doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Svieže srdce –dlhý vek

... O čom sa v minulosti písalo ? (10)
Zdravie ľudí zaujímalo dávno pred nástupom tzv. civilizačných chorôb. Niekedy sa hovorilo, že Bulharsko je krajina, ktorá sa môže honosiť najväčším počtom storočných ľudí. A čo sa o tomto probléme písalo  v roku 1935 ? Ak chcete, môžete sa o  tom dozvedieť v pôvodnom  znení v doslovnej jazykovej citácii.

Svieže srdce –dlhý vek

Nedávno v Londýne konal sa kongres lekárov, ktorého sa zúčastnil aj bulharský univerzitný profesor, Dr. Gurkof. Prítomní lekári požiadali tohto profesora-lekára, aby im prezradil tajomstvo vysokého veku Bulharov. Po dlhom bádaní a pozorovaní som zistil, že tajomstvom dlhého veku nášho ľudu je –zdravé srdce ! Každému človekovi chcel by som zavolať, aby si dával pozor na svoje srdce, aby ho šetril, ak chce byť dlho živý. Dlhý vek a nasledovne i dobré zdravie závisí od sviežosti srdca. Pravda, bezsporné je, že sviežosť srdca zas predpokladá usporiadaný život a striedmu stravu. – Ľudský organizmus je tak sostavený, že vyžije nie 50 alebo 60 rokov, ale aj sto, ba aj vyše, a čiste človek si je na vine, ak sa takého veku nedožije. Lebo svojou ľahkomyseľnosťou, roztopašnosťou a vôbec nesporiadaným životom srdce utrápi. Srdce takto ustane, ostarne – a s ním aj človek sám. - Srdce človeka je jedinou čiastkou, jediným motorom v ľudskom organizme, ktorý si nemôže odpočinúť. Srdce musí pracovať ustavične, vo dne v noci, bez oddychu. Keď tento motor zastane, životu je koniec, i keď ostatné čiastky organizmu sú zdravé. Chráňme si teda, šetrime si srdce, lebo tým šetríme si vlastne život. – Najhlavnejšou podmienkou šetrenia srdca je sporiadaný život a pravidelný spánok. Prebdená, prehýrená noc je jedom pre srdce, najmä keď sa k tomu pripojí požívanie alkoholu, nikotínu alebo podobných. Podobne škodí  srdcu každé rozčulenie,  zármutok a vôbec všetko, čo ľudský organizmus vyvedie z jeho rovnováhy. Aj prehnaný šport škodí srdcu. – Srdce treba šetriť najmä do 20-ho a od 50-ho roku, lebo vtedy je najháklivejšie. – Ženy dosiahnu pomerne vyššieho veku ako muži, čo sa dá vysvetliť tým, že mužským sa dostane viacej útrap každodenného života, viacej sa namáhajú prácou, ako ženy. Preto ak ženy v životnej borbe zúčastnia sa v tej istej miere čo mužovia, čo sa ukazuje najmä v dnešných časoch, ich úmrtnosť v mladšom veku čoskoro prevýši úmrtnosť mužov. - Zdravé srdce možno aj dediť s pokolenia na pokolenie, dôkazom čoho sú mnohé rodiny, členovia ktorých dlho žijú. – Nízki, územčistí ľudia majú obyčajne zdravšie, silnejšie srdce, ako ľudia tenkí a vysokí. – V záujme vlastného života je, aby si každý človek svoje srdce šetril! – končil prednášku Dr. Gurkof. Sú to zaiste zaujímavé, povšimnutiahodné slová a rady, ktoré hodno uposlúchnuť.

Tak zaujímavé, že sa niet čomu čudovať, keď niektoré z týchto poznatkov napísaných v roku 1935 prevzal do svojej teórie na prestavbu nášho zdravotníctva aj jeden bývalý minister  spomenutého rezortu. Ten znie: a čiste človek si je na vine, ak sa takého veku nedožije. A pritom to v  parlamente vyzeralo tak, že túto múdrosť objavili  naši poslanci až teraz v 3. tisícročí.

Pekný deň a svieže i zdravé srdce prajem vám aj sebe. doko.       

 


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Neverím... toto napísali o srdci tak dávno????? Akoby včera!
    Z textu som si vybrala aj toto:
    Najhlavnejšou podmienkou šetrenia srdca je sporiadaný život a pravidelný spánok. Prebdená, prehýrená noc je jedom pre srdce, najmä keď sa k tomu pripojí požívanie alkoholu, nikotínu alebo podobných. Podobne škodí srdcu každé rozčulenie, zármutok a vôbec všetko, čo ľudský organizmus vyvedie z jeho rovnováhy.

    Po ďalšej prebdenej noci je to pre mňa veľké ponaučenie. Ešte ma dnes traja ľudia vytočia a som jasná... :)))
    publikované: 17.12.2007 05:59:23 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014