doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Úboha fraška v parlamente

... to čo vyzeralo ako príjemný darček, asi skončí fiaskom...

Všímaví čitatelia si určite všimli, že tzv. sociálny balíček v železničnej osobnej doprave, ktorý  vláda SR schválila 22.10.2014,  polarizuje slovenskú spoločnosť. Nespokojní sú nielen bývalí profesionálni vojaci, príslušníci Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, colníkov ale aj  ich rodinní príslušníci. O ich nespokojnosti sa môžete dočítať na http://www.zvazvojakov.sk/2014/10/list-premierovi-bezplatne-cestovne/

Ku podivu, nespokojní sú ale aj mladí ľudia, ktorí svoju nespokojnosť vyjadrili zbieraním podpisov pod petíciu http://www.aktuality.sk/clanok/265091/vlna-odporu-voci-vlakom-zadarmo-proti-su-aj-studenti/ .

Podľa mňa nespokojní by mali byť aj iní občania. Prečo? Lebo vláda pri príprave a realizácii tohto svojho nariadenia, niekoľkokrát porušila slovenské právne predpisy. Napríklad:

1. Ústavu SR, ktorá v Čl. 12 stanovuje, že ... „ základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.“ Žiaľ slovenská vláda toto nerešpektovala, lebo výhody bezplatného cestovania neplatia pre všetkých rovnako! Platia len pre úzku skupinu ľudí. Nerešpektovala ani Čl.13 ten určuje, že ... „ medze základných práv a slobôd možno upraviť za podmienok ustanovených touto ústavou len zákonom“. Odignorovala aj Čl.39 podľa ktorého ... „ Občania majú právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe...  
podrobnosti o právach ustanoví zákon...“,  lebo  sociálny balíček v železničnej osobnej doprave nerealizovala v zákone, ale iba vo svojom nariadení, ktoré naviac ešte nevyšlo v Zbierke zákonov, takže je stále neplatné!

2. Hrubo porušila aj vlastné „ Legislatívne pravidlá vlády“, ktoré majú v Čl.1 napísané, že záväzne určujú pravidlá tvorby a postup ministerstiev pri príprave, predkladaní a prerokúvaní nariadení vlády. V predmetnom prípade nariadenie vlády nemá zhodnotenie súladu nariadenia vlády s ústavou a so zákonom, na vykonanie ktorého je navrhnuté. Naviac v  Čl.29 je stanovené, že návrh nariadenia vlády, upravený podľa výsledkov pripomienkového konania, má  predkladateľ návrhu predložiť na rokovanie legislatívnej rady. V tomto prípade to nebolo vykonané o čom svedčí

http://www.rokovania.sk/Rokovanie.aspx/BodRokovaniaDetail?idMaterial=23961 . Aj Čl. 32 nekompromisne vyžaduje aby žiadosť o vyhlásenie nariadenia vlády v zbierke zákonov podala sekcia vládnej legislatívy Úradu vlády SR.

3. Hrubo porušuje ústavu aj  ministerstvo dopravy lebo ako štátny orgán môže konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. No vieme,  že sociálny balíček v železničnej osobnej doprave ešte nebol zverejnený v zbierke zákonov, takže všetky iniciatívy, ktoré  robia v tejto súvislosti pracovníci železníc sú protiprávne!

Záver

Od včerajšej večernej soboty, do dnešnej nedele (9.11.2014), prebieha odvolávanie predsedu vlády SR. Podľa mňa ide o frašku, pre ktorú si poslanci skutočne nemohli nájsť „vhodnejší“ čas. Fraška je to preto, že kto chce vidí, že nielen predseda vlády porušuje zákony, ale aj jeho podriadení ministri a život ide na Slovensku ďalej!  Ak by na Slovensku bol demokratický právny systém, tak by v predmetnej veci už určite samé od seba konali aj orgány činné v trestnom konaní a páni poslanci, by sa nemuseli v parlamente strápňovať  ešte aj v nedeľu. Žiaľ, tak ďaleko ešte nie sme, hoci od 17.11.1989, čochvíľa uplynie štvrťstoročie.

Príjemný zvyšok nedele praje doko.    


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Predseda vllády p. Fico trpí porušovanie zákonov
    Hoci je dnes už 20.11.2014 opatrenie, ktorým bol schválený balíček o bezplatnej železničnej doprave, stále nebolo zverejnené v Zbierke zákonov SR. Pritom zákon č. 1/1993 Z. z.o Zbierke zákonov SR v § 1 ods.1 výslovne stanovuje, že Ústava Slovenskej republiky, ústavné a ostatné zákony Národnej rady Slovenskej republiky, nariadenia vlády Slovenskej republiky a vyhlášky, výnosy a opatrenia ministerstiev sa vyhlasujú uverejnením v Zbierke zákonov Slovenskej republiky (ďalej len „Zbierka zákonov“). Čiže prijatý všeobecne záväzný právny predpis je stále neplatný, lebo právoplatnosť môže nadobudnúť najskôr zverejnením v zbierke zákonov. Takže cestovanie zadarmo, nie je v súlade so zákonmi SR!
    publikované: 20.11.2014 13:47:26 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014