doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo nemôžeme oddychovať v pondelok ?

.2.4.2023 .. je to divné, ale aj komunisti to počas svojej vlády vedeli ...

V nedeľnej relácii na ta3 „V politike“, diskutovali pani Richard Sulík a Milan Majerský. Riešili tzv. problém  a to o nedeľnom predaji. Reláciu som nesledoval od začiatku, ale pri prepínaní televíznych kanálov, len úplne náhodou zaznela otázka, ktorú položil svojmu rivalovi, pán Sulík: „Prečo nemôžeme oddychovať v pondelok ?“  Nečakal som na odpoveď.  Neviem, či vôbec nejaká bola, lebo takéto besedy v nedeľu na obed, zo zásady nesledujem. Po nejakom čase som si povedal. To skutočne tento politik nevie, prečo nie je nedeľa v pondelok ? Veď aj komunisti to počas svojej vlády vedeli ! Ja stručne odpovedám, lebo u kresťanov je nedeľa Deň Pána, deň pracovného pokoja, pretože v nedeľu si pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista a podľa knihy kníh, Biblie ... „V siedmy deň Boh skončil svoje diela, ktoré urobil. A v siedmy deň odpočíval od všetkých diel, ktoré urobil !“   A toto, či sa to niekomu páči alebo nie, by malo stačiť na vysvetlenie. Naša ústava  totiž v Preambule jasne stanovuje:

„My, národ slovenský,
pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť,
v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a historického odkazu Veľkej Moravy,
vychádzajúc z prirodzeného práva národov na sebaurčenie, ...“

Preložené to znie asi takto.  Zmyslom cyrilo-metodského duchovného dedičstva, je predovšetkým opieranie sa o kresťanstvo a jeho prikázania, veď Cyril a Metód nám nedoniesli len písmo ako dorozumievacie znaky, ale nám preložili aj Bibliu do jazyka našich predkov a tak šírili kresťanstvo. Pán Sulík ako liberál, zrejme tieto názory nepozná, ale toto by mal ako politik vedieť, že na tejto Zemi od roku 1978 platí rozhodnutie Organizácie spojených národov (OSN), že medzinárodným prvým dňom v týždni je pondelok. Sobota a nedeľa sú podľa tohto rozhodnutia dňami pracovného pokoja. Pracovné dni sú u nás od pondelka do piatka. Preto aj my občania Slovenska, ak si ešte vôbec chceme ctiť zákony, by sme mali  rešpektovať tento kresťanský aj svetský príkaz. Samozrejme, že tak ako vždy, existujú aj tu výnimky, ale všeobecne zrušiť právo na odpočinok v nedeľu, by bolo aj porušením platného svetského právneho status quo.

Takže môj názor je, že každý má síce právo slobodne, v rámci platných zákonov sa rozhodnúť, či chce zákony dodržiavať alebo nie, ale zákony by nemali byť v rozpore s medzinárodnými normami a našou ústavou. A to podstatné, že za každé porušenie zákona, musí ich porušiteľ očakávať aj primeraný trest, tomu sa zasa hovorí demokracia a spravodlivosť. Z toho mi vychádza, že nie je správne, všeobecne zákonom zakázať v nedeľu akúkoľvek prácu, lebo v nedeľu sa nemá pracovať, ale správnejšie by bolo, zákonom stanoviť, pre koho v nedeľu výnimočne, toto nebude v záujme tzv. vyššieho princípu platiť. Svetu mier a pokojný Veľký týždeň, v ktorom si kresťania od Kvetnej nedele do Veľkonočnej nedele pripomínajú umučenie, smrť a zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Praje doko.


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014