doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Traja králi aj na Slovensku

...20 – C + M + B – 11...aj fotočriepky

Šiesty január  je už od 4.storočia zasvätený Trom kráľom. Vtedy  ich vo svojich kázaniach  prvýkrát spomenuli ako Troch kráľov,  pápež Lev I., Cesarius z Arlesu, Maximus z Trieru, sv. Ambróz a sv. Augustín. Podľa publikácie  „Cirkevný rok  v jeho sviatkoch a zvykoch“ z roku  1936, ktorú  vydal Spolok sv. Vojtecha v Trnave, sa títo Traja králi  volali Gašpar, Melichar a Baltazár. Spisovatelia životopisov svätých tzv. bollandisti, opisujú aj charakter týchto svätých. A tak vieme, že Gašpara predstavujú ako starca, Melichera ako muža v najlepšom veku a Baltazára ako mládenca. Týmto nám symbolicky naznačujú, že každý človek bez ohľadu na svoj vek, by mal spolu s  Tromi kráľmi pri jasličkách na kolená padnúť a velebiť novonarodeného kráľa - Ježiša. Pričom darovaním zlata si narodeného Ježiška uctili ako  kráľa, kadidlom ako Boha a myrhou ako človeka. Podľa spomínanej publikácie boli skutočné telesné pozostatky týchto svätcov prinesené 11. júna 1164 do nemeckého  mesta Kolín a v roku 1880  boli uložené v kolínskom Dóme.

A tak aj na Slovensku je ešte stále  zvykom, že v tento deň chodia kňazi so svojim sprievodom posviacať  ľuďom ich príbytky a na veraje dverí pritom píšu napríklad takúto šifru: 20 – C + M + B – 11. Čo je skratka latinských výrazov: Christus  - C;  Mansionem - M; Benedicat – B.  Do slovenčiny je to možné preložiť ako: Nech Kristus – Náš dom – Žehná. Číslice 20-11, znamenajú kalendárny rok v ktorom bola šifra  napísaná. Táto obyčaj je u nás známa aj pod menom Trojkráľová koleda. A ako  zobrazujú Troch kráľov  umelci na Slovensku?


Na záver mi dovoľte  vysloviť  želanie či skôr prosbu. Nech Pán Boh v roku 2011 žehná a ochraňuje  aj naše životy a naše príbytky. doko  Viac na túto tému aj na   http://doko.blog.portal.sk/detail-traja-krali-ci-mudrci-.html?a=e53e35e20de668a58201a7f0aa70f4f5 Obrázky aj na  https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Three_Magi_in_Pre%C5%A1ov

 

 

 


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

  1. prosím o naplnenie želania
    aby o rok bolo hodnotenie toho-čo nám priniesol-pozitívne..
    publikované: 06.01.2011 19:22:30 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ahoj Doko,
    pekný príspevok...
    A všetko najlepšie do nového roku :)
    publikované: 07.01.2011 21:08:13 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. doko
    a som múdrejšia- ja som bola doteraz presvedčená, že sú to práve skratky mien mudrcov.
    My traja králi prišli sme k vám, šťastia zdravia prajeme vám .....a ja ho prajem tebe
    publikované: 09.01.2011 16:05:22 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Traja krali
    Až žasnem akú hluposť si naboženský fanatici dokažu upliesť ,len aby veľebili a posilovali svoju moc . Na Troch kráľov po domoch chodili vždy traja králi preto svoju prítomnosť v dome potvrdili posvetenou kriedou skratkou svojich mien G+M+B a rok koledovania.
    Druhý nazov sviatku je tiež hodne scestný. Zjavenie Pana je uplne mimo ,lebo zjavil sa už pri svojom narodení čo malo byť 25.12. No neôže ísť ani o jeho obrezanie lebo to sa podľa židovských tradicii musí vykonať na ôsmi deň po narodení. Cirkev klame aj v tom,že to boli krali aby celemu podvodu pridala na vážnosti. Jednalo sa o mudrcov,čiže vzdelaných ľudí,ktorý boli ale pohania čo dnešnej cirkvi moc nepasuje s ích tvrdenim že pohani boli len zaostalý barbari,tak ich radšej vydavaju za kráľov. A aby sa na ních radšej zabudlo ,tak cirkev nedavno začala hlasať tento zmotanec .že G+M+B znamená navštevu Krista v tomto dome.
    publikované: 06.01.2014 21:51:51 | autor: noxos (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014