doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Aby ženy mali lepší život

MDŽ .... O čom sa písalo ....

V terminologickom slovníku sa môžeme dočítať, že ...  „Medzinárodný deň žien ako „bojový sviatok pokrokových žien na celom svete, [ktorý] ustanovila II. medzinárodná konferencia žien-socialistiek (100 delegátok zo 17 krajín) 26. a 27. augusta 1910 v Kodani. Určila, aby sa 8. marec každoročne oslavoval ako deň boja žien za sociálne a politické zrovnoprávnenie, za medzinárodnú solidaritu, proti militarizmu a vojne. Dátum bol zvolený na počesť prvého organizovaného vystúpenia žien, robotníčok z krajčírskych a textilných dielní v New Yorku, 8. marca 1857 proti krutému vykorisťovaniu a diskriminácii.“ Aj to asi viete, že až v roku 1977 OSN oficiálne schvaľuje Medzinárodný deň žien (MDŽ). Ale toto ako žili ženy v Afrike  ešte v roku 1960 asi neviete.  Prosím,  ak máte záujem prečítajte si  doslovný,  pôvodný úryvok  z kalendára  Pútnik svätovojtešský ročník 1962.

Tragédia koloniálnej ženy v Afrike

Domorodé ženy v Južnej Afrike  sa vydávajú celkom mladé. Len málo ženám daruje šťastena niekoľko rokov šťastia.  Deti sa rodia  jedno za druhým v najkratších intervaloch, ktoré príroda dovoľuje. Pritom rodičky vôbec nepoznajú nijakú sociálnu starostlivosť, tobôž nie hygiénu. Pri jednom kmene na Madagaskare sa napr. udržuje obyčaj, že žena nesmie rodiť doma. Pri prvých pôrodných bolestiach  vyženú ženu z domu do kaktusových kríkov, odkiaľ sa smie vrátiť len po 3 – 4 dňoch. Väčšina detí umiera, ale zostáva  ich predsa dosť, aby vytvorili početnú rodinu, ktorej ťarcha spadá na bedrá ženy. Podľa zákonov Južnej Afriky je žena nižší tvor, a preto  musí byť pod tútorstvom najbližšieho mužského príbuzného.   Život týchto žien je taký ťažký, že  mladosť – tento „úsmev pred neznámou budúcnosťou“ (Victor Hugo) im preletí ako sen.  Napísal (IG)

Ak aspoň trocha  sledujete dianie okolo seba,  potom  vo vás tento  príbeh, napísaný ešte v roku 1961,  môže vyvolávať asociácie, že podobný život vedú aj niektoré  ženy  na Slovensku,  a to už máme 3. tisícročie.    Stále si ešte myslíte, že v dnešnej dobe už nemá žiadny  význam pripomínať si medzinárodný deň žien? Ja naopak,  som presvedčený o opaku. Aj preto som napísal tento príspevok. Všetkým ženám želám k zajtrajšiemu 8. marcu,  aby sa o podobných krutostiach dozvedali len z dejepisu. 

Prajem pekný víkend  a  ženám - najbližším, príbuzným, neznámym,  malým, veľkým, mladým i nemladým, štíhlym aj menej štíhlym, moderným aj konzervatívnym, ale v očiach nás mužov ženám  vždy krásnym,  jedným slovom všetkým ženám,     posielam ako prejav vďaky a obdivu  od nás mužov  symbolickú,  sýtočervenú  a láskou  voňajúcu ružu. doko


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. pekne si to napísal
    a ja, žena, ti prajem veľa nádhernej vďaky od sladkých krások...:-)
    publikované: 07.03.2009 10:32:11 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Doko... tá ruža vonia až sem
    a ja Ti za ňu úprimne ďakujem. :-))

    Je to od Teba milé. A keď už ten sviatok čakal 20 rokov na svoje oficiálne potvrdenie, tak snáď po 20-tich rokoch (od roku 1989)zmúdrieme aj my na Slovensku a nebudeme sa na tento sviatok pozerať s opovrhnutím, ako to niektorí "s radosťou" robia, alebo s obavami či strachom, že nás niekto vysmeje.

    Želám Ti peknú nedeľu a veľa radosti a lásky... od tej Tvojej.
    publikované: 08.03.2009 09:17:36 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  3. matahari marthabielska
    ďakujem
    publikované: 09.03.2009 09:47:43 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014