doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Stĺpy mieru – memento ľudstvu

...táto téma je aktuálna aj teraz, keď zúri vojna Ruska proti Ukrajine a svet takto kruto trpí pre neľudskosť politikov, ktorí svoje ambície riešia vojnami ... aj foto

      Pri mojich fotografických potulkách som sa stretol so zaujímavým pamätníkom – stĺpom mieru. Bolo to v parku Bardejovských Kúpeľov. Samozrejme, že som si ho odfotil, ale ďalej som mu akosi nevenoval pozornosť. Až nedávno, keď som úplnou náhodou narazil na ďalšie dva stĺpy mieru, som chcel o nich zistiť niečo viac, ale Wikipédia neponúkala nič a tak som si postupne našiel iné internetové zdroje, z ktorých som sa dozvedel to, čo som chcel vedieť. Napríklad, že prvý samostatne stojaci stĺp mieru na Slovensku bol osadený 23.6.1996 v už spomínaných Bardejovských Kúpeľoch. Ďalšie boli postupne rozmiestňované na celom území Slovenskej republiky (Bratislava, Košice, Prešov, Stará Ľubovňa, Moldava nad Bodvou, Rožňava, Veľký Krtíš, Žilina, Považská Bystrica, Nitra, Pezinok, Senica, Skalica, Malacky, Holíč, Palota, Bieľ, Čečejovce, Lovinobaňa, Hrušov, Senec, Kojšovská hoľa a inde.) Na Slovensku  tak máme asi sto stĺpov mieru. Každý stĺp má svoje ev. číslo a nápis v slovenčine a angličtine: „Nech je mier na Slovensku – May Peace Be In Slovakia, Nech pokoj vždy vládne na Zemi– May Peace Prevail On Earth.“ Určitou raritou je Mierová hora na Kojšovskej holi, kde je osadených 49 stĺpov mieru, ktoré symbolizujú 49. rovnobežku zemegule, na ktorej Mierová hora leží. Stĺpy mieru sú vztýčené aj v areáli Národnej kultúrnej pamiatky na Slavíne s názvom Mierová lúka.


      Projekt Stĺpy mieru (angl. Peace Poles ) pochádza z Japonska ako odozva na výbuch atómovej bomby v Hirošime a Nagasaki v 2. svetovej vojne. Stĺp mieru je totiž pamätník, ktorý zobrazuje správu v angličtine „May Peace Prevail on Earth“, a v jazyku krajiny, kde bol umiestnený (napr. slovensky „Nech na Zemi zavládne mier“). Myšlienku mierových stĺpov prvýkrát zrealizoval roku 1955 Masahisa Goi v Japonsku. Mimo Japonska boli tieto stĺpy postavené v roku 1983. Odvtedy sa ich po celom svete umiestnilo viac ako 200 000 v takmer 200 krajinách. Mierové stĺpy sú vyrobené z rôznych materiálov. Text na stĺpe je maľovaný, vyrezávaný, leptaný, zvarený, prilepený alebo nitovaný, ale môže byť napísaný aj na tabuľke, ktorá je pripevnená na stĺp skrutkami. Vo svete boli stĺpy mieru umiestnené na rôznych miestach ako je napr. severný magnetický pól, Hirošimský pamätník mieru, miesto egyptských pyramíd v Gíze a svätyňa Aiki v Iwame Japonsko. Ale bežne sú inštalované na významných verejných miestach, ako sú komunitné parky alebo blízko vchodov do kostolov či škôl. Ciele tohto svetového snaženia odcitujem: "Nech toto posolstvo spočíva v jeho schopnosti spojiť ľudí rôznych kultúr, náboženských tradícií a politických ideálov ako jedno zjednotené globálne srdce a myseľ. Nech na Zemi zavládne mier, čo nám umožní úprimne sa sústrediť na našu vzájomnú túžbu slúžiť, vytvárať a prejavovať skutočný mier na Zemi a zároveň prekonávať naše rozdiely a oslavovať našu spoločnú ľudskosť.“...  Iste mi dáte za pravdu, že tieto slová sú obzvlášť aktuálne teraz, keď zúri vojna Ruska proti Ukrajine a svet takto kruto trpí  pre neľudskosť politikov, ktorí svoje ambície riešia vojnami.

A čo na záver ? Moje poznatky získané pri štúdiu internetových informácií som predsa len zhrnul do stručného článku, ktorý je už zverejnený aj na slovenskej Wikipédii kde nájdete aj fotografie približujúce tieto stĺpy mieru.  Všetkým nám prajem svet bez vojen a pokojné leto. Doko. https://sk.wikipedia.org/wiki/St%C4%BApy_mieru


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014