doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Existuje bezplatné poradenstvo zamestnancom ?

...Zákonník práce...(97)
Okrem firiem, ktoré z pracovnoprávneho poradenstva ako sa hovorí žijú, existujú aj rôzne formy bezplatného  poradenstva. Toto  by som rozdelil na bezplatné poradenstvo :

dobrovoľné a nikým neprikázané (napríklad aj individuálne blogy),

dobrovoľné, ale orientované na možné zisky (napríklad formy právnych poradní v médiách),

dobrovoľné, sledujúce získanie dobrej povesti pre firmu,

povinné, prikázané zákonom alebo iným všeobecne záväzným predpisom a podob.

Medzi niekoľko málo  inštitúcii, ktoré sú zo zákona povinné vykonávať bezplatné poradenstvo patria aj inšpektoráty práce. (§ 2 zák.č.125/2006 Z.z. o inšpekcii práce) Spomínaný zákon totiž doslovne uvádza, že:

„ Inšpekcia práce je ... poskytovanie bezplatného poradenstva zamestnávateľom, fyzickým osobám, ktoré sú podnikateľmi, a nie sú zamestnávateľmi, a zamestnancom v rozsahu základných odborných informácií a rád o spôsoboch ako najúčinnejšie dodržiavať predpisy ustanovené v § 2 ods. písm. a).“

Spomenuté ustanovenia zákona obsahuje 5 oblastí, ktoré sledujú dodržiavanie:
1. pracovnoprávnych predpisov 
2. predpisov na zaistenie BOZP
3. predpisov o nelegálnej práci
4. kolektívnych zmlúv
5. predpisov o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktoré sa týka zamestnancov zaradených do 3. a 4. kategórii zdraviu škodlivých prác.

Takže, ak si napríklad zamestnanec nevie sám poradiť  v niektorej z uvedených oblastí a chce mať poradené bezplatne a zo zákonného zdroja, potom by sa mal s odvolaním sa na tento zákon obrátiť na príslušný inšpektorát práce. Medzi tie patrí Národný inšpektorát práce so sídlom v Košiciach a inšpektoráty práce, ktoré sídlia v krajských mestách a ich územné obvody sú zhodné s územnými obvodmi krajov.
O tejto možnosti získania pracovnoprávnej rady  píšem preto, že od zamestnancov opakovane stále dostávam otázky, kto by im v ich problémoch s výkonom práce či zamestnania mohol fundovane a bezplatne poradiť. Takže, ak si skutočne neviete v tejto oblasti inak nájsť rady, využite aj vyššie uvedenú možnosť.

Pekný a vydarený deň praje. doko


Zákony | stály odkaz

Komentáre

  1. Ponúkané
    možnosti treba fakt využiť.
    publikované: 11.07.2008 09:30:09 | autor: zamestnanec (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Bezplatné právne poradenstvo
    V prvom rade treba uviesť, že každý zamestnanec by mal poznať svoje práva a svoje povinnosti, ale aj to kde sú zakotvené.
    Zákonník práce, pracovný poriadok, kolektívna zmluva - toto sú tri najdôležitejšie.

    Každý právnik sa musí stotožniť so mnou, že bez naštudovania základných dokumentov a osobného pohovoru so zamestnancom nie je možné problém v oblasti pracovnoprávnych vzťahov vyriešiť.

    Zamestnanec môže využiť platené služby advokáta alebo aj mediátora.

    Bezplatné právne poradenstvo nemôže byť na takej istej úrovni a tak treba počítať s tým, že napr. v bezplatnej právnej poradni na web-stránkach alebo v časopisoch vám poskytnú len všeobecné údaje a nebudú riešiť konkrétne váš problém od začiatku až do konca.

    Napr. Združenie žien Slovenska poskytovalo bezplatné právne poradenstvo z pracovno-právnej a sociálnej oblasti v rámci projektu ESF , kde je zamestnankyňa s odborným vzdelaním prijatá na plnenie tejto úlohy.

    V rezorte ministerstva obrany napr. Združenie žien v Armáde SR ako aj právnička Slovenského odborového zväzu zamestnancov obrany poskytujú svojim členkám a členom bezplatné právne poradenstvo v oblasti pracovno právnych vzťahov.

    Ally
    publikované: 18.07.2008 11:29:30 | autor: allyzv (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. doplnok
    V praxi sa však dennodenne stretávame s prípadmi, že zamestnanci sa dožadujú právneho poradenstva v pracovnoprávnych otázkach a čím ďalej tým viacej aj v ďalších oblastiach práva. Toto vážne narušuje chod právnych oddelení, skupín...zamestnávateľa.
    Aj keď príslušníci týchto právnych oddelení (skupín) zastupujú záujmy zamestnávateľa, môžu v rámci tzv. právnej poradne poskytnúť zamestnancovi aspoň základné informácie o platnej právnej úprave k vyriešeniu jeho problému v oblasti pracovnoprávnych vzťahov. A zároveň mu poradiť, ktoré interné dokumenty zamestnávateľa problémovú oblasť upravujú.
    publikované: 22.07.2008 09:50:32 | autor: allyzv (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. pracovna doba
    Pravidelne pracujem na ranné (6.00-14.00) a poobedňajšie (14.00-22.00) zmene.Zamestnávateľ stanovil v pracovnom poriadku, že musíme mať príchod na pracovisko 15 minút pred začiatkom zmeny a odchod 15 minút po skončení zmeny.Predlžuje tak pracovnú dobu o 0.5 hodiny.Je to v poriadku?
    publikované: 13.11.2009 08:43:06 | autor: juraj kulmon (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Pracovny lekar
    Dobry den, od januara 2010 ma nasa firma vlastneho pracovneho lekara a vedenie nam tvrdi, ze sme povinni absolvovat preventivne prehliadky aj napriek tomu, ze kazdi jeden zamestnanec ma svojho vlastneho obvodneho lekara. Vyhrazaju sa nam tym, ze ak prehliadku nepodstupime, strhnu nam zo mzdy 16 eur alebo dokonca hrozi vypoved. Rada by som sa spytala, ci ma zamestnavatel pravo takymto sposobom nutit zamestnancov chodit k zavodnemu lekarovi. Dakujem
    publikované: 25.01.2010 12:58:11 | autor: Andrea (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. dohoda o vykonani prace a dohoda o pracovnej cinosti subezne
    v jednej firme mam dohodu o pracovnej cinnosti v rozsahu 10 hod. tyzdenne a v druhej firme mam dohodu o vykonani prace ( mozem odrobit 350 hod. rocne) . a ja neviem ci sa mi hodiny za obidve dohody spocitavaju. som na predlzenej rodicovskej dovolenke zo zdrav. dovodov dietata, ale na vyplacanie rodicovskeho by to nemalo mat ziadny vplyv. tak potrebujem vediet ako to je s tymi hodinami. dakujem
    publikované: 13.05.2013 18:55:10 | autor: katarina (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. prosim o radu
    Som zamestnana a mam zmluvu na dobu urcitu lenze som tehotna a nastup na matersku je 13.9.2015 ale zmluvu mam do 31.8.2015 preto by somchcela vediet ako dalej postupovat a ci mi zamestnavatel bude platit matersku ak by som na nu isla v 32tyzdni to je este pred ukoncenim zmuvy.dakujem
    publikované: 22.07.2015 09:29:23 | autor: monika (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. preradenie zamestnanca
    dobrý deň.
    publikované: 17.11.2015 11:15:33 | autor: jana klemova (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. zastupovanie kolegyne počas jej PN
    Dobrý deň...pracujem v zdravotníctve a moja nadriadená ma dočasne preradila na iné pracovné miesto z dôvodu zastupovanie kolegyne počas jej PN. Je to iný druh práce, než vykonávam ja a preto sa chcem opýtať, či zamestnávateľ je povinný ma zaučiť na výkon danej práce, alebo je v poriadku ak mi len povie, že od Pondelka idete tam a hotovo! ?
    publikované: 17.11.2015 11:19:49 | autor: maja horvathova (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Na tejto stránke si v časti ODKAZY treba kliknúť na Vyhľadávanie zákonov
    potom otvoriť Zákonník práce a v časti Preradenie na inú prácu v
    § 55 a 56 nájdete odpoveď na svoj problém. Podľa mňa, postup zamestnávateľa vo vašom prípade nebol v súlade s uvedenými paragrafmi. doko
    publikované: 17.11.2015 12:53:03 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Nárok na dva dni nepretržitého voľna v pracovnom týždni.
    Dobrý deň.
    Pracujem v obchode.
    Jeden týždeň pracujem od 7:00 - 16:30 a mám voľno v sobotu a v nedeľu.
    Druhý týždeň pracujem od 7:00 - 15:30 a v sobotu 7:00 - 12:00.
    Chcel by som sa opýtať, či mám nárok tak isto na dva dni nepretržitého odpočinku, to jest voľno v nedeľa a v pondelok?
    Ďakujem pekne za radu
    publikované: 19.03.2016 10:59:55 | autor: Rastislav (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Obecne platí, že áno. Viac sa dozviete v Zákonníku práce
    a to v ust.§ 93. Nepretržitý odpočinok v týždni
    (1)
    Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku, ktoré musia pripadať na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok.
    (2)
    Ak povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú rozvrhnúť pracovný čas zamestnanca staršieho ako 18 rokov podľa odseku 1, poskytnú sa dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku v týždni v iných dňoch týždňa.
    (3)
    Ak povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú rozvrhnúť pracovný čas podľa odsekov 1 a 2, zamestnávateľ môže zamestnancovi, ktorý je starší ako 18 rokov, po dohode so zástupcami zamestnancov alebo, ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, po dohode so zamestnancom, rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň najmenej 24 hodín nepretržitého odpočinku, ktorý by mal pripadnúť na nedeľu s tým, že zamestnávateľ je povinný dodatočne poskytnúť zamestnancovi náhradný nepretržitý odpočinok v týždni do ôsmich mesiacov odo dňa, keď mal byť poskytnutý nepretržitý odpočinok v týždni.
    publikované: 20.03.2016 09:38:14 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. ZAVAZKY A POVINNOSTI VYPLIVAJUCE DOHODAROVY S NEPRAVIDELNYM PRIJMOM
    Dobry den, chcel by som sa opytat, ci mi plynu nejake povinnosti, ci mam akesi zavazky voci statu, ak som u zamestnavatela zamestnany na TPP (to je mi jasne) a zaroven ako dohodar s nepravidelnym pracovnym casom bez zarobku na dalsich minimalne 5tich s.r.o.-ckach, kde zamestnavatelovi neplynu ziadne povinnosti odvadzat za mna statu odvody, nemam ani zarobok, iba teoreticky zapoziciavam svoje osobne udaje v socialnej poistovni, no netusim ake skryte zavazky a nasledky do buducna mi z toho plynu a do akej miery ma takato skutocnost moze do buducna ovplyvnit! Velmi tomu nechapem, preto som sa obratil na Vas o nazor a nezaujaty pohlad na vec, dakujem
    publikované: 14.03.2017 15:00:02 | autor: Martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Sviatky
    Dobry den
    Chcela by som sa informovat ako je to so sviatkami.
    Mam novu pracu a este som sa s tym nestretla.
    Vzdy ked je nejaky sviatok /25.12., 26.12., 1.1., Velka Noc .../ a mne na ten den vychadza zmena, v praci mame zatvorene ale aby mi ten den nechybal do hodin ktore musim mat za mesiac odrobene, musim prist vo svoj volny den a hodiny za zatvoreny den odrobit. Ale sviatok zaplateny nemam aj ked ho odrabam.
    Je to tak spravne?
    Nemala by som mat zaplateny sviatok na ten zatvoreny den? A o to menej hodin vo vyplatnej paske?
    Ved ja predsa nemozem za to ze mi vysla zmena na ten den.
    Dakujem za pomoc.
    publikované: 29.03.2017 17:51:18 | autor: Fuchsia (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Podľa ust. § 94 ods.5 Zákonníka práce
    v dňoch 1. januára, vo Veľkonočnú nedeľu, 24. decembra po 12.00 hodine a 25. decembra nemožno zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác (ďalej len „maloobchodný predaj“) s výnimkou maloobchodného predaja podľa prílohy č. 1a; ustanovenia odseku 3 písm. f) a odseku 4 sa v týchto prípadoch nepoužijú.
    Zrejme vykonávate takúto prácu, potom by na tieto dni zamestnávateľ nemal zamestnancovi plánovať žiadnu zmenu.
    publikované: 30.03.2017 19:09:26 | autor: doko (e-mail, web, autorizovaný)
  16. zmena zamestnavatela
    Dobry den chcela by som sa spytat , robim na OMV ktora ma svojich najomcou a som u nich zamestnana ale nasej sefke teda najomkyni zrusili najomnu zmluvu teda sa nam bude menit zamestnavatel .Chcela by som sa spytat ja som tehotna a som v 8tyzdni ci novy zamestnavatel ma nemusi prijat do zamestnania ci nieco taketo nieje nejak osetrene aby som zrazu nezostala bez prace . Za vopred info dakujem
    publikované: 25.09.2017 15:04:14 | autor: Veronika (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Prenášanie bremien
    Dobrý deň, chcem sa spýtať aké najťažšie bremeno môžu prenášať muži nad 60 rokov. Jedná sa mi o predmety uchopitelné jednou rukou, ako veľké dosky na vzdialenosť do 50 metrov, prípadne aj so schodiskom (jedno poschodie). Ďakujem
    publikované: 30.06.2018 16:21:53 | autor: Miloslav Psenko (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Podľa platného právneho stavu osoby nad 60 rokov
    by už nosením bremien nemali byť zaťažované. Viac sa môžete dozvedieť v prílohe č. 2 nariadenia vlády č. 281/2006 Z.z.
    publikované: 30.06.2018 21:01:31 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014