doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cestovné zadarmo - ukážka analfabetizmu ministrov

,,,páni politici, nie je vám trápne, ak napríklad príslušník silového rezortu, ktorý pri obrane záujmov tohto štátu utrpel pracovný úraz a teraz ako poberateľ invalidného výsluhového dôchodku, nebude môcť cestovať zadarmo, ale občan, ktorý si pri páchaní trestnej činnosti spôsobil zranenie a poberá invalidný dôchodok od Sociálnej poisťovni môže cestovať zadarmo ?

Slovenská verejnosť, už určite zaregistrovala fakt, že vláda SR na svojom rokovaní 22.10.2014,  schválila dokument,ktorý predkladal minister dopravy (sociálny balíček v železničnej osobnej doprave). Pre tých, čo potrebujú bližšie vysvetlenie citujem text z predmetného dokumentu:

„Špecifické podmienky: každá osoba, ktorá dovŕšila vek 62 rokov a každý poberateľ dôchodku podľa zákona č.461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov budú prepravení na základe cestovného lístka na bezplatnú prepravu vydaného po predložení dopravcom bezplatne vydaného preukazu. Preukaz sa vydáva pre osoby, ktoré dovŕšili vek 62 rokov na základe občianskeho preukazu, príp. pasu, bez ohľadu na štátnu príslušnosť a miesto trvalého bydliska a pre poberateľov dôchodkov na základe dokladov preukazujúcich priznanie dôchodku. http://www.rokovania.sk/File.aspx/ViewDocumentHtml/Mater-Dokum-168340?prefixFile=m_

V čom ja vidím analfabetizmus ?

1. Opatrenie sa má týkať iba poberateľov tých dôchodkov, ktoré sú vyplácané podľa zákona o sociálnom poistení. Pýtam sa! Prečo do tejto kategórie nie sú zahrnutí aj poberatelia dôchodkov vyplácaných podľa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov ? Veď ministri týmto svojim nekompetentným rozhodnutím úmyselne poškodili všetkých bývalých profesionálnych vojakov, príslušníkov Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, colníkov a ich rodinných príslušníkov, a to preto, že ich  dôchodky nie sú vyplácané podľa zákona o sociálnom poistení, ale podľa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Teda nemôžu cestovať zadarmo ! Ide o tieto dôchodky: výsluhový dôchodok, invalidný výsluhový dôchodok, vdovský výsluhový dôchodok, vdovecký výsluhový dôchodok a sirotský výsluhový dôchodok.

Takže, páni ministri, máte plné ústa slov ako súcitíte s príslušníkmi týchto silových rezortov, ktorí  za záujmy tejto krajiny (ktorej ste vy reprezentanti) obetujú svoje zdravie ba aj životy, nielen na Slovensku, ale mnoho krát ďaleko od našich hraníc, a pritom nie ste schopní im dať ani to, čo dáte  formou bezplatného cestovania po železnici  občanom iných štátov.

2. Páni ministri, s prihliadnutím na vyššie uvedenú vetu, si skutočne myslíte, že text : ... „Preukaz sa vydáva pre osoby, ktoré dovŕšili vek 62 rokov na základe občianskeho preukazu, príp. pasu, bez ohľadu na štátnu príslušnosť a miesto trvalého bydliska a pre poberateľov dôchodkov na základe dokladov preukazujúcich priznanie dôchodku.“... má  byť vo vašom dokumente ?  Nevidíte, že ak mnohí slovenskí občania nesmú využiť bezplatnú prepravu, ale  občania iných štátov áno, potom tu ide o bezprecedentnú diskrimináciu vlastných občanov?  

Alebo, nie je vám trápne, ak napríklad príslušník silového rezortu, ktorý pri obrane záujmov tohto štátu utrpel pracovný úraz a teraz ako poberateľ invalidného výsluhového dôchodku, nebude môcť cestovať zadarmo, ale občan,  ktorý si pri páchaní trestnej činnosti spôsobil zranenie a poberá invalidný dôchodok od Sociálnej poisťovni, môže cestovať zadarmo ?

3. Aj menej vzdelaný človek vie, že to, čo dostanú ľudia zadarmo, si po veľmi krátkom čase prestanú vážiť. Na druhej strane, netreba mať doktorát z ekonomiky, aby normálny človek pochopil, že ak niekto dostane niečo zadarmo, iný „niekto“ to musí zaplatiť!  V prípade poskytnutia bezplatnej prepravy po železnici tým „niekým“ to budú paradoxne najmä tí, čo  výhodu bezplatnej prepravy vôbec nemajú!

A úplne na záver. Páni ministri, skutočne viete „sociálne“ stráviť to, že zadarmo budú cestovať nielen tí občania, ktorí nemajú ani cent nazvyš, ale aj tí občania, ktorí sú bohatí?

Komunálne voľby sa blížia, preto pri výbere kandidátov prajem všetkým voličom zdravý a jasný rozum. doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. keby chceli dobre všetkým...
    tak vymyslia aj takúto "vec" (na základe "rozhovoru" Počiatka s Matovičom) - dôchodca, nemáš v mieste svojho bydliska železnicu? Zrušili sme ju tam a ostali iba koľajnice? Vybav si preukaz na bezplatnú prepravu po ŽSR, keď vstúpiš do jediného možného prostriedku prepravy, čiže autobusu, preukáž sa s ním a do miesta najbližšej stanice ŽSR ťa tento prepraví ZADARMO. Tam prestúpiš na vlak a využiješ to, čo každý dôchodca... nechceš ísť ďalej vlakom? Tak si zakúp od tohto miesta autobusový lístok a cestuj za peniaze do svojho cieľa... Je to zložité? Myslím, že nie, skôr spravodlivé... no a "zabudnutie" na vojakov a policajtov etc. ...čo sa čudujeme, máme dôchodky, že sa môžeme rovnať bohatým spoluobčanom, tak si zaplaťme, veď bez nás, výsluhových dôchodcov by ekonomika štátu skrachovala, držíme ju nad vodou, či nie? Pán premiér dobre vie, že tí, čo na to majú, aj tak vlakom sa nebudú voziť, radšej bavorákmi... vy ešte nemáte svoj bavorák? Poradím - trocha fernetu, trocha chita....smutný to humor....
    publikované: 27.10.2014 11:46:13 | autor: Jožo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. NEMÁM SLOV.....
    Môžem uistiť čítajúcich, že nie všetci výsluhový dôchodcovia majú "slušné"dôchodky ako sa kade tade píše. Dosiahnete 55r. a pošlú Vás papa do výsluhového dôchodku. Myslíte, že v tomto veku a s pečiatkou na čele odkiaľ idete sa všetci trhajú Vás zobrať do nového zamestnania?? Tak Vám iné nezostáva len sa tešiť a živoriť zo skromného 400€ výsluhového dôchodku a čakať do veku 62 aby ste mali ako dôchodca nárok na bezplatné cestovanie vlakom. Plne súhlasím s autorom článku "Cestovné zadarmo - ukážka analfabetizmu ministrov". O čo sú horší výsluhový (nezamestnaní) dôchodcovia ako dôchodcovia poberajúci dôchodok zo sociálnej poisťovne??? A že treba ísť voliť....preboha a koho???? Hanba............
    publikované: 09.11.2014 21:26:28 | autor: lenka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014