doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

30 rokov vojny v Afganistane a víťazov stále niet

... s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, medzi nich nebudú patriť ani slovenskí vojaci...

Na smeč k tejto téme mi prihral náš predseda vlády pán Fico a to slovami „Slovensko má záujem posilniť svoje pôsobenie v Afganistane ...“  Celkom by tak malo mať Slovensko do konca roka 2009 v Afganistane asi 300 ozbrojencov. Sám seba som sa spýtal.  Čo asi vie  pán Fico o vojne v Afganistane, keď tam tak vehementne posiela našich ľudí ?  Zrejme asi nie veľa. Ak by o tejto vojne  vedel aspoň niekoľko základných údajov, zrejme by   spomínanú vetu nikdy nevyslovil a ani našich ľudí neposielal na možnú smrť do krajiny, ktorej ľudia už najmenej 30 rokov vedú vojnu a o mier akosi ani nestoja.  Čo tak pripomenúť si takéto fakty.

1. V roku 1979 bol Afganistan blízkym spojencom vtedajšieho ZSSR. To pochopiteľne vadilo USA a tak všemožne podporovali afganských rebelov v boji proti ľudovodemokratickej vláde, čo vyvrcholilo zavraždením vtedajšieho predsedu vlády Afganistanu  (8.10.1979).  Čelní politickí predstavitelia ZSSR a to aj napriek počiatočnému nesúhlasu sovietskeho generálneho štábu reagovali tak, že vydali politické rozhodnutie výsledkom, ktorého bolo to, že 25. 12. 1979 o 15.00 hod. moskovského času sovietske špeciálne jednotky obsadili letiská Kábul a Bagram, čím  fakticky začali vojnu. Vojnu, ktorá aj keď sa  postupne menili jej aktéri trvá vlastne dodnes.

2. Od samého začiatku tejto vojny v nej prevládali najmä geopolitické záujmy USA a ZSSR.   A tak po začatí vojny  použili USA okrem politických tlakov  na vtedajší ZSSR aj silný ekonomický nátlak ako napr. obmedzovanie dovozu potravín a spotrebného tovaru a podob.  USA tiež neváhali sovietsku stranu obviniť z toho,  že v Afganistane používa napalm a bojové otravné plyny a že na obyvateľoch Afganistanu páchajú jej vojaci zverstvá v podobe  hromadných popráv. Sovieti im neostali  nič dlžní a na oplatku tvrdili, že USA  pomáhajú afganským povstalcom dodávkami chemických a paralytických zbraní, ktoré sú americkej výroby. V zbrani v tejto vojne podľa rôznych prameňov bolo asi  40 až 70 tisíc ozbrojených afganských povstalcov a   15 až  100 tisíc vojakov Sovietskej armády. Obidve bojujúce strany vtedy v Afganistane disponovali najmodernejšími zbraňami. Samozrejme, že to boli najmä zbrane sovietskej a americkej výroby.

3. Okrem bojov prebiehali aj rôzne diplomatické jednania o  Afganistane  a trvali až do 15. mája 1988,  kedy sa konečne začalo postupné sťahovanie sovietskych vojsk. Posledný sovietsky vojak, ktorým bol vtedajší sovietsky veliteľ   týchto vojsk generál Boris Gromov, opustil územie Afganistanu 15. februára 1989 no nie ako víťaz, ale ako porazený. Tento sovietsky neúspech v skutočnosti načal rozpad ZSSR.  Mier to ale Afgancom neprinieslo.

4. Od tejto doby  totiž jednotlivé frakcie mudžáhidov medzi sebou viedli boje o moc. Asi v  roku 1995  vznikol Taliban o ktorom sa vie, že okrem nedodržiavania ľudských práv, ukrýval na ním ovládaných územiach rôznych teroristov,  medzi inými aj najznámejšieho z nich Usáma bin Ladina. To pochopiteľne vadilo svetovým mocnostiam. Nakoniec to skončilo tak, že  po teroristických útokoch na New York a Washington v septembri 2001, začali  USA v Afganistane svetový boj proti terorizmu, ktorý žiaľ  trvá dodnes a jeho koniec je v nedohľadne.

Nie je to pre pána Fica dostatočné ponaučenie o tom, že ak doteraz žiadna vojenská sila ZSSR či USA a NATO  sama o sebe v tejto krajine nič nezmohla, asi ťažko zmôže aj v budúcnosti ? Preto si myslím, že pobyt našich vojakov v Afganistane nemá žiadny politicky, ale ani vojenský význam a správnejšie by bolo ich stiahnutie späť na Slovensko. Samozrejme, že Afganistanu,  ak o to stojí,  treba pomáhať, ale nie  tak, že hoci aj nechtiac,  spojenecké vojská  zabíjajú nevinných civilistov a ničia im aj tak biedny majetok.  Najprv treba skončiť 30 rokov trvajúcu vojnu a až potom to skúsiť diplomaciou,  humanitárnou pomocou,  hospodárskou a kultúrnou pomocou.  A na to Afganci nepotrebujú  cudzích  vojakov.

Prajem pekný a príjemný začiatok o hodinu dlhšieho víkendu. doko


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. ale kdeze :)
    prepac mily doko, ale nevies o tom co sa deje v afganistane o nic viac, ako o tom viem nas pan premier :) v afganistane totiz vobec nie je ziadna vojna v klasickom ponimani. ako to tam skutocne vyzera sa bohuzial z fotiek a televiznych novin na markize nedozvies. ak sa o tom chces porozpravat, kludne napis...
    publikované: 23.10.2009 16:42:37 | autor: Atlis (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ajajjjaj
    asi tak od 6 st.pr. n. letopoctom tam este nikto nezvitazil!...Afganistan je Afganistan..to nie je len krajina a narod! o ktorej pocuvate len zopar rokov dozadu!
    To co pises je v podtstate hole prazdne nic, v podstate zanedbatelne" fakty" a klamlive , ktore sa hadzu ludom...bububu..cim viac sa budete bat, tym viacej osohu (samosebou penazneho z vas budu mat, nemysliet, bat sa, konzumovat!)..
    A este daco, Fico riekol, NATO ziada.. ale co bude...reci sa hovoria a chlieb sa je. Afganistan je pre Afgancov a ten plyn(ovod), pre ktory sa tam NATO nasackovala ..mno...vsak sa uvidi ;-))
    Si pozri hranice, v jednej z tych krajin sa konci pynovod a vtej krajine obcan plati 1 dolar za plyn na mesiac ..to je co?! v akej vies , uhadnes ?!
    PS: Rusi neodisli porazeny...hehe..bez nich by si tam neohrial zadok ani jeden vojacik ani Cheney, ked chodi na obchodzku kvoli opiu, z ktoreho ma zraloci podiel .. raz ho pekne vymakli na vratach, a bum bac..skakal jak zajac ..je to zdokumentovane na BBC..ludkovia, radsej citajte, snazte sa daco vediet, zaujimat, hladat, porovnavat.... nepocuvajte len zvasty co radoby novinari a spravodajstvo tlaci ako na beziacom pase..
    publikované: 23.10.2009 18:01:50 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Tak,tak, jajaj,
    a doko: Fico vie o Afganistane urcite viacej ako my vsetci bezmocni obcania, druha vec je, ze ake kroky robi...

    ad/ porazka Sovietov v Afganistane: Rusi tuto vojnu neprehrali, ovladali ovela vacsi priestor Afganistanu ako kedykolvek amici a Nato.

    Sovietov polozili vsetky ostatne veci, neporiadok v state, zle rozhodovanie vrcholneho sovietu a ekonomicka anarchia v ZSSR. samotnu vojnu viedli ako skutocni profesionali.
    publikované: 23.10.2009 21:06:04 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. fakty,fakty,fakty...
    viac americkych vojakov zahynie mimo sluzby na motorkach, ako na misiach v iraku ci afganistane
    http://www.usatoday.com/news/military/2009-05-06-soldierriders_N.htm

    afganistan je najchudobnejsou krajinou azie
    http://www.indexmundi.com/g/r.aspx?t=0&v=67&l=en

    detska umrtnost vysoko nad somalskom, angolou, ci rwandou - 2 najvyssia na svete
    http://www.unicef.org/infobycountry/afghanistan_statistics.html

    prakticky vo vsetkych ukazovateloch kvality zivota, je Afganistan na poslednych prieckach
    http://www.rawa.org/temp/runews/2009/10/05/human-development-report-2009-factsheet-afghanistan-ranked-181-out-of-182-countries.html

    ...a napriek tomu, ludia stale maju pocit, ze afganci "...vedú vojnu a o mier akosi ani nestoja..."
    http://www.costofwar.com/

    ..pochybujem, ze premier nevie co sa v afganistane deje.

    Cim viac intelektualnych zvastov okoko, tym paradoxnejsie vyznieva fakt, ze to najlepsie co dokazeme urobit, je....
    ...poslat tam dalsich vojakov.
    publikované: 24.10.2009 05:21:41 | autor: motorkar (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. pre šeckých
    ano a najlepsie su tie intelektualne reči
    ..a ked to nepomoze zacneme agresívnu letákovú kampaň s alegorickými vozmi..
    ..ale až vo stvrtok.. ..lebo až vo štvrtok budú nálepky na autá..

    ..myslím že o vojne v Afganistane nevedia nič ani len afganci nie to ešte my.. a tu to ani nevyriešime
    publikované: 24.10.2009 08:53:27 | autor: iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Afganci nevedia?!
    Cudoval by si sa , ale vedia lepsie (nielen o svojej krajine ale aj o nasej malinkatej) ako ktorykolvek priemer u nas... Ono chudoba a analfabetizmus este neznaci , ze je dakto podpriemer. To len my europania si myslime, ze vieme vsetko, vsade sme boli, sme pupok sveta a mame pravo!rozhodovat o vsetkom ..to rozhodovanie je potupovanie, odsudzovanie a podobne pre europana zmyslupne dostojnosti, lebo on sa citi takto dostojnejsie vies?! nadrasa.. humanna, vzdelana, krajsia, cistejsia, kulturnejsia...
    publikované: 24.10.2009 09:09:53 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Jajaj, ajajajaj, Ty máš pravdu velikú!
    Totižto, ide o to, že , skutočne tam nik nemôže nastoliť víťazstvo!
    A Američani, ktorí nevyhrali doteraz ani jednu vojnu, bitku hej, to je iná, ale ináč nič moc, už vôbec nie!Ani s NATO.
    Slovensko so svojou armádou, ktorá je denne profesionálne pripravovaná na obranu lidu tejto zeme a ostatných štátov NATO, má problém poslať tri bojové roty kamkoľvek, by sa nemalo angažovat. Môže to byť pre ostatných dosť nebezpečné!
    Ale kam idú tie miliardy na výcvik, bohvie a pár členov Obrany štátu:-)))
    publikované: 24.10.2009 21:13:38 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014