doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši. Jozef Kroner ako Tóno Brtko v Sabinove

... šikovné využitie filmu, na propagáciu Sabinova ...

Skoro každý na Slovensku vie aspoň čo to, o československom filme Obchod na korze. Ak už nič iné, tak určite to, že sa nakrúcal v Sabinove. Pritom natočený bol podľa literárneho scenára k filmu Obchod na korze, ktorého autorom je humenský rodák Ladislav Grosman. Je prvým československým filmom, ktorý získal v roku 1966 cenu americkej Akadémie filmových umení a vied - Oscar. Brilantný výkon v spomínanom filme podal aj Jozef Kroner, a to v postave - Tóno Brtko. Tento obľúbený herec sa neskoršie stal aj nositeľom titulu - národný umelec. Takže zaslúžene nám ho bude pripomínať bronzová socha v životnej veľkosti, umiestnená na chodníku námestia v Sabinove. Autorom sochy je Juraj Karniš a ten sochu pomenoval - „Jozef Kroner ako Tóno Brtko vo filme Obchod na korze“. Neviem, či niekto vie ako literárny Brtko skutočne vyzeral, no v soche, ktorá stojí na chodníku, jednoznačne spoznáte Jozefa Kronera. Sabinovčania sochu slávnostne odhalili v piatok 13.8.2021. A moje foto som urobil o deň neskôr.

 

 

Pre puntičkárov pridávam, že socha je pevne spojená s chodníkom,  má výšku 170 cm a hmotnosť 250 kg. P.S. Obchod, pred ktorým socha stojí, veru už nie je ten, v ktorom sa filmovalo, ten už dávno zbúrali. Ale replika je vraj navlas podobná tomu pôvodnému.   Príjemné cestovanie po Slovensku praje doko. Viac obrázkov ponúkam na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Statue_Jozef_Kroner,_Sabinov

Žiaľ pekné zážitky narušil rev týchto strojov


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014