doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Novembrové ilúzie

... ľudia uverili aj tomu, že na vstup do "pozemského raja" už nebudú potrebovať žiadny stranícky preukaz.....

Na tému novembra 1989 som napísal v roku 2007 blog pod názvom „17.november 1989 návrat do pekla či do raja ?“ a v roku 2008 s titulkom „Ponovembrovej generácii.“  Teraz by som chcel na oživenie pamäte, pripomenúť ilúzie s akými davy ľudí v roku 1989 na námestiach volali po lepšom zajtrajšku, slobode, demokracii a to síce bez vedúcej úlohy KSČ, ale určite nikto z nich neprevolával heslá o  budovaní slobody a demokracie  pod vedením „všemocného“ kapitalizmu, v ktorom by dominovala strata základných sociálnych potrieb, nezamestnanosť, bezdomovci, chudoba, masové vysťahovalectvo, vláda zločineckých gangov, neistota, pokles mravov, krachujúce zdravotníctvo a školstvo, všade prítomná korupcia, strach o  bezpečnosť svoju a svojich najbližších a znižovanie životnej úrovne.

Ilúzie o lepšom živote, ale na báze socializmu, mali totiž koncom roku 1989 oporu aj vo vtedajších reálnych skutočnostiach. Tak napríklad. Parlament, ktorý bol v tom čase poskladaný skoro na 100% len z komunistov,  okrem svojej likvidácie a zrieknutia sa vedúcej úlohy KSČ jednomyseľne súhlasil  napríklad  aj so zvolením Václava Havla za prezidenta Československej socialistickej republiky (ČSSR) a tento pán nomináciu prijal aj za tú cenu, že ako disident a nenapraviteľný bojovník proti komunizmu musel zložiť  prezidentskú prísahu, v ktorej sľuboval, tak ako pred ním Gustáv Husák – vernosť socializmu. A tak sa niet čo diviť, že masy ľudí na námestiach, za zvukov štrngotu zväzkov kľúčov a spevu,  pretavovali svoje túžby po zmenách  prevolávaním takých  hesiel  ako napríklad:

“V jednote je sila", „Nechceme vládu jednej strany! Preč s tyranmi! Chceme slobodu!“,  „Koniec vlády jednej strany! Na Vianoce slobodu! Študenti všetkých fakúlt, spojte sa! Študenti, už nikdy o nás bez nás! Lidové noviny študentom! Slobodnú republiku v slobodnej Európe! Demisiu dinosaurov!“, “Nech zvíťazí pravda a láska, nad nenávisťou a klamstvom”,  „Možno príde aj kúzelník“,  „Európu bez politických väzňov. Prestaňte biť študentov, Rešpektujme akademické slobody! Nechceme Miloša! Zrušte výuku marxizmu-leninizmu! Bez tolerancie niet slobody,  Nezávislý zväz študentov“. „Buďte realisti, žiadajte nemožné! Pravdu o našich dejinách!“,  „Nechceme byť kôl v plote. Chceme novú vládu. Chceme náhradnú vojenskú službu. Lží bolo už dosť. Načo sa učiť nezmysly. Slobodnú republiku v slobodnej Európe! Demisiu dinosaurov! Chceme demokraciu,“ „Nechceme zbrane,“ „Žiadame zlepšiť sociálne podmienky pedagogických pracovníkov VŠ a študentov,“ „Chceme voľne cestovať do zahraničia“ „Smrť komunistom“, „Jakeša do koša“, Chceme pravdu!, Poďte s nami!, „Nie sme ako oni!“, „Nechceme násilie!“.

Je jasné, že sa domáhali niečoho, čo bolo vtedy, ale  aj teraz, 20 rokov po týchto udalostiach,  splniteľné len z časti. Nenaplnilo sa veru ani  najznámejšie heslo z tejto doby:  „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“ (citát Václav Havel). A tou najväčšou ilúziou bolo to, keď si ľudia začali myslieť, že našu spoločnosť v krátkej dobe vyliečia z  ťažkej,  40 rokov trvajúcej  infekcie. Touto chorobou totiž trpeli a trpia  mnohí komunisti lebo verili, že s členským preukazom KSČ okrem nezaslúžených výhod, im automaticky patrí aj patent na rozum. Žiaľ táto infekcia je taká silná, že už 20 rokov odoláva všetkým možným očkovaniam a tak stále postihuje mnohých, aj tzv. nekomunistických straníkov. Lebo život nás dennodenne  presviedča o tom, že tí, ktorí nosia ten správny stranícky preukaz si automaticky myslia, že sú aj múdrejší, lepší  a preto, že sa tiež automaticky musia mať aj lepšie než ostatní občania, ktorí  stranícky preukaz nemajú ani ho nechcú.

Majú sa preto aktéri novembrových udalostí cítiť oklamaní a zneužití?  Z časti áno. V dobrej viere a vo svojej ľudskej naivite totiž vtedy verili, že heslá a myšlienky z novembra 1989 niekto za nich dovedie do zdarného konca. Žiaľ nestalo sa tak. Lebo po odstúpení vtedajších pohlavárov KSČ nastúpili iní pohlavári, a tí  veľmi rýchlo zabudli na ilúzie a túžby más z novembrových námestí a začali si medzi sebou rozdeľovať ľahko získanú moc, aj  vtedajší socialistický národný majetok. A tak nám obyčajným ľuďom,  z revolúcie  zväčša zostali oči pre plač a „len“ demokracia, sloboda,  ilúzie a spomienky. A možno aj  ponaučenie, že k ničomu nemáme byť ľahostajní a  každú začatú vec treba doviesť až do úplného  konca. Podľa mňa okrem skúsenosti, že november 1989 nebol zbytočný a mal svoj zmysel, nám ostala ešte jedna veľmi veľká, ale krásna  ilúzia, o ktorej vtedy nemohol absolútne nikto nič  tušiť a to tá, že november 1989 neskončil ale, že pokračuje a do úspešného konca ho za ďalších 20 rokov určite dovedú  deti  našich novembrových detí. Preto ponaučení z našich vlastných chýb im vráťme to, čo nám v roku 1989 požičali naše deti – vieru a istotu, že ak ľudia chcú a neboja sa, spoločne dokážu pohnúť nielen mocnými tohto sveta,  ale aj dejinami.V tejto súvislosti mi prišla na um veta, ktorú vyslovil Ľudovít Štúr: „Naspäť cesta  nemožná – napred sa ísť musí.“ Prajem pekný a príjemný novembrový deň. doko Na podobnú tému píšem aj na http://doko.blog.portal.sk/detail-ponovembrovej-generacii-.html?a=3597821ba0d4a9cc56355c4dae8e1e73


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. toto
    chvalim.pekny a prijemny den i tebe:-)
    publikované: 16.11.2009 16:28:29 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. doko
    nastúpili iní pohlavári, a tí veľmi rýchlo zabudli na ilúzie a túžby más z novembrových námestí a začali si medzi sebou rozdeľovať ľahko získanú moc, aj vtedajší socialistický národný majetok====veru, toto je - tá pravda, zvíťazí. Verím, že sa teda dožijem ešte 20 rokov a moje deti, a možno i vnučence, dovedú do konca to, čo bolo pred 20 rokmi a vznikne zakvitnutý raj
    publikované: 16.11.2009 21:38:52 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014