doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši. Pamiatková zóna Soľná Baňa

29.4.2023...mnohokrát máme historické slovenské skvosty doslova na dosah ruky, len o nich nie vždy vieme... aj fotky

Úplnou náhodou som na internete našiel túto vetu: „Historické územie Soľnej Bane sa rozkladá 2 km juhovýchodne od Prešova. Od roku 1970 bola pričlenená k Solivaru. Cez pôvodne samostatnú obec preteká Soľný potok. Západne od Soľnej Bane leží v tesnej blízkosti, tiež pôvodne historicky samostatná obec Solivar, teraz súčasť mesta Prešov. Počas 2. svetovej vojny bola Soľná Baňa za pomoc partizánom vypálená Nemcami.“ Zaujala ma najmä zmienka o vypálení Soľnej Bane, lebo doteraz som sa s týmto konštatovaním nestretol. (Kniha: Nikdy viac, autor: M. Maniak, 2019).  Chcel som o tejto obci vedieť niečo viac. Podarilo sa mi to prečítaním dokumentu: „Zásady ochrany pamiatkového územia Pamiatkovej zóny Soľná Baňa“, ktoré boli spracované Krajským pamiatkovým úradom Prešov v roku 2016. A tak doplním, že  Soľná Baňa sa administratívne začala formovať až po roku 1592, v súvislosti s otvorením bane na kamennú soľ (1570 – 1572) a to vyčlenením zo staršej zemepanskej obce Solivar (Šovar).  Soľná Baňa sa ako obec spomína v roku 1673. Ale až v roku 1886 Soľná Baňa bola s konečnou platnosťou uznaná ako samostatná obec. V roku 1960 bola obec pričlenená k Solivaru. Územie Solivaru tak vzniklo z troch samostatných obcí – Soľná Baňa, Solivar a Šváby. V roku 1971 sa obec Solivar stala mestskou časťou Prešova.

Táto lokalita je mnohým známa najmä preto, lebo sa tam nachádza značný počet národných kultúrnych pamiatok. Spomeniem objekty: Gápeľ, Četerne, Varňa, Železnička – Najvog, Komory, Strojovňa – maschinhaus, Dielne, Klopačka, Vozovňa, Administratívna budova, Dom remeselnícky, Dom meštiansky, Kostol sv. Jána Krstiteľa, Kaplnka sv. Rócha, Kaplnka sv. Jána Nepomuckého, Dom ľudový (obytný-banícky). Okrem nich sú nasledujúce objekty vytypované na vyhlásenie za NKP. Sú to: Dom úradníka huty na Námestí osloboditeľov; Kríž v centrálnej časti „Soľnobanského“ cintorína; Dom úradníka huty na Soľnobanskej ul. č. 19;  Dom ľudový na ul. Boženy Němcovej č. 7, č. 15;  Dom ľudový na Baníckej ul. č. 25 ; Hrobka rodina Birknerova, Hrobka Novogotická - „starý Soľnobanský“ t. j. Zlatobanský cintorín . Všetky tieto objekty sa nachádzajú na pamiatkovom území s názvom: Pamiatková zóna Soľná Baňa. V zozname pamiatkových zón je táto lokalita pod č. 93 vyhlásená 28. apríla 2008 s názvom Soľná baňa. Dnes som urobil niekoľko fotiek, ktoré ponúkam na priblíženie reality.

           Park ul. Zborovská                                                 Historické domy úradníkov bane

           Bývalé solivarské výrobné objekty                                                Četerne

 

      Komory                                                                              Úzkokoľajná železnička

 

Oveľa viac obrázkov z tohto historicky zaujímavého územia, si môžete pozrieť  ak si kliknete https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Pamiatkov%C3%A1_z%C3%B3na_So%C4%BEn%C3%A1_Ba%C5%88a S pozdravom svetu mier a veľa krásnych zážitkov z poznávania našej slovenskej domoviny praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014