doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vykázanie poslanca z parlamentnej sály asi nie je v súlade s ústavou

...mnohí poslanci asi neovládajú svoje základné povinnosti, ktoré im ukladá ústava. Ako ich potom majú dodržiavať, keď o nich nechyrujú? ...
Už druhý týždeň je vedením parlamentu, verejnosti predhadzovaný zástupný problém, vykázavanie poslancov z parlamentnej sály počas jej rokovania. Údajne za propagovanie reklamy. Mne osobne toto mini divadielko, pripomína mlátenie prázdnej slamy za veľmi drahé peniaze a propagáciu tzv. nedovoleného konania, nie zo strany pléna ale zo strany podpredsedov národnej rady. Totiž, ak si poslanci schválili nejaký rokovací poriadok, kde je stanovené, čo v sále nesmú používať, či nosiť do sály, je to ich vec. No ani v rokovacom poriadku nesmie byť bránené poslancovi vykonávať jeho mandát lebo je to v rozpore s ústavou. Normálne by malo stačiť, ak by neposlušnému poslancovi bolo uložené napr. disciplinárne opatrenie alebo mu uložili finančný postih, a to sa dá urobiť bez veľkého humbuku aj negatívnej reklamy, ale podstatné je, že to nie je v rozpore s ústavou. (Poslanec podlieha disciplinárnej právomoci Národnej rady Slovenskej republiky.) Ja ako občan sa tiež pýtam. Ako môže vykázaný poslanec plniť povinnosť danú ústavou, kde mu je stanovené, že zastupuje občanov, keď mu to vedenie parlamentu neumožní, lebo ho zo sály vyhodí ? Alebo ako si má poslanec za týchto okolností, uplatniť svoj mandát osobne, keď ústava stanovuje, že má konať podľa svojho svedomia a presvedčenia, a pritom nie je viazaný príkazmi ? A ako má plniť sľub poslanca daný mu ústavou ? Citujem: Čl.75 „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.“ A odcitujem aj Čl. 12: „Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné. Nikomu nesmie byť spôsobená ujma na právach pre to, že uplatňuje svoje základné práva a slobody.“ Ústava spomína ľudí, žeby páni poslanci NR SR neboli tiež ľudia ? Takže, mne to vychádza tak, že mnohí poslanci neovládajú ani svoje základné povinnosti, ktoré im ukladá ústava. Ako ich potom majú dodržiavať, keď o nich nechyrujú? Bolo by ale veľmi zaujímavé sledovať, ako by dopadli páni poslanci, ak by mali v rokovacom poriadku ustanovenie, že raz ročne musia absolvovať preverenie zo znalosti ústavy SR a výsledok by bol povinne zverejnený na web stránke národnej rady ? Svetu mier a zdravý rozum do našej politickej scény praje doko.

Zákony | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014