doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zoznam obcí vypálených na Slovensku počas druhej svetovej vojny

5.4.2023 ...Dnes tento zoznam vraj obsahuje názvy 111 vypálených obcí a osád. ...
Slovensko sa svojimi hranicami s Ukrajinou, priamo dotýka vojny. Dennodenne o tom informujú médiá.  Každá vojna spôsobuje ľuďom utrpenie a veľké hospodárskej a majetkové škody. Osobitne kruté zaobchádzanie s civilným obyvateľstvom bolo zaznamenané počas II. svetovej vojny aj na území Slovenska. A tak som si chcel pozrieť zoznam obcí, ktoré boli na našom území, počas nej vypálené. Predstavoval som si to tak, že v ére internetu, stačí kliknúť na príslušnú web stránku a zoznam máte pred sebou. Nabehlo mi síce niekoľko veľmi čiastkových informácií, ale ucelený zoznam sa veru neukázal. Dokonca aj na slovenskej mutácií Wikipédii som pod názvom Obce vypálené počas druhej svetovej vojny našiel len 7 obcí, pritom ich je oficiálne už 111. Dozvedel som sa tiež, že  „Zoznam 102 vypálených obcí a osád“ vypracovalo Múzeum SNP  na základe výskumu v roku 2008. Podľa ich kritérií sú v ňom len tie obce a osady, ktoré boli vypálené nie v dôsledku vojnových bojov, ale po odvetných fašistických represáliách za poskytnutie pomoci povstalcom v SNP. Dnes tento zoznam vraj obsahuje názvy 111 vypálených obcí a osád. Okrem tohto zoznamu, majú určite nejaký zoznam aj na ministerstve obrany, lebo v roku 2010 a 2020 vtedajší ministri obrany SR, udeľovali všetkým, v tom čase do zoznamu zapísaným obciam a mestám pamätné medaily. Žiaľ tým, že tieto zoznamy nesprístupnili cez internet širokej verejnosti, urobili zo zoznamu vlastne utajovaný dokument. Prečo asi ? A tak som začal sám, z vlastnej iniciatívy, získavať pomaly a prácne, informácie z lokálnych zdrojov. Tak som sa dozvedel, že asi prvou vypálenou obcou bol už 5.9.1944 Telgárt, a poslednou bolo zrejme 18.3.1945 Kalište, hoci Horné Ladce boli vypálené až 7.4.1945. Tiež je zaujímavé zistenie, že oficiálne len obec Kalište sa po vypálení neobnovila, ale akosi sa pozabudlo, že ani osada Nárcie, časť  Starej Turej, tiež nebola znova osídlená. Pritom stále hovoríme len o tých obciach, ktoré boli vypálené približne za sedem mesiacov trvania represálií proti občanom, ktorí pomáhali povstalcom po vypuknutí Slovenského národného povstania. No iste je dosť aj takých miest a obcí, ktoré boli vypálené „len“ v dôsledku vojnových bojov počas prechodu frontu, no ich zoznam asi ešte nedal nikto dohromady. Je to akési nelogické, lebo aj občania z týchto obci po zhorení svojich príbytkov, ostali tiež bez strechy nad hlavou a určite sa im tiež žilo veľmi zle, a keď nič iné, tak aspoň nejaký oficiálny dokument, by to mal do budúcna pripomínať. O to viac, že na budúci rok už uplynie 80 rokov od doby, kedy boli vypálené prvé obce. Možno, že dovtedy, ministerstvo kultúry SR stihne urobiť na svojom portáli web stránku, kde by boli uvedené všetky tieto obce so základnými údajmi vzťahujúcimi sa k tejto udalosti. Len tak na okraj, v niektorých obciach je pre návštevníkov týchto obcí problém, nájsť hoci len maličkú pamätnú tabuľu, ktorá by na túto udalosť upozorňovala.
No vrátim sa k Wikipédii, ktorá je inak verejnou a slobodnou encyklopédiou. Začal som tam vytvárať verejne prístupný Zoznam obcí vypálených na Slovensku počas druhej svetovej vojny
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Zoznam_obc%C3%AD_vyp%C3%A1len%C3%BDch_na_Slovensku_po%C4%8Das_druhej_svetovej_vojny. Zatiaľ je v ňom 34 týchto obcí s cieľom postupne, podľa získaných údajov z overených zdrojov, ho dopĺňať.  Už som tu pár krát písal, že ako amatérsky fotograf, prispievam vlastnými fotografiami aj do Wikipédie Commons. Tu som z týchto obcí pre zmenu vytvoril kategóriu https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Villages_in_Slovakia_burned_down_by_the_Nazis . Prečo o tom píšem ? Len preto, že touto svojou dobrovoľníckou činnosťou, hoci nerád, ale predsa suplujem štátne inštitúcie. Možno, že po prečítaní tohto blogu sa k podobnej činnosti rozhodne aj niekto ďalší. Svetu mier a pokojné prežitie veľkonočného obdobia praje doko.

Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014