doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši (Kristus na stĺpe)

... veru, dnes sa už za umenie považuje hoci čo....fotočriepky
Netradične začnem citátmi z médií:  ... „Na prešovskej Hure stojí socha Krista... je nainštalovaná na kopci Za Kalváriou, na starom elektrickom stĺpe... celá inštalácia bola dramatická, lebo ich zastihla búrka s poriadnymi bleskami...Nemala to byť provokácia uviedol autor, inak  študent IT manažmentu ...“

Keďže ma zaujímajú nezvyčajné udalosti a veci, chcel som  na vlastné oči vidieť, vyššie spomínaný  ľudský výtvor. Kalváriu v Prešove pozná každý, ale kde sa nachádza  „Hura“, to zrejme  vedia len najskalnejší domorodci. Takže, hovorím manželke, poď pôjdeme sa tam podívať. Asi niečo tušila, tak zdvorilo moje pozvanie odmietla. A musím povedať, že urobila dobre. Tak  som sa na Kalváriu vybral sám, hovorím si, veď odtiaľ popri záhradkárskej štvrti vedie nejaká poľná cesta, zrejme sa po nej dostanem tam,  kde chcem - teda k stĺpu, na ktorom je spomínaný výtvor.

Skutočnosť, ale bola oveľa dramatickejšia, než som si na začiatku tejto poľnej a takmer neudržiavanej cesty, myslel. Ísť autom, znamenalo riskovať jeho poškodenie, tak si vravím, tých niekoľko sto metrov prejdem pešo. Prvé prekvapenie prišlo asi po 50 metroch a to v podobe dymu, ktorý pochádzal z ohniska, na ktorom tlelo suché lístie, konáre a tráva. To, že okolie cesty z obidvoch strán lemujú vysoké kríky, za ktorými sem tam niečo šuchne, čí zašteká, ale nič nevidíte, pôsobí síce stiesnene, ale dá sa to vydržať. Túto jednotvárnosť prerušili len traja tínedžeri, ktorí sa dole kopcom, na bicykloch rútili oproti mne.  Po nich zasa to tajomné nič, ktoré  má sprevádzalo už najmenej kilometer a pol. Keď som sa už konečne dostal mimo porast, zbadal som ďalší dym, nejakú chatku, pri nej akýchsi dvoch počerných urastených chlapov a ďatelinové pole. Tak si v duchu vravím, výborne, ak ten stĺp nebude niekde tu, na tomto polí, vrátim sa späť. A tak som stále sám, stúpajúc do kopca, išiel za svojim cieľom. Po asi 50 metroch chôdze, sa vo vysokom poľnom poraste, zdvihla nejaká postava. Zaostrím zrak a vidím nejakého muža, ktorý niečo zberá. Až keď som bol od neho iba na pár krokov,  bolo zrejme, že v pravej ruke drží riadny zálesácky nôž, ktorým zo zeme vyberal korienky nejakej byliny, nevšímajúc si ma, pokračoval vo svojej práci. A tak som sa konečne asi po 2 kilometroch chôdze, ocitol na vrchole kopca, ktorý podľa všetkého nesie meno Hura. Odtiaľ som pred sebou, dole na svahu asi vo vzdialenosti 40 metrov, konečne zbadal hľadaný  výtvor. Týmto výtvorom je od elektriny odpojený, starý betónový  stĺp,  na vrchole s ramenom  a izolátormi a na ňom niečo, čo mne osobne pripomína zbrojnoša v plnej zbroji.

Ponaučenia. Never novinárom,  ale informácie zbieraj od domorodcov! Totiž,  miesto kde stĺp stojí, je vzdialené len asi 300 metrov od križovatky ulíc: Levočská, Volgogradská a Marka Čulena. Hura je teda kopec, ktorý sa dotýka prešovského   Sídliska II a podľa mňa s Kalváriou nemá absolútne nič spoločné.

Reálnejšiu predstavu o mieste môžete získať po zhliadnutí týchto mojich obrázkov:

Pohľad na časť spomínanej križovatky

 

Pohľad z križovatky na Huru

 

Osobne si myslím, že blesky a dunenie hromov, ktoré inštaláciu tohto výtvoru vraj sprevádzali boli oprávnene!  Ak sa predsa len odhodláte ísť na toto miesto, naštudujte si lepšiu cestu, než po akej som šiel ja.

Viac obrázkov aj na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Christ_on_the_column_%28Pre%C5%A1ov%29

Pekný zvyšok prázdnin praje doko.

 


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014