doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Potrebujeme aj advent ?

... láska k blížnemu, láska matky a otca k svojim deťom a naopak, u nás na Slovensku, ešte neumrela ale stále žije. Aj keď mnohokrát doráňaná, ale je tu !

Je nedeľa 3. december 2023. Pre kresťanov začalo adventné obdobie symbolickým rozsvietením prvej sviece  na adventnom venci. Na túto tému som síce už napísal niekoľko blogov, ale aj napriek tomu som presvedčený, že aj tento rok má zmysel písať o tom znova. Advent totiž bol, už od prvých storočiach existencie kresťanstva a stále je - časom dvojakého očakávania. Prvé očakávanie sa opakuje každý rok na Vianoce a je radostné, lebo ide najmä o pripomenutie narodenia sa Ježiška 25.12. Druhým je príchod Ježiša Krista  na konci času, tzv. parúzia, lebo Ježiš povedal svojim učeníkom: „Majte sa na pozore, bdejte, lebo neviete, kedy príde ten čas.“ A jeho základným zmyslom má byť upozornenie pre ľudí, aby boli aj na druhý príchod Ježiša Krista  z Neba na Zem – stále pripravení. Svetským spôsobom to vysvetlil anglický spisovateľ Hall Caine, keď vo svojom pojednaní o konci sveta uvažuje asi takto.  „ Svet nezanikne ohňom, ani potopou, mrazom a podob., ale odňatím prazdroja života – stratou lásky.“  Predchádzajúce riadky, navodzujú asociácie aj s dnešnou dobou, lebo akosi často sa stretávame s neláskou. Osobne si ale myslím, že láska k blížnemu, láska matky a otca k svojim deťom a naopak, u nás na Slovensku, ešte neumrela ale stále žije. Aj keď mnohokrát doráňaná, ale je tu !

Takže, už máme znova Advent a všetci, aj politici, by sme mali do tohto obdobia vstúpiť s pokorou a snahou, vyvarovať sa  nepremyslených, agresívnych a konfrontačných skutkov. Možno, že na začiatok by asi stačilo aj to, aby sme si začali jeden druhého viac vážiť. Veď na Slovensku sme už od dávna vychovávaní v tom, že si máme vážiť autority. A medzi neodškriepiteľné autority, okrem rodičov, pri zmravňovaní nášho pospolitého ľudu, vždy patrili najmä pán richtár, pán rechtor (učiteľ) a pán farár. No vysvetlite ľuďom, že ak budú žiť ako ľudia, tak akosi prirodzene budú aj dodržiavať platné zákony -  keď mnohokrát okolo seba vidia pravý opak. Stačí zapnúť televíziu, či internet a z každej strany, najmä na naše mladé stvorenia, útočí celý tajfún lží, poloprávd, klamstiev, pokrytectva, falošností, konšpirácií a iných nechutností, kde sa oni nedokážu bez životných skúseností správne zorientovať. A pritom by asi stačilo, keby slovenské autority ako napríklad prezident, predseda parlamentu, členovia vlády SR, poslanci NR SR, sudcovia, prokurátori, exekútori, advokáti, policajti, vojaci, vedúci pracovníci štátnej a verejnej správy, učitelia, vychovávatelia, lekári, náboženskí činitelia a špičkoví športovci, boli pre občanov vždy a  za každých okolností autoritami, a tým aj prirodzenými vzormi.  Žiaľ nie sú !  Kedy toto bude ? No, niekde to už možno dosiahli, ale pre mnohých je to iba vzdialený šepot. Aj preto nám treba veriť, že raz príde ten očakávaný čas, keď sa všetci bez výnimky budeme usilovať o to, aby sme sa stali nielen dobrými ľuďmi, ale takými aj zostali. Svetu mier. Pokoj a čistú myseľ, aj na takéto rozjímania, v čase kresťanského adventného obdobia, všetkým úprimne praje doko.


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014