosti postaviť sa na vlastné nohy. Stručne. Deti chcú aby sa kedykoľvek to potrebujú, mohli na svojho otca obrátiť a požiadať ho o radu či pomoc.
Po tretie. Matka  detí od ich otca chce, aby jej pri starostlivosti o nich a ich výchove  pomáhal podľa svojich možnosti a schopnosti celý život, a to už od ich počatia. Stručne povedané.  Matky v otcoch svojich detí hľadajú oporný stĺp, od ktorého očakávajú, že im bude vždy nápomocný.
Po štvrté. Otec od svojich detí spravidla chce, aby okrem poslušnosti sa aj dobre správali, učili a aby na nich mohol byť v živote hrdý. Inak povedané, aby sa mohol za každých okolností na nich tiež spoľahnúť.
Po piate. Spoločnosť  vytvorila zákony, ktorými otcom umožnila vychovávať svoje deti už od narodenia napríklad tým, že  môžu byť na rodičovskej dovolenke. A takým otcom, ktorí akosi pozabudli na to, že majú deti,  to pre zmenu pripomína zákonom trestným. Stručne vyjadrené, ani spoločnosť nechce, aby deti mali nezodpovedných otcov.
Podľa toho mi vychádza, že každý z dotknutých chce, aby práve ten náš otec bol  taký, ktorý vždy splní všetky naše predstavy o otcovi. To je správne, lebo aj tu musí existovať nejaký ideál. V reálnom živote  by ale určite postačilo, keby sa každý mohol na svojho otca kedykoľvek obrátiť nielen ako na otca, ale aj ako na dobrého  kamaráta. A to aj vtedy, ak je v televízii prenos z futbalových majstrovstiev Európy. Takí otcovia si potom skutočne zaslúžia mať v kalendári aj svoj Deň otcov.  A aký je ten váš otec? Už ste mu za to, čo pre vás robí alebo robil aj poďakovali? Ja môjmu otcovi, ktorý už žiaľ nie je medzi nami, ďakujem aspoň týmto vyznaním. Na záver by sa mohol hodiť aj tento citát od neznámeho autora: „Dieťa je také, ako ho vychováme. Vychovať, to neznamená  kázať a rozkazovať, ale dávať mu ten najlepší príklad“.
Prajem pekný a príjemný deň. doko.  A taký bol môj otec

http://doko.blog.portal.sk/detail.html?a=9e1f2c080a5f577552fd343335eeb5e6


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

  1. velavravne
    mile a pritom drsne... tak ako casto otcovia :)
    publikované: 14.06.2008 12:24:19 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  2. doko
    upútal si ma titulom... Ja som svojmu ockovi stihla podakovať.. tiež už nie je tu...akýkoľvek by bol, bol by pre má tým najlepším, lebo s ním som žila, jeho mala a bol mi naozaj oporou a vzorom. Keby som si mohla vybrať ešte raz, chcela by som iba jeho...
    Otec mojich detí je taktiež z môjho pohľadu ten najlepší... ale neuznávam Deň otcov, lebo týmto sviatkom by sa mal stať každý deň, pretože každý deň si každý (dobrý?!?) otec zaslúži poďakovať a pobozkať.
    Môžem len doporučiť pekné slová o otcovi (oplatí sa to prečítať..) z blogu chalana, čiže Peter Železník, Najllepší otcovia,... tam je to pravé vyznanie syna ,
    prajem pekný deň a ak si otcom... buď najlepším, takým, akým uznáš za najvhodnejšie.
    publikované: 14.06.2008 12:54:16 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014