doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rumunskí Slováci po tri štvrťstoročí

....Chcem Vám iba potvrdiť túto informáciu, že otec Michala Dočolomanského naozaj pôsobil ako učiteľ tu, v Rumunsku, ...O čom sa písalo
Slováci sú roztrúsení po celom svete. Podľa neoficiálnych odhadov ide asi o 2 až 3 milióny ľudí, ktorí majú slovenské korene a nežijú na Slovensku. O jednej takejto enkláve v Rumunsku, písal vo svojom článku, v Pútniku svätovojtešskom ročník 1936 aj  katolícky učiteľ, rodák zo Svätého Jura pri Bratislave, pán Rudolf Dočolomanský , a ktorý som vo svojom blogu uverejnil v januári 2008. Mňa  osobne v blogu zaujímalo to, či  pán Rudolf Dočolomanský, bol otcom nedávno zosnulého slovenského herca, pána Michala Dočolomanského a či v týchto miestach ešte aj teraz  nejakí Slováci žijú.

Odpoveď som sa dozvedel 22.9.2008 od pána Antona Dolinaya. S jeho privolením si ju dovolím odcitovať:

„ Pozdravujem, Doko. Moje meno je Vlado Dolinay a som vyslanym ucitelom slovenskeho jazyka v Rumunsku. Myslim, ze to bolo 6. 1. v tomto roku ste uverejnili clanok o Slovakoch v Rumunsku a pytate sa, ci tam este nejaki Slovaci su a ci clanok uverejneny od isteho pana Rudolfa Docolomanskeho je ozaj otcom Michala Docolomanskeho. Chcem Vam iba potvrdit tuto informaciu, ze otec Michala Docolomanskeho naozaj posobil ako ucitel tu, v Rumunsku, medzi Slovakmi a naozaj je autorom aj uverejnenho clanku. A stale tu zije este niekolko tisic Slovakov v bihorskej oblasti Rumunska. Mozete si pozriet aj niekolko mojich fotiek, ktore som este minuly rok uverejnil na svojej webovej stranke, no kedze mi potom ukradli laptop, uz som sa nedostal k dalsej aktualizacii fotiek, co chcem napravit v tomto skolskom roku. Tu je spominana webova stranka: www.rumunsko.pa-zoa.eu Prajem pekny den a vela tvorivych sil. S pozdravom Vlado Dolinay“

Osobne má  odpoveď pána Dolinay veľmi potešila. Veď okrem toho, že mám ďalší rukolapný dôkaz o tom, že moje blogy sú čítané, tak  som sa dozvedel aj to, že v Rumunsku podobne ako v roku 1935, stále žijú Slováci a dokonca, že ich učí náš, slovenský učiteľ.

Pán Dolinay, dali ste sa na neľahkú, ale určite prospešnú cestu a preto si zaslúžite, aby som Vám aspoň takto prejavil môj obdiv a uznanie. Rád sa podívam aj na uvedenú webovú stránku. Úprimne  ľutujem, že ste rukou zlodeja prišli o laptop. Preto nech je tento môj blog aj malým pokusom o to, ako Vám zmierniť dôsledky krádeže Vášho laptopa.

Prajem pekný deň.doko 


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. Doko...
    dovolím si polemizovať. Totiž pán Rudolf Dočolomanský zo Svätého Jura (za socializmu Jur pri Bratislave) je iný rod Dočolomanských. Mamička Miška Dočolomanského, ktorú som osobne poznala, pochádzala z Rumunska. Bola to veľmi sympatická usmievavá pani. Ale oni sa prisťahovali Jura, keď už jej manžel a teda otec Miška D. nežil... Bolo ich 10 detí a najmladšou Petronelou som sa priatelila... Ak sa nemýlim ona mala iba 2 roky, keď jej otec zomrel, teda to by bolo asi v roku 1954. Neoverovala som si však tie roky a píšem iba to ako si to pamätám z rozprávania.
    publikované: 25.09.2008 22:31:23 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. marthabielska
    teóriu o tom, že Rudolf Dočolomanský bol otcom Michala Dočolomanského potvrdzuje aj článok na wikipedii http://sk.wikipedia.org/wiki/Michal_Do%C4%8Dolomansk%C3%BD
    publikované: 26.09.2008 16:25:17 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Doko...
    pozrela som si ten zdroj. Rok 1954 sa mi potvrdil. Súhlasím aj s tým, že otec Miška Dočolomanského sa volal Rudolf, avšak som presvedčená, že nepochádza zo Svätého Jura. Iba to som tým myslela. Neviem v ktorom roku sa tam presťahovali... Ale faktom je, že vo Svätom Jure je najviac Dočolomanských... Možno tam mali rodinu a práve preto tam prišli... Ale možné je všeličo, kým si to človek niekde neoverí. Inak sa teším tomuto záujmu aj zo strany pána Vladimíra DOLINAYA a týmto ho srdečne pozdravujem.
    publikované: 27.09.2008 20:40:28 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014