doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Figeľ opäť „figľuje“

...ak by títo manažéri vykázali v ich spoločnostiach stratu, nemali by mať nárok na žiadnu odmenu a mal by im byť znížený aj ich mesačný plat.

       To,  čo teraz  po médiách trúsi poslanec Figeľ,   je  iba potvrdením toho, že  predchádzajúca vláda,  v ktorej bol Figeľ ministrom dopravy, pôšt a telekomunikácií,  padla  len a len ich vlastným pričinením. Veď,  keď bývalý minister povie, že  nevedel  akú  maximálnu odmenu či odstupné  môže dostať napríklad taký Generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. Pavel Kravec  (dostal pri odchode odstupné takmer 170-tisíc eur) alebo bývalá 14 mesačná šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá  (dostala  odmenu až 178-tisíc eur)  potom si podľa mňa taký človek  nezaslúži riadiť nič. Totiž,  vzhľadom na to, aké úbohé -  skutočné, nie papierové výsledky obidve inštitúcie dosiahli,  by pre spomínaných manažérov,  aj ich plat mal byť pre nich  dostatočnou odmenou. 

V tejto súvislosti si spomínam  na obdobie,  keď ministerkou financií bola pani Schmögnerová,  (čo je už skutočne dávno),   lebo už vtedy  platy a odmeny riaditeľov mamutích štátnych inštitúcií  nemali stanovené stropy a ona zastávala názor, že by tieto stropy mali byť určené. Nápady, aké vysoké platy by mali mať manažéri v týchto štátnych podnikoch boli rôzne, ale pokiaľ sa nemýlim,  tak oscilovali maximálne okolo 8 až 10 násobku  priemerného platu   zamestnanca   príslušného podniku či inštitúcie. No ako vidíme, stropy asi určené neboli!  Hoci  radoví  zamestnanci a je jedno,  či sú odmeňovaní podľa Zákonníka práce, zákona o štátnej službe či zákona o výkone prác vo verejnom záujme  stropy určené majú. To len potvrdzuje moju domnienku, že na Slovensku je úplne jedno, kto je momentálne vo vláde,   ľavica či  pravica, lebo  jej členom sú stále vždy bližšie ich stranícke vrecká ako  sociálna a ľudská spravodlivosť  ostatných občanov Slovenska.

Je skutočne  nehorázne,  ak v štáte   kde si napríklad pacient do nemocnice musí priniesť jedálenský príbor aj toaletný papier,  alebo  kde  deti,   ak nechcú sedieť na nerozbitých stoličkách, musia prinútiť svojich rodičov aby prispeli pre školu „darom“,  či vodiči, ktorí  vo svojom voľnom čase opravujú   rozbité cesty a podob., existujú   ľudia, ktorí bez štipky hanby  doja  tento štát,  len aby sebe a svojim prisluhovačom  nahonobili  neúmerne vysoké a nezaslúžené zisky, ktoré ani nedokážu počas svojho života  normálne zužitkovať. Taká spoločnosť nemá a ani nemôže mať zmysluplnú perspektívu.  

Je veľmi smutné, že naši politici sa nevedia poučiť z ničoho. Veď napr. aj finančná kríza, ktorá začala  v USA a na ňu  nadväzujúce občianske nepokoje,  mali svoje prvotné korene práve v takýchto,  neúmerne vysokých odmenách, vyplácaných tzv. špičkovým a vraj nenahraditeľným  manažérom. 

Čo na záver?  Viete,   vôbec by mi nevadilo,  ak by tzv.  špičkoví manažéri dostávali  hoci aj také odmeny, aké dostali vyššie spomínaní, ale len v tom prípade, ak by spoločnosť, ktorú riadia,  nemala žiadnu stratu a tam pracujúci zamestnanci, by tiež mali  špičkové platy. Naopak, ak by títo manažéri vykázali v ich spoločnostiach stratu,  nemali by mať nárok na žiadnu odmenu a  mal by im byť znížený aj ich mesačný plat.  Lebo ako iste viete, na Slovensku platí staré príslovie, že každá ryba smrdí od hlavy!

Pekný nedeľný večer praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Aj taký bača pred každou sezónou vždy vie
    koľko ovečiek dostane na jej konci ako odmenu za dobre vykonanú prácu. Súhlasím, že Figeľ to o tých svojich bačujúcich manžéroch tiež mal vedieť. A keďže nevedel, mal by zato niesť zodpovednosť.
    publikované: 15.06.2012 07:52:31 | autor: pastier (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014