doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mesto Vysoké Tatry už má svoju Kalváriu

...Jedným z týchto zastavení by mohla byť veterná smršť z roku 2004, iné zastavenia môžu byť požiare vo Vysokých Tatrách, ďalším snehové lavíny, ktoré pochovali mnoho ľudí a ostatným zastavením je zrejme, v januári 2010 odčlenenie katastrálneho územia - Štrbské Pleso od mesta Vysoké Tatry.

Začnem trocha netradične. Odtrhnutie Štrbského Plesa od mesta Vysoké Tatry, obyvatelia Vysokých Tatier, stále znášajú veľmi ťažko. Kto chodí do Vysokých Tatier, ten vie, že pri Popradskom plese, ktoré už patrí do katastra Štrbského Plesa a to zasa je súčasťou obce Štrba, sa nachádza hojne navštevovaný, Symbolický cintorín obetiam Vysokých Tatier. Mesto Vysoké Tatry, túto citeľnú stratu, podľa mňa už šikovne nahradilo. Áno, mám na myslí Kalváriu na Peknú vyhliadku alebo tiež Tatranskú krížovú cestu v Starom Smokovci.

Tú začali stavať v roku 2010 a dokončili ju v októbri 2015. Obrazne povedané,  spomínané  umelecké dielo je svojim spôsobom, zhmotnením občianskej krížovej cesty Tatrancov, ktorou doteraz museli prejsť.  Jednotlivé zastavenia tejto krížovej cesty, keďže nejde o klasickú biblickú krížovú cestu, môžu mnohým z nás symbolicky, tiež pripomínať, zásadné historické  „pády“, ktoré Vysoké Tatry v minulosti postihli. Jedným z týchto zastavení by mohla byť veterná smršť z roku 2004, iné zastavenia môžu  byť  požiare vo Vysokých Tatrách, ďalším snehové lavíny, ktoré pochovali mnoho ľudí  a ostatným zastavením je zrejme, v januári 2010 odčlenenie katastrálneho územia - Štrbské Pleso od mesta Vysoké Tatry. Obdivuhodné je to, že Tatranci po každom páde vstali silnejší a zocelenejší. Čo im iste slúži ku cti a je aj na prospech všetkým návštevníkom Vysokých Tatier.    

Ak by ste sa teda chceli, po trase Tatranskej krížovej cesty prejsť, potom jeseň je na takúto prechádzku ako stvorená. Stačí prísť do Starého Smokovce, vydať sa smerom k ceste na Hrebienok a hneď za chatou Čučoriedka odbočiť pri informačnej tabuli doprava a ste na krásnom lesnom chodníku, ktorý je lemovaný 14 umeleckými dielami. Posledné je na vršku nad Starým Smokovcom, s názvom Pekná vyhliadka.

Viac môžete vidieť z mojich obrázkov


 

Na vrchole Tatranskej krížovej cesty ako odmenu, môžete mať aj takýto krásny pohľad na Starý Smokovec.

Ďalšie moje obrázky sú aj na  http://www.panoramio.com/user/1759054?show=all

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Calvary_in_Vysok%C3%A9_Tatry_%28Star%C3%BD_Smokovec%29

 

Krásne a príjemné babie leto všetkým praje doko.


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014