doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Úpadok hegemónie Ruska

...Rusko by stratou trhu v EÚ, prišlo ročne o niekoľko desiatok miliárd eur. A tie paradoxne potrebuje najmä na enormné zbrojenie vlastných vojsk...

Iste si ešte mnohí, najmä starší pamätajú význam slova hegemónia. Mali sme ju viac ako 40 rokov. Ide o vedúcu úlohu jednej spoločenskej triedy alebo jedného štátu v pomere k ostatným spoločenským triedam alebo štátom. Jedným slovom je to nadvláda nad jedincom, spoločenskými triedami alebo štátmi.  Po týchto zašlých časoch ešte aj dnes túžia niektoré mocnosti. Až nevychovane okato, to v ostatnom čase dáva najavo Rusko. Nestačilo mu anektovať Krym, ani robiť policajta v jeho bývalých ázijských satelitoch, tak sa svoje chápadlá pokúša natiahnuť aj na ďalšiu časť suverénnej Ukrajiny. Potvrdzujú to vyhlásenia ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova, ktorý začiatkom decembra 2021 potvrdil, že neďaleko ukrajinských hraníc sa zhromaždilo odhadom asi 95 000 ruských vojakov. Tým sa ich obvykle počty zvýšili 10 násobne. Na túto situáciu zareagovali takmer všetci veľkí svetoví politici, varovaním Ruska pred možnou agresiou proti Ukrajine. Rusko síce tvrdenia o príprave vojenského útoku voči Ukrajine odmieta. Ale až prijaté opatrenia NATO, EÚ, USA, Spojeného kráľovstva, Nemecka, Francúzska a ďal. donútili prezidenta Putina, stiahnuť od tejto hranice približne 10 000 ruských vojakov. Možno, že tomu pomohlo aj jednanie ruského a amerického prezidenta, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videohovoru.

O čo Rusku vlastne ide ?  Podľa mňa ho EÚ nijako vojensky neohrozuje. Hospodársky možno áno, ale to platí aj opačne. Rusko je totiž závislé od EÚ rovnako, ako Únia od Ruska. Ako príklad uvediem niekoľko čísiel. Na web stránke „euracrtiv“ sú uvedené napr. tieto údaje. Najväčším dodávateľom plynu do EÚ je Rusko. Import plynu z Ruska sa nachádza na úrovni zhruba 4250 GWh/d, čo zodpovedá až za 34% celkovej spotreby plynu EÚ. Cena referenčného kontraktu na plyn na burze v Amsterdame vyskočila už na historické maximum 162,78 eura za megawatthodinu. Celkový denný ruský export všetkých ropných produktov (spracovaná i nespracovaná ropa) je o niečo viac ako 7 miliónov barelov. Asi 85% z toho smeruje do EÚ. Teraz je cena ropy asi 80 USD za barel. Bilaterálny obchod sa v roku 2004 rovnal 96,55 miliardám eur. Viac ako 60% príjmov ruského exportu pochádza z energie (najmä ropa a zemný plyn), väčšina je exportovaná do Únie. Takže, Rusko by stratou trhu v EÚ, prišlo ročne o niekoľko desiatok miliárd eur. A tie paradoxne potrebuje  najmä na enormné zbrojenie vlastných vojsk. Čiže, chcem poukázať na to, že paradoxne EÚ takto pomáha Rusku pri realizácii jeho veľmocenských aktivít, na úkor záujmov EÚ.

Osobne som presvedčený, že obyvatelia Ruska na rozdiel od ich zbrojárskych jastrabov, vôbec netúžia po vojne, veď vojny ich počas existencie Ruska poznačili už dosť. Pritom EÚ, ale ani USA nie sú odkázané na vojnový konflikt s Ruskom. Ten určite nepotrebujú asi v Rusku, ak chcú žiť ako normálni ľudia. Vôbec si neviem predstaviť, prečo prezident Putin, straší svojich obyvateľov napadnutím zo strany EÚ. Veď pokiaľ viem, dnešní obyvatelia EÚ sú v jadre pacifisti. Svedčí o tom aj to, že EÚ nemá ani vlastné ozbrojené sily. NATO nie je orgánom EÚ. A už vôbec si neviem predstaviť, že budú proti sebe bojovať Rusi a Ukrajinci. To by bola úplná ľudská zvrhlosť. A začínať vojnový konflikt s Ukrajinou v čase tuhej zimy, je tiež vojensky amaterizmus. Treba mať na zreteli, že už je 21. storočie a svet je tak globalizovaný, že delenie sveta na zlých a dobrých sa už nenosí. Dnes si ľudstvo ako  nikdy predtým uvedomuje, že ak chce na Zemi prežiť ako človečenstvo, nesmie sa vyčerpávať vojnami. Svoje ľudské a hospodárske sily potrebuje naopak spojiť, aby dokázalo vo svete zabrániť následkom globálneho otepľovania a klimatických zmien.  A veru úpadok hegemónie mocnosti nastal už vtedy, keď Gorbačov umožnil rozpad ZSSR a celej svetovej socialistickej sústavy. Na druhej strane, nie tak dávno od hegemonistických ambícii ustúpil aj prezident USA Trump. Preto si dovolím konštatovať, že rinčanie zbraňami zo strany Ruska je „iba“  politickým harašením. Výsledkom, ktorého by malo byť najmä zakrytie jeho dlhodobých vnútorných politických a hospodárskych problémov. Blíži sa začiatok nového roka 2022, preto nám všetkým prajem predovšetkým zdravý rozum a svet bez vojen a prírodných katastrof. Doko. Na podobnú tému píšem aj na http://doko.blog.portal.sk/detail-styri-svetove-strany-a-slovensko--podla-andreja-danka.html?a=5956c91be485651d121a0d988c8b3f71


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014