doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši (Prešov – veža konkatedrály)

... aby ste tam vyšli, musíte zdolať výškový rozdiel asi 60 metrov, po približne 200 schodoch ...

       V Prešove je viac miest, odkiaľ je pekný výhľad na mesto a okolie, no najznámejšie sú  tri vyhliadkové miesta. Kým kopec na Kalvárii je voľne prístupný bez obmedzenia kedykoľvek, ďalšie dve miesta - vodárenská veža a veža konkatedrály svätého Mikuláša, majú vstup regulovaný a spoplatnený.  Z týchto miest asi najtajomnejšie na návštevníkov Prešova zapôsobí, kostolná veža.  Asi aj preto, že je murovaná a z vonka, nie je vidieť do jej útrob. Jej tajomstvo isto umocňuje aj fakt, že verejnosti je sprístupnená len niekoľko dní v roku, obyčajne v čase letných prázdnin, aj to iba vo vyhradenom čase. Asi pre tieto drobné prekážky sa mi konečne, až teraz,  v polovičke prázdnin, podarilo dostať do vnútorných priestorov veže.

A oplatilo sa. Jednak si človek overil kondíciu, veď vystúpiť do výšky asi 60 metrov, po približne 200 schodoch, človek nerobí každý deň, ale  tiež si môžete otestovať svoju odvahu a vôľu. Totiž, okrem asi 60 kamenných schodov, ktoré tvoria kruhové  schodisko (bez oddychovej plošinky),  zvyšných asi 140 schodov musíte prejsť po drevenom – rebríkovom schodisku, na šťastie zabezpečeným dreveným zábradlím a oddychovými plošinkami. Preto sú tam podľa mňa oprávnene umiestnené výrazné  písomné upozornenia, ktoré varujú návštevníkov, že  tam idú len na vlastnú zodpovednosť. A tí, čo vystúpia, až na najvyššiu plošinku veže, síce môžu mať krátku  fóbiu z výšky, ale tá skoro pominie, keď  zistia, že  sa môžu oprieť o pevný múr výhľadovej plošinky, ktorá svojim návštevníkom poskytuje výhľad 360 º na mesto Prešov a jeho okolie. To,  ako ďaleko budete vidieť,  objektívne závisí len od počasia.

A takto vyzerá veža zvnútra a mesto Prešov z výšky asi  60 metrov :


Viac mojich obrázkov aj na :

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Views_from_the_tower_Co-Cathedral_%28Pre%C5%A1ov%29

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Co-cathedral_tower_of_St._Nicholas,_interior_%28Pre%C5%A1ov%29

Myslím si, že  za dobrovoľný finančný príspevok 1 euro tento zážitok stojí. Pekný zvyšok prázdnin praje všetkým doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. preprava batožiny a nábytku z UK do Sk
    Tam je veľmi pekné. Možno, že jedného dňa to príde tam.
    publikované: 17.08.2014 10:34:27 | autor: preprava batožiny a nábytku z UK do Sk (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014