doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nie vždy sa oplatí flákať vysokú školu

...o to viac, ak sa potom takýto študent s prispením osudu, stane predsedom vlády...

Zrejme málokto čakal, že nový rok 2021, už od prvých dní bude takýto. Samozrejme, že s COVID-19 sme počítali, ale s tým ostatným už asi nie. K tomu ostatnému rátam napr. mediálnu smršť okolo samovraždy exprezidenta PZ, ako aj vyplakávanie opozície nad činmi koalície, ale aj nemohúcnosť predsedu vlády, pri vyžadovaní plnenia úloh od ministra hospodárstva.  Tak trocha ma zarazilo, že v dobe, keď na Slovensku kolabuje zdravotný systém a denne zomiera niekoľko desiatok ľudí na ochorenie COVID-19 a pritom je to preto, že nebol dostatok testov, aby sa mohli urobiť potrebné celoplošné testovania už v decembri 2020, tak ten minister, ktorý tieto testy údajne nezabezpečil, si pokojne užíval dovolenku so svojou rodinou v zahraničí. Samozrejme, že aj minister je človek a má právo dovolenkovať aj s rodinou, ale nemalo by to byť na úkor ostatných obyvateľov krajiny, za ktorých nesie spoluzodpovednosť. Pritom v polovičke novembra, sám pán predseda vlády, pánu ministrovi vtedajšiu údajnú dovolenku v Dubaji vytkol. Dnes (7.1.2021) citujem z médií: „Katastrofa v nemocniciach. Tisícky mŕtvych ... ale pán minister to má totálne na háku a nie je prítomný už na štvrtom zasadnutí vlády od 16. decembra v rade," napísal predseda vlády na sociálnej sieti. Minister potvrdil, že od Vianoc bol v zahraničí a vraj povedal, že jeho „fyzická prítomnosť ministra hospodárstva na epidemiologickej situácii krajiny nič nezmení.“ Je to skutočne tak, že jeho prítomnosť na jednaní vlády je zbytočná ? Pozrime sa, čo obsahuje sľub ministra: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." (Čl. 112 slovenskej ústavy.)

Ja v činoch pána ministra a znení  sľubu vidím diametrálne rozpory. Lebo každý, kto na Slovensku žije, vie že prvoradým záujmom nás občanov je teraz boj proti ochoreniu COVID-19 a nie riešenie účasti Slovenska na EXPO 2021 v Dubaji. (Kam minister údajne chodí práve za týmto účelom.) Veľmi sa čudujem predsedovi vlády, že toto konanie ministrovi hospodárstva opakovane trpí. Predsa tým, že napíše akože ostrý  status na internete, o tom ako ho jeden minister odmieta akceptovať, iba ukáže, že je ako Pilát. Hľadá si alibi do budúcna. Mňa a verím, že nie som sám, skutočne nezaujímajú tieto ich výlevy, ale rád by som vedel, prečo si takéto perličky nepovedia medzi štyrmi očami a pred verejnosťou sa neprezentujú ako politici, či nedajbože ako štátnici. Inak povedané, obidvaja by mali skutočne hľadať spôsoby ako v tejto veľmi zložitej dobe, ľuďom pomáhať a nie ich rozoštvávať.

Trocha ironicky pripomínam, že metódy riadenia, či manažérstva, sa študujú aj na vysokej škole. Len je potrebné poctivo študovať a neflákať posledné 2 ročníky. A politológia je tiež študijný odbor, takže aj ten sa tam dal vyštudovať. Hoci je pravda, že kedysi po zvolení za prezidenta Václav Havel povedal ... „školu pro presidenty republiky neznám.“ Vtedy sa mu to tolerovalo, ale dnes sa to už odpustiť nedá. Ak sa totiž v dnešnej dobe  niekto usiluje vyhrať voľby a pritom zabudne nato, že ak ich skutočne vyhrá, mal by riadiť štát ako predseda vlády a nemá nato potrebné vedomosti, mal by z politického boja odstúpiť, alebo za seba aspoň určiť schopnú náhradu na post predsedu vlády. Preto sa ani nedivím, že pán predseda vlády, sa teraz vôbec nezamýšľa nad vetou pána ministra hospodárstva: ...  „fyzická prítomnosť ministra hospodárstva na epidemiologickej situácii krajiny nič nezmení.“ Ak by sa totiž nad ňou zamýšľal ako politik, určite by ho napadlo, či to nie je ponúka na rezignáciu od pána ministra. Veď, čo by sa zmenilo na dnešnej situácii, ak by pán minister hospodárstva, prestal byť akýmkoľvek ministrom, komu  by chýbal ? Mne určite nie a asi ani väčšine našich občanov. A tak ma napadlo, či by  terajší pán predseda vlády, ak by bol správnym politikom, nemal v záujme vyššieho princípu verejne, hoci aj cez sociálnu sieť, požiadať pána ministra hospodárstva, za jeho „oddanosť“ občanom Slovenska, o rezignáciu. Všetkým nám v roku 2021, prajem celú horu aspoň sedliackeho rozumu  a veľa, veľmi veľa optimizmu. Doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014