doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pápež o tretej svetovej vojne

13.11.2022 Citát: ...“keď budete počuť o vojnách a nepokojoch, neľakajte sa" ...

Pápež František je už od 13.3.2013, kedy ho konkláve zvolilo do čela rímskokatolíckej cirkvi, známy tiež svojim jednoznačným odporom, voči akýmkoľvek vojnám. Zvlášť ostro proti vojnám a tým čo ich vedú, vystupuje najmä po vojenskom napadnutí Ukrajiny ruskými vojskami (24.3.2022). Tí, čo jeho vystúpenia sledujú pravidelne vedia, že už niekoľkokrát verejne vyslovil slovné spojenie – tretia svetová vojna. Dnes 13.11. 2022 to bolo dvakrát, keď bez škrupúľ a diplomatických zvyklostí všetkým, čo ho počúvali pripomenul túto hrozbu. Dal som si troška práce a vybral som niektoré jeho ďalšie vystúpenia kde tiež spomína tretiu svetovú vojnu.

Citujem:.... „Keď budete počuť o vojnách a nepokojoch, neľakajte sa (v. 9). A toto nám v aktuálnej chvíli dobre padne. Od akého klamu nás teda chce Ježiš oslobodiť? Od pokušenia čítať najdramatickejšie udalosti poverčivým alebo katastrofickým spôsobom, akoby sme už boli blízko koncu sveta a už sa nám neoplatilo venovať sa niečomu dobrému. Čo nám hovorí Pán, zoči-voči tejto tretej svetovej vojne? Dnes sa každý z nás musí sám seba spytovať, zoči-voči toľkým pohromám, zoči-voči tejto tak ukrutnej tretej svetovej vojne, zoči-voči hladu toľkých detí, množstva ľudí: Môžem vyplytvať, premárniť peniaze, premárniť svoj život, premárniť zmysel môjho života, a nenabrať odvahu vykročiť vpred ?  ( 13/11/2022) Každá vojna zanecháva svet v horšom stave, než v akom ho našla. Vojna je zlyhaním politiky a ľudskosti, hanebnou kapituláciou, porážkou pred silami zla (Enc. Fratelli tutti, 261). Toto presvedčenie vyplýva z bolestných lekcií 20. storočia a, žiaľ, aj z časti polovice 21. storočia. Dnes sa vlastne deje to, čoho sme sa obávali a čo sme nikdy nechceli počuť: otvorene sa hrozí použitím atómových zbraní, ktoré sa po Hirošime a Nagasaki trestuhodne naďalej vyrábali a testovali. (25/10/2022) Tvárou v tvár všetkým vojnovým scenárom našej doby prosím každého, aby bol budovateľom pokoja a modlil sa, aby sa vo svete šírili myšlienky a projekty svornosti a zmierenia. Dnes prežívame svetovú vojnu, zastavme sa, prosím vás! (07/09/2022) Žiaľ, Európou a celým svetom otriasa vojna mimoriadnej závažnosti, a to z hľadiska porušovania medzinárodného práva, rizika jadrovej eskalácie, ako aj ťažkých hospodárskych a sociálnych dôsledkov. Je to „rozkúskovaná“ tretia svetová vojna, ktorej ste svedkami na miestach, kde vykonávate vašu misiu. (06/09/2022) S odvolaním sa na tragédiu krajín spustošených násilím, ako je Jemen a Sýria, Svätý Otec zopakoval, že to, čo prežívame, je „tretia svetová vojna po častiach“.  Pripomenul tiež, že jadrové zbrane „sú nemorálne“, a to aj ich samotné vlastnenie, nielen ich použitie. (12/07/2022) Pred niekoľkými rokmi mi napadlo povedať, že prežívame rozkúskovanú tretiu svetovú vojnu. Podľa mňa dnes už je vyhlásená tretia svetová vojna. A to je niečo, čo by nás malo prinútiť zamyslieť sa. Čo sa to deje s ľudstvom, ktoré postihli tri svetové vojny v priebehu jedného storočia? Prvú vojnu prežívam v spomienkach môjho starého otca na boje pri rieke Piave. Potom druhá a teraz tretia. A to je pre ľudstvo zlé, je to nešťastie. Musíte si uvedomiť, že za jedno storočie sa odohrali tri svetové vojny, za ktorými stojí obchod so zbraňami! (14/06/2022)“ Koniec citátov.

Veľmi jasné, výstražné a tvrdé slová ! Podľa mňa ich ani netreba viac vysvetľovať. Určite sú zrozumiteľné všetkým ľuďom na tejto planéte. Možno, že si viacerí položíme otázku. Skutočne sme ako pozemské ľudstvo, už v tretej svetovej vojne ?  S istotou to dnes asi nevie potvrdiť, ale zrejme ani vyvrátiť nikto. Aj napriek tomu, hoci to znie dosť absurdne, si dovolím oprieť sa o biblické...“keď budete počuť o vojnách a nepokojoch, neľakajte sa !“ Lebo je to „iba“ útok zla na dobro a vždy to ostane v rukách človeka, aký bude výsledok. A tým, že si zlo nebudeme všímať, určite neprestane existovať. Naopak, ak o ňom budeme vedieť, vždy máme nejakú šancu ako sa mu vyhnúť.  Svetu mier praje doko.


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014