doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Slovensku, Blatnica

...Obec je známa domami s veľkými bránami (typ olejkársky) ale nájdeme tam aj typické turčianske drevené domy. Blatnica má viac ako 60 objektov, ktoré majú charakter národnej kultúrnej pamiatky....

Turisti iste vedia, že turčianska obec  Blatnica je východiskovým bodom pre túry do Gaderskej a Blatnickej doliny.  Ostatní čitatelia  si spomenú že v Blatnici a v Gaderi natáčali tamojší rodáci, bratia Siakeľovci prvý nemý slovenský film Jánošík. Spomínané doliny patria medzi najznámejšie a najdlhšie turisticky prístupné doliny na Slovensku. (dĺžka viac ako 8 km). Okrem týchto prírodných lákadiel je Blatnica známa aj tým, že má napríklad hrad asi z roku 1300. Obnovený je barokovo-klasicistický kaštieľ z polovice 17. storočia a prónaiovská barokovo-klasicistická kúria z 18. storočia. V Blatnici pôsobili známe osobnosti ako napr. Maša Haľamová a už spomínaní bratia Siakeľovci, ale aj známa botanička Textorisová, ktorá zanechala bohatý herbár z tohto kraja. Blatnica má najväčší kataster v Turci a patrí medzi najchladnejšie obce. Žije v nej asi 1010 obyvateľov. Rozprestiera sa obojstranne Blatnického potoka. Obec je známa domami s veľkými  bránami (typ olejkársky) ale nájdeme tam aj typické turčianske drevené domy.  Prečo o nej píšem. Jednoducho rozhodli dávne spomienky.  Chcel som manželke ukázať miesto, kde sme kedysi dávno, v rámci vojenského výcviku stanovali a vody Blatnického potoka nás po búrke, z tých stanov vyhnali.

A tak vyzerá Blatnica dnes.

 

 


Podľa zoznamu kultúrnych pamiatok je v obci Blatnica viac ako 60 objektov, ktoré majú charakter národnej kultúrnej pamiatky. Niektoré z nich nájdete na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Blatnica  Prajem príjemnú jeseň a pekné zážitky z putovania po Slovensku. doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014