doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši, Rolova Huta

...V obci Rolova Huta, kde bolo asi 70 domov a bývalo tam asi 500 obyvateľov, z dôvodu výstavby Ružínskej priehrady zbúrali kaštieľ, kaplnku a 12 rodinných domov. ...

Osada Rolova Huta, hoci stále má vlastné katastrálne územie je od roku 1960 časťou obce Margecany. Založená bola v roku 1597, podnikateľom v hutníctve Antonom  Rollom a niesla meno Fönixhuta, ktoré bolo používané až do roku 1919. V roku 1872 odovzdali na Košicko-bohumínskej železnici do užívania, v katastri osady, prvý železničný tunel.  Zásadné zmeny v jej histórii nastali aj v roku 1951, kedy sa začalo s výstavbou železničnej trate, ktorá niesla názov Trať družby, kam patrí druhý, Bujanovský tunel.  V roku 1963 až 1973, bola pri Ružíne, na rieke Hornád, postavená priehrada. V obci Rolova Huta, kde bolo asi 70 domov a bývalo tam asi 500 obyvateľov, z dôvodu výstavby tejto priehrady zbúrali kaštieľ, kaplnku a 12 rodinných domov. Dnes je z nej, síce malá ale známa osada, najmä vďaka chatovej osade Kozinec, ktorá vyrástla na ľavom brehu vodnej nádrže. Obľúbili si ju vodáci, rybári ale aj turisti. Mňa osobne zaujala tzv. Ružínska cesta Svetlonoškových rozprávok, ktorú tvoria štyri, v dreve vyrezávané veľké postavy, rozprávkových bratov Svetlonoškov.  Na každej z nich je jedna básnička. A takto to tam vyzeralo v nedeľu 26.9.2021.  

 

Lampášik                                                                      Kopáčik

Hutníček                                                                    Pastúšik

 

Až pôjdete okolo, navštívte túto peknú slovenskú krajinu. Viac obrázkov ponúkam na  https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Rolova_Huta  Peknú jeseň praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014