doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši. Skalná diera Penežnica

16.4.2023 ....Jej názov mi trocha pripomína upravený šarišský výraz „peňežňica“, čiže peňaženka alebo pokladnica. ....aj foto

Úplnou náhodou som len nedávno, na mapovom portáli Mapy.cz, blízko obce Suchá Dolina, objavil mapovú značku jaskyne. Tento kraj poznám, ale o žiadnej jaskyni som tam nikdy nepočul. A tak som začal „snoriť“ po internete a skutočne som objavil pár riadkov, ktoré túto skalnú dieru spomínajú. Šarišskí speleológovia ju spomínajú vo svojom Spravodaji v roku 2009, jeden vyznávač geocachingu ju pre seba objavil ešte v roku 2001. Mapy.cz ju na svoju mapu dali asi pred rokom, Google maps ju ešte nezaevidovali. Ale s veľkou pravdepodobnosťou o nej ako prvý, už v roku 1841, písal známy prešovský milovník prírody Ernst Thomas Theodor Krieger a to vo svojom diele Šarišská stolica v Hornom Uhorsku.

Jej názov mi trocha pripomína upravený šarišský výraz „peňežňica“, čiže peňaženka alebo pokladnica. Možno, že sa tam skutočne, pred nejakým storočím ukrývali zbojníci, lebo z východnej strany tejto lokality je štátna komunikácia Prešov – Klenov a zo západnej je miestna cesta, ktorá teraz síce vedie ku kameňolomu, ale pred tým storočím, po nej s určitosťou chodili vozy so zrnom a múkou, lebo v údolí potoka Sopotnica, boli v prevádzke najmenej dva mlyny, dokonca tam v tom čase, stála malá osada s názvom Sopotnica. Takže lup, ktorý zbojníci nazbíjali nemuseli ďaleko nosiť. Podľa jaskyniarov ide o väčšiu krasovú jaskyňu, o ktorej sa ešte nepublikovalo. Jaskyňa vraj bola ukrývajúcimi sa ľuďmi obývaná ešte v čase 2. svetovej vojny alebo krátko po jej skončení.  Dnes ju zrejme obýva už iba zver.  Potvrdzujú to stopy ich exkrementov, ale aj kosti zvierat.  Podľa mojich skúseností táto skalná diera s pomenovaním Penežnica je jaskynný útvar, nachádzajúci sa v nadmorskej výške asi 455 metrov v zalesnenom teréne južne asi 400 metrov od obce Suchá Dolina. Otvor je zo západnej strany. Vnútro skalnej diery som nevidel, lebo otvor je pomerne malý. Jej dĺžka je vraj asi 20 metrov a orientovaná je v smere západ - východ. Pre verejnosť ale nie je sprístupnená. Nevedie k nej ani žiadny značkovaný chodník. Okolie strmej skaly, v ktorej je otvor do jaskyne, je najmä v mokrom počasí šmykľavé a hrozí pošmyknutie s možným pádom zo skaly. A takto tam vyzeralo v čase mojej návštevy 16.4.2023.

Pohľad na skalu z východnej strany     Pohľad na skalu zo západnej strany  

 

Otvor do jaskyne

Žeby pozostatok po hľadačoch zlata ?    To je ale čeľusť  po lesnej zveri


Stráž pred jaskyňou

  

V novej turistickej sezóne, prajem všetkým nezabudnuteľné príjemné zážitky a veľa pekných, mierových a slnečných dní, prežitých na našom krásnom Slovensku. Doko. Viac obrázkov je na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Pene%C5%BEnica,_Such%C3%A1_Dolina


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014