doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo majú ľudia radi lastovičky?

... rozprávka – horor, zaručene vhodná pre detí aj dospelých .... Čo písali v minulosti? (69)
Vraj už do niektorých oblastí Slovenska  prileteli lastovičky. Ľuďom prinášajú radosť a ľudia ich majú radi.  Prečo tomu tak je sa  môžete dozvedieť, ak si prečítate dobový článok tak ako je napísaný v Pútniku svätovojtešskom, a to presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Prečo majú ľudia radi lastovičky

Pred dávnymi časmi panoval nad všetkým vtáctvom pyšný vták Chan Gardi.
Jedného dňa si dal k sebe zavolať osu a rozkázal jej: „ Zlietni na zem a ochutnaj krv každej bytosti. Chcem vedieť, čia krv je najsladšia. Lenže sa chráň niekomu povedať, prečo som ťa poslal.“
Osa splnila rozkaz Chan Gardiho a preletela celú zem. Na spiatočnej ceste ju stretla lastovička. „Odkiaľ prichádzaš a kam letíš?“ pýtala sa osy. Ach, poľakala sa osa, ak jej nepoviem pravdu, prehltne ma. Radšej jej tajomstvo prezradím.  „Chan Gardi ma poslal na zem, aby som zistila čia krv je najsladšia ,“ povedal a triasla sa strachom. „ No a vieš to?“ vyzvedala ďalej lastovička. „Áno, ochutnala som každú krv, ale nijaká mi tak nechutnala ako krv ľudská,“ odpovedala osa.
Lastovička veľmi dobre vedela, aký osud by postihol človeka, keby sa kráľ vtáctva dozvedel, čia krv je najsladšia. Preto sa rýchlo priblížila k ose a vytrhla jej jazyk. Potom spolu leteli ďalej, až doleteli k Chan Gardimu. Osa ho niekoľko ráz obletela a stále len bzučala, lebo rozprávať už nemohla. Kráľ vtáctva jej nerozumel a preto sa na ňu rozhneval. „Nevieš, čo hovorí?“ spýtal sa lastovičky. „Áno, kráľ,“ odpovedal chytrá lastovička, „vraví, že najsladšiu krv má had.“
Od toho času vidieť Chana Gardiho s hadom v zobáku a lastovička sa stala najobľúbenejším vtákom ľudí. Vraví sa, že všade , kde si stavia hniezdo, príde do domu šťastie.

 
Text bol vraj napísaný podľa mongolskej rozprávky. Ak by sme ale meno mongolského vtáka nahradili našim orlom, tak by sme pokojne mohli povedať, že je to rozprávka naša, slovenská, lebo to porekadlo o šťastí je na Slovensku už dávno známe. No čo,  podstatné je, že jar je už blízko, a s ňou aj hlasný a veselý štebot lastovičiek. 

Všetkým prajem veselý a pekný  deň. doko
Viac sa o zaujímavostiach z našej minulosti môžete dozvedieť, ak si kliknete na  doko.blog.pravda.sk/

 


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Doko, vďaka za rozprávku... Kde si ku takej perle prišiel?
    :-)))
    publikované: 15.03.2008 14:35:16 | autor: Rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ;)
    ..krasna..;)..vdaka :)
    publikované: 15.03.2008 14:45:12 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Máme na dome hniezdo,
    no naša lastovičia rodinka ešte nepriletela. Často sledujem napredovanie v ich rodinke, lebo do hniezda je dobre vidieť...
    publikované: 15.03.2008 19:37:28 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Rozpravkarka
    bola to iba náhoda, teraz si uvedomujem, že som vlastne vstúpil na tvoje teritórium, o to viac si cením uznanie.doko
    publikované: 17.03.2008 14:22:13 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014