doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Zemplíne, Sečovce

... v meste sa narodil Emery Roth, ktorý sa v Amerike stal slávnym architektom. Prvá písomná zmienka o Sečovciach pochádza z roku 1245... aj foto

Viackrát som cez toto mesto cestoval a to najprv najmä autobusovou dopravou, neskoršie aj svojim autom. No, takmer nikdy som sa v ňom nezastavil. Nemal som motiváciu. Teraz sa motivácia našla. Bol voľný deň a ešte som sa po Sečovciach neprechádzal. Cesta od Košíc prechádza cez Dargovský priesmyk, na vrchole ktorého je monumentálny pamätník, pripomínajúci  padlých vojakov Červenej armády z 2. svetovej vojny. Pred vjazdom do mesta, zo značnej diaľky,  prvé čo si v ňom všimnete sú veže dvoch kostolov. Po takých 500 metroch jazdy si nemôžete nevšimnúť, vysoký múr. Za ním žijú Rómovia. Niekedy im z cesty bolo vidieť, obrazne povedané, až do kuchyne, dnes vidíme len múr. No po príchode na najvyššie miesto Sečoviec,  objavíte v centre mesta rozsiahle a pekné Námestie sv. Cyrila a Metoda a mestský park. Toto miesto sa stalo aj našim turistickým cieľom kde sme našli dve zaregistrované národné kultúrne pamiatky. Sochu Piety pri kostole a pamätník padlým v 2. svetovej vojne. Okrem nich určite neprehliadnete ani súsošie sv. Cyrila a Metoda na vysokom bielom podstavci a  pamätnú tabuľu pripevnenú na budove mestského úradu. Ňou si Sečovčania pripomínajú, že v ich meste sa narodil Emery Roth, ktorý sa v Amerike stal slávnym architektom. Prvá písomná zmienka o Sečovciach pochádza z roku 1245. V meste, ktorým sa Sečovce stali už v roku 1402, býva 8 500 ľudí. Realitu viac priblížia, moje nasledujúce obrázky.


Krásne májové dni pri poznávaní Slovenska praje doko.

Viac obrázkov nájdete aj na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Se%C4%8Dovce


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014