doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zemetrasenie v Prešove. Bude aj na mestskom úrade ?

...Niekedy si predsa musíme vedieť pomôcť aj sami navzájom, ale to je možné iba vtedy, ak to niekto riadi a organizuje....

Bývame v Prešove - sídlisko Sekčov, kde žije asi 20 tisíc ľudí. Večer 9.10.2023, niečo málo minút pred pol deviatou, sme s manželkou sedeli na gauči a sledovali TV, keď sa asi trikrát zakýval celý panelový dom. Veľmi nás to prekvapilo, ale keďže sme žiadny výbuch nepočuli, odhadol som to na zemetrasenie, a tak sme vstali z gauča a odišli do chodby nášho bytu, kde je to pri takejto situácii najbezpečnejšie.  Ale na schodisku paneláka už bolo počuť detský plač a hlasy susedov, a tak sme si zbalili najpotrebnejšie veci, lieky, doklady, obliekli sme  teplé oblečenie a zišli sme po schodisku  pred panelák, kde sme sa všetci susedia laicky začali radiť, čo treba robiť, ak by sa ešte opakovali otrasy. Ja som hľadal odbornú radu aj na čísle 112. Operátorka bola veľmi stručná, ...áno na východe Slovenska bolo zemetrasenie, ale ja vám neviem poradiť, čo by ste mali robiť"... a hovor skončila.  Druhá voľba bola 159, teda mestská polícia a tam som dostal  ešte stručnejšiu odpoveď ..." ja vám neviem poradiť...." a tak som sa službukonajúceho policajta spýtal, či je problém aby vybral z trezora plán pre postup pri krízových situáciách a prečítal si z neho, čo má robiť príslušník mestskej polície pri zemetrasení.  Odpoveď bola, že taký plán nemajú a tiež skončil hovor. Takýto postoj od pracovníkov zložiek, ktoré by mali byť cvičené aj na takéto krízové situácie som veru nečakal. A tak sme si museli  pomôcť sami, lebo informovanosť prvých 30 minút nebola takmer žiadna. „Vyguglil“ som  si - postup pri zemetrasení- a čuduj sa svete, hneď tam bola stránka civilnej ochrany SR a na jednom liste sme si mohli prečítať ich pokyny. https://civilnaochrana.org/?p=4235  Prečo aspoň to isté, neurobili aj vyššie spomínaní pracovníci ?  Osobne som na území SR zažil už tri menšie zemetrasenia, ale toto z nich bolo najsilnejšie.  Svedčí o tom aj tá skutočnosť, že včera od zľaknutia plakali deti, ale ani nám dospelým, nebolo do smiechu. A v takej chvíli by ste akosi samozrejme čakali, že vám pomôže nejakým spôsobom aj vedenie mesta. No nestalo sa tak. Ba ešte aj dnes 10.10.2023 o 09.00 hod web stránka mesta Prešov o včerajšom zemetrasení vôbec nič neinformuje. Dôkazom sú aj tieto fotky:

Preto mám vážne pochybnosti aj o tom, či má mesto Prešov pre takéto situácie spracovaný nejaký manuál. Pán primátor, prosím, overte si ako sú pracovníci MSÚ Prešov na takúto situáciu pripravení a prijmite rázne opatrenia k tomu, aby aj web stránka mesta Prešov, včas informovala občanov o krízových situáciách. Krátko povedané, urobte na tomto úrade také malé administratívne „zemetrasenie“ aby sme sa ako občania cítili v našom meste  istejšie, aj počas krízových situácii. Na naše šťastie, včera pri nás stal dobrotivý Pán Boh, ale vždy to asi takto nebude. Niekedy si predsa musíme vedieť pomôcť aj sami navzájom, ale to je možné iba vtedy, ak to niekto riadi a organizuje. A v tomto prípade to musí byť mestský úrad !!! Svetu mier a život bez prírodných katastrof, všetkým  praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Nie tak dávno, mali politici na Slovensku plné ústa toho ako im záleží
    na ich voličoch. Včerajšie zemetrasenie ich ale vôbec nezaujíma. Doteraz totiž, ešte nikto z nich, vôbec neoslovil občanov na postihnutom území. Tak teda vyzerá prejav vďaky od politikov, na slovenský spôsob. Hanba im.
    publikované: 10.10.2023 13:21:43 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014