doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Chorvátsku (Živogošće)

...opustené sady olivovníkov a figovníkov sú jasným dôkazom toho, že pred niekoľkými desaťročiami tamojších obyvateľov neživila turistika, ale ťažká drina pri obrábaní týchto sadov...

     Známa Makarská riviéra sa rozprestiera v Dalmácii, pri Jadranskom mori, nad ktorou sa vypína pohorie Biokovo. Začína prímorským letoviskom Brela a končí asi po 53 km v letovisku Gradac. Od severozápadu na juhovýchod sa za sebou rozprestierajú tieto strediská: Brela, Baška Voda, Promajna, Bratuš, Krvavica, Makarska, Tučepi, Podgora, Drašnice, Igrane, Živogošće, Drvenik, Zaostrog, Podaca, Brist a Gradac.

Letovisko  Živogošće, s asi 550 stálymi obyvateľmi, tvoria tri prímorské osady: Porat, Mala Duba a Blato. K ním môžeme priradiť aj pôvodné staré  osady: Strnj a Murava, ktoré ležia asi 50 metrov nad Jadranskou magistrálou. Letovisko Živogošće je vzdialené približne 20 km od mesta Makarska, 80 km od Splitu a takmer 120 km od Dubrovníka.

Hlavným zdrojom súčasných príjmov jej obyvateľov sú najmä príjmy z cestovného ruchu a turizmu organizovaného v privátnych a hotelových zariadeniach. No nie vždy tomu tak bolo. Svedčia o tom okolité  strmé, kamenisté svahy, na ktorých je ešte aj dnes vidieť,  síce  zarastené, ale predsa len jasne sa črtajúce sady olivovníkov a figovníkov. Tie sú jasným dôkazom toho, že pred niekoľkými desaťročiami  tamojších obyvateľov neživila turistika, ale ťažká drina pri obrábaní týchto sadov.

Územie okolo Živogošće  bolo obývané už od rímskych čias. Za zmienku stojí napr. rímsky epigram, ktorý je vytesaný   do pobrežnej skaly Pokrivenice a návštevníkom ho pripomína malá tabuľka.  Známy je aj komplex cirkevných stavieb, pochádzajúcich  z roku 1616, ktorý leží blízko hotela Nimfa. Dovolenkárov príjemne prekvapia upravené a tiché kamenisto-pieskové pláže. My sme využili  možnosť, navštíviť aj  blízku Bosnu a Hercegovinu, konkrétne asi 100 km vzdialené historicky staré mesto Mostar a pútnické mestečko Medžugorie.

V súčasnosti, letovisko Živogošće, v mnohom pripomína ostatné známejšie letoviská. Dôkazom toho môžu byť aj tieto moje obrázky.

 

Viac na https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=kotuli%C4%8D+%C5%BEivogo%C5%A1%C4%8De&title=Special:Search&go=%C3%8Ds%C5%A5+na&uselang=sk&searchToken=v1n45ztwvprp6obaignww3xn

Šťastnú a príjemnú dovolenku v roku 2014 praje doko.

Cestovanie v zahraničí | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014