doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Skutočne sa bez účasti našich vojakov vojna v Afganistane neskončí ?

... všetkým pozostalým po obetiach vojny v Afganistane vyslovujem hlbokú a úprimnú sústrasť...

      Na tomto blogu som pri jednej príležitosti 23.10.2009 okrem iného,  tiež napísal (a stojím si za tým aj dnes)  ..... " ak doteraz žiadna vojenská sila ZSSR či USA a NATO  sama o sebe v tejto krajine nič nezmohla, asi ťažko zmôže aj v budúcnosti ? Preto si myslím, že pobyt našich vojakov v Afganistane nemá žiadny politický, ale ani vojenský význam a správnejšie by bolo ich stiahnutie späť na Slovensko. Samozrejme, že Afganistanu,  ak o to stojí,  treba pomáhať, ale nie  tak, že hoci aj nechtiac,  spojenecké vojská  zabíjajú nevinných civilistov a ničia im ich, aj tak dosť biedny majetok.  Najprv treba skončiť 30 rokov trvajúcu vojnu a až potom to skúsiť diplomaciou,  humanitárnou pomocou,  hospodárskou a kultúrnou pomocou. A na to Afganci nepotrebujú  cudzích  vojakov.“   Citát z blogu pripomínam najmä preto, že včera (9.7.2013) v Afganistane,  nejaký šialenec, vraj ide o teroristu, ktorý už vraj viac ako 2 roky slúži v afganskej armáde, strieľal do našich vojakov od chrbta ako na škodnú v lese.   

Naše média pritom o tejto udalosti píšu podľa toho,  čo sa im hodí. Napríklad:

1. K tejto udalosti sa minister zahraničných vecí  SR  vyjadril, že    .... „Teroristi sú zbabelci a pred zbabelcami sa neuteká. Slovensko bude súčasťou boja proti terorizmu, zostaneme v Afganistane a budeme tam aj po roku 2014, keď budeme plniť úlohy v oblasti výcviku. Pretože našim cieľom je nedovoliť, aby sa takéto hanebné útoky opakovali.....“

2. Dnes  sa predseda vlády SR v Afganistane vyjadril takto: „Naši vojaci tu robia veľmi dobrú robotu. Nič nezmeníme na našom prístupe v boji proti terorizmu. Vláda SR v spolupráci s inými krajinami bude ďalej pokračovať v odstraňovaní terorizmu, pretože to nie je cesta, ako riešiť politické otázky,“

3. Z  internetových správ sa tiež môžeme dozvedieť, že ... „Slovensko sa stalo v poradí 29. krajinou, ktorá za účasť v misii platí najvyššiu cenu. Celkovo koaličné sily pod velením NATO doteraz podľa bilancie icasualties.org v Afganistane majú 3 348 padlých. V súčasnosti v operácii Medzinárodných bezpečnostných podporných síl (ISAF) v Afganistane pôsobí 234 príslušníkov slovenských ozbrojených síl. Od roku 2004 sa v ISAF v polročných cykloch vystriedalo viac ako 3-tisíc slovenských vojakov, z toho 15 žien.“

Na túto udalosť iste reagujú aj obyčajní  ľudia, žiaľ ich názory novinári akosi necitujú. Úmyselne tu nechcem  citovať tzv. „komenty“ pod článkami, lebo hoci značná časť  z nich súcití s pozostalými a vyjadruje im sústrasť,  nájde sa  tam aj mnoho takých komentujúcich, ktorí ani v takýchto situáciách  nedokážu byť ľuďmi.

Teraz si pripomeňme, čo o pôsobení našich vojakov v zahraničí hovoria naše zákony:

1. Ústava SR jasne deklaruje ..."Obrana Slovenskej republiky je povinnosťou a vecou cti občanov. Nikoho nemožno nútiť, aby vykonával vojenskú službu, ak je to v rozpore s jeho svedomím alebo náboženským vyznaním."  Ďalej ústava stanovuje, že rozhodnutie o  vyslaní ozbrojených síl mimo územia SR patrí do pôsobnosti NR SR.  

2. Podľa zákona o Ozbrojených silách SR,  súhlas na vyslanie profesionálneho vojaka na plnenie úloh humanitárnej pomoci,  vojenského cvičenia, mierovej pozorovateľskej misie, vojenskej operácie, plnenia záväzku z medzinárodnej zmluvy o spoločnej obrane proti napadnutiu sa nevyžaduje.

3. Požiadavky na úroveň vycvičenosti v nadväznosti na špecifickosť úloh, na ktorých plnenie majú byť vojaci vyslaní mimo územia SR, určí náčelník generálneho štábu,  ktorý  vykonáva aj ich výber.

Záver!  Pýtam sa. Čo na toto hovoria naši poslanci, ktorí práve tým, že schvaľujú nezmyselné zákony,  našich mladých ľudí do takýchto, ťažko ospravedlniteľných vojen posielajú?  Koľkí z nich tam, ako vzor pre ostatných občanov, poslali svoje deti? Ako môže náš občan  so cťou plniť ústavnú povinnosť pri obrane SR, keď  ho štát núti,  aby sa zároveň stal aj zahraničným žoldnierom? Ako môže byť náš vojak poriadne na vojnovú činnosť pripravený, keď naše ozbrojené sily majú financie akurát na platy? Viac na túto tému píšem aj na http://doko.blog.portal.sk/detail-30-rokov-vojny-v-afganistane-a-vitazov-stale-niet.html?a=981b2f0aa779068c72b43c6f43319171

Zdraví doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. nooooooooooo
    išli tam dobrovoľne za,,, peniaze,,,smutne,,,ako dopadli,,,nieje to dovolenka vGeécku
    publikované: 15.07.2013 22:59:25 | autor: oravak (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Pozdrav pre Joža Kotuliča
    Ahoj Jožo!
    Pošli mi prosím ťa tvoju emailovú adresu, chcel by som sa Ťa niečo opýtať.
    publikované: 22.07.2013 13:39:09 | autor: Vojtech Irša (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Z Afganistanu priviezli na Slovensko 24 osôb ale odmenili 36 záchrancov ?!?!.
    Výber z tlače : "Z Afganistanu prišlo 16 občanov Slovenska a ich rodinných príslušníkov a osem afganských spolupracovníkov. Minister obrany SR Jaroslav Naď 24.8.2021 udelil 33 príslušníkom a zamestnancom Ozbrojených síl SR a 3 civilným osobám vojenskú medailu za humanitárnu pomoc. Ocenil ich tak za zabezpečenie úloh spojených s evakuáciou občanov Slovenskej republiky a Afganistanu na Slovensko."
    Toto je primitívna ukážka toho ako sa politici chcú za každú cenu dostať do správ.
    publikované: 25.08.2021 11:07:00 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014