doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovenskí branci (SB) - koho alebo čo suplujú ?

… Všetci účastníci základného bojového výcviku pocítia na vlastnej koži koordinovaný a účelový bojový dril ... v psychickej odolnosti a v schopnosti rýchlo a racionálne reagovať v stresových situáciách pod nátlakom a to čo najefektívnejším spôsobom....

Je leto, pre novinárov a politikov uhorková sezóna a tak riešia neziskovú organizáciu Slovenskí branci. Inak sa to nazvať nedá, veď táto organizácia na Slovensku existuje už od roku 2012 a  doteraz akosi nikoho nebudila zo spánku. Dal som si teda trocha práce a len veľmi letmo som  z web stránky tejto organizácie vytiahol pár viet. Po ich prečítaní, možno aj radový čitateľ tohto blogu získa základnú orientáciu v tejto problematike.

Citujem zo spomínanej web stránky:

... „ Kto sme? Sme domobrana. V časoch miernych pomáhame, v časoch tažkých bránime. ... SB je apolitická, nezisková organizácia ... snažíme sa naučiť a pripraviť mladých ľudí na to ako riešiť rôzne krízové situácie.... Toto sa snažíme docieliť prostredníctvom branných výcvikov, ktoré pravideľne organizujeme. Na ktorých sa učíme v skratke: prežitie v prírode, prvá pomoc, zdravoveda, vojenská taktika (konvenčný i partizánsky štýl boja), narábanie so zbraňami, boj z blízka, topografia, RCHBO ochrana (radiačná, chemická, biologická ochrana) a mnoho iného … Všetci účastníci základného bojového výcviku pocítia na vlastnej koži koordinovaný a účelový bojový dril ... v psychickej odolnosti a v schopnosti rýchlo a racionálne reagovať v stresových situáciách pod nátlakom a to čo najefektívnejším spôsobom.... Základný bojový výcvik ( ZBV ) síl SB je komplexným prípravným opatrením zahŕňajúcim súbor niekoľkých cvičení v rámci primárnych tematických celkov bojovej prípravy od prípravnej a výcvikovej individuálnej úrovne cez skupinovú bojovú prípravu až po nasadenie celkov do plnenia úloh v cvičnej bojovej operácii univerzálneho zamerania. Základný bojový výcvik a následné záverečné nasadenie do bojovej operácie pozostáva z primárnych štandardov vojenského výcviku defenzívnych, ofenzívnych a transportných pechotných aktivít peších a mechanizovaných jednotiek. Záverečná fáza výcviku ťa prevedie nasadením do bojovej operácie kde svoje získané zručnosti preveríš v simulovanom bojovom poli počas vyhlásenej bojovej pohotovosti....Cena výcviku 35 euro na osobu, dĺžka trvania 5 kalendárnych dní... Koniec citátu.

Teraz si asi poviete. Jasné, je to vojenská organizácia, ktorá sa to pred svetom ani nesnaží skrývať.  A možno si tiež položíte otázku. Načo máme Ozbrojené sily SR, ak ich povinnosti supluje neziskovka ?  A druhá otázka príde akosi sama. Ozbrojené sily SR majú hlavného veliteľa, ktorým je prezident SR. Komu sa zodpovedá Predseda NVB, hlavný veliteľ síl SB ? Odpoveď som na predmetnej  web stránke SB nenašiel.  Tiež by bolo zaujímavé zistiť, proti komu chce neziskovka SB viesť bojovým drilom, bojové operácie a použiť konvenčný i partizánsky štýl boja ?

Podľa mňa, s prihliadnutím na vyššie napísané, sa dá pomerne ľahko odpovedať aj na otázku, položenú  v nadpise blogu. Neziskovka SB totiž „iba“ využíva   pole neorané, ktoré by inak mal obhospodarovať štát, a to prostredníctvom jemu podriadených bezpečnostných a ozbrojených síl. Keďže to nerobí, a možno ani robiť nechce, tak so toho ujali Slovenskí branci. Príjemnú druhú polovicu prázdnin praje svojim čitateľom doko.



Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014