doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Zemplíne - hrad Čičva, či Čičava

...a vraj hrad ako svadobné veno v roku 1575 dostala Alžbeta Báthory, prezývaná Čachtická pani ...

Pôvodný hrad Čičva, podľa údajov zo zoznamu pamiatkového úradu SR,  založili v 13. storočí s prevládajúcim slohom -  gotika. Hrad bol zbúraný z moci úradnej v roku 1711. Za národnú kultúrnu pamiatku, boli zrúcaniny hradu Čičva vyhlásené v roku 1963. Nechcem viac písať o histórii hradu. Údajov o ňom je na internete mnoho, a niekedy aj rozporuplných. Chcem sa pokúsiť uviesť na pravú mieru pomenovanie hradu. Je to hrad Čičva alebo Čičava ?

Podľa slovníka slovenského jazyka http://slovniky.juls.savba.sk existuje iba názov Čičava, takto je pomenovaná rovnomenná obec, ktorá je ale od hradu Čičva vzdialená vzdušnou čiarou asi 5 km. Na oficiálnej stránke tejto obce, napriek tomu, že zrúcaniny neležia v katastri obce Čičava, čo iste nie je na závadu,  nájdete o hrade rozsiahly článok a aj túto vetu: „Kamenný hrad Čičava (po maďarsky  Csicsva  či  Cziczva, v archívnych dokumentoch uvádzaný aj ako Chychywa či Cycyuva) ...“  

Na druhej strane, všetky informačné tabule nachádzajúce sa na hradnom vrchu, ktorý mimochodom leží v miestnej časti Podčičva, patriacej do katastra obce Sedliská okres Vranov nad Topľou, hovoria iba o hrade Čičva. Pomenovanie Čičava tam nenájdete. Podľa mňa tento zmätok vyrobil už v roku 1963 pamiatkový úrad SR, lebo v jeho oficiálnom zozname nájdete tieto údaje: „Zaužívaný názov NKP Hrad Čičava. Zaužívaný názov PO Čičva .“ http://www.pamiatky.sk/po/po/Details?id=18145 Len tak na okraj. Spisovateľ Jožo Nižnánsky, v románe Cholera, ktorý napísal v roku 1934, používa iba pomenovanie Čičava.  Fakt je ale ten, že pri pomenovaní hradu Čičava alebo Čičva, ide vždy o jeden a ten istý objekt.

Nechajme historikov a jazykovedcov, nech sa trápia nad tým, ktoré pomenovanie je správnejšie. Hlavná vec ja tá, že zrúcaniny hradu a ich okolie sa nachádzajú v krásnom prostredí Horného Zemplína kde je čo obdivovať aj mimo zrúcanín. Ako dôkaz ponúkam niekoľko mojich fotografií.

Na parkovisku v podhradí, Vás privíta táto pani, žeby to bola samotná krvavá Čachtická pani ?

 


 

A  z hradného kopca môžete vidieť aj toto:

Viac fotografií o zrúcanine si môžete pozrieť, ak si kliknete na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:%C4%8Ci%C4%8Dava_Castle

Príjemné výlety po Slovensku praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014