doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Národná kultúrna pamiatka, Bosákova banka

...Jedným slovom, všetko časom chátra, ak sa ale poškodenie včas opraví môže byť táto národná kultúrna pamiatka ešte dlho ozdobou Prešova. ...

Vďaka svojej mestskej pamiatkovej rezervácii, patrí Prešov k tým šťastným slovenským mestám, ktoré by mohli značne profitovať aj z cestovného ruchu. Je tam čo obdivovať, hoci nie všetky z 382 v registri NKP uvedených prešovských nehnuteľných pamiatok, sú v takom stave v akom by mali byť. K tým pamiatkam, ktoré mali to šťastie, že nespadli a ešte ich môže návštevník Prešova obdivovať, patrí aj národná kultúrna pamiatka, Bosákova banka. Táto budova bola za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásená 17.4.1963 a je v registri NKP vedená pod číslom 707-3331/0.  Budovu dal v rokoch 1923 až 1924 postaviť slovenský rodák a americký bankár Michal Bosák ako filiálku Americko-Slovenskej banky v Prešove. Projektantom bol architekt Viliam Glasz, absolvent Kráľovskej stavebnej školy v Budapešti. Je to secesná budova, ktorá po rekonštrukcii v rokoch 1997 až 2001 dostala pôvodnú honosnú podobu, za čo získala medzinárodné ocenenie Europa Nostra Awards 2002. Táto secesná budova má hneď niekoľko zaujímavostí.

Jednou z nich je napríklad fakt, že budova je v registri NKP vedená pod názvom Bosákova banka, ale na svojej severnej fasáde má nápis Bosákov dom. Ďalej určite už na prvý pohľad zaujme až 12 sochami, ktoré nemá na svojich fasádach žiadna iná budova v meste Prešov. O to viac, že 8 z týchto sôch majú podoby ženy a každá má svoje pomenovanie: Laska a pokoj; Hojnosť, Sporivosť, Veda, Jaro, Leto, Jaseň, Zima. (Názvy sú identické s nápismi pod sochami). Ďalšie zaujímavé prvky tvoria na severnej fasáde 4 pilastre – v podobe poobnažených chlapčenských figúr. Výzdobu doplňujú reliéfy s motívmi výdobytkov techniky a pokroku - Transoceánska loď, Parná lokomotíva a Lietadlo. Poviete si asi tak ako ja, že umelec, ktorý sochy vytvoril odviedol veľmi slušnú prácu. Problém je v tom, že verejne dostupné internetové zdroje, neuvádzajú meno autora týchto umeleckých diel.

Oveľa väčším problémom je ale skutočnosť, že budova už začína strácať zo svojho lesku. Pod severozápadnou kupolou začína hniť okolie rímsy, na severnej stene odpadol kus spod jedného pilastra, ale asi najväčšiu škodu exteriéru budovy spôsobujú laná, ktorými sú pripevnené trolejové vedenia trolejbusov. Jedným slovom, všetko časom chátra, ak sa ale poškodenie včas opraví, môže byť táto národná kultúrna pamiatka  ozdobou Prešova aj v roku 2024, kedy bude mať 100 rokov.


Pekný deň praje doko. Viac obrázkov môžete vidieť na commons

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bos%C3%A1k_house_%28Pre%C5%A1ov%29

 

 


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014