doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši – Ľutina

legenda hovorí, že ...na sviatok Premenenia Pána šla matka s troma deťmi zbierať huby na Ľutinskú hôrku. Zrazu si naľakaná kľakla na zem, lebo pred sebou zbadala slávnostne oblečeného biskupa, ktorý sa podobal na svätého Mikuláša...

      Krásna príroda neďalekého Čergovského pohoria, ticho a pokoj toto všetko obklopuje  obec Ľutinu.  Tá sa  prvýkrát spomína už v roku 1312. Nad dedinou sa od 14. do 16. storočia týčil hrad zvaný Hrádok. Obec sa stála známou už  od roku 1851, odkedy ju v auguste  navštevujú  mnohí ľudia ako pútnické miesto gréckokatolíckych veriacich. Zásluhu na tom majú zjavenia  na Ľutinskej hôrke. O jednom z nich sa traduje príhoda, ktorá môže byť aktuálna aj pre dnešných poslancov NR SR. Hovorí sa v nej asi toto:

„19. augusta 1851 ráno, asi okolo deviatej hodiny, na sviatok Premenenia Pána  šla matka s troma deťmi zbierať huby na Ľutinskú hôrku. Zrazu si naľakaná kľakla na zem, lebo pred sebou zbadala slávnostne oblečeného biskupa, ktorý sa podobal na svätého Mikuláša. Biskup sa prísnym pohľadom pozrel na preľaknutú ženu a karhajúcim hlasom povedal: „Dnes je veľký sviatok Pána, zbožný ľud je v chráme, spieva na liturgii a ty tu zbieraš huby?“ Zuzana so strachom odpovedala: „Otče, ja viem, že je dnes sviatok, ale ja som chudobná žena, mám tri deti a nemám im čo dať k obedu na stôl.“ Svätec pokračoval: „Aj včera si mohla nazbierať huby, nie dnes ráno! Preto Boh trestá ľudstvo, lebo si neváži nedele a sviatky.“ Toľko legenda.

Pre obec bol prelomový aj rok 1988, keď na vtedajšej augustovej púti Mons. Ján Hirka všetkým prítomným oznámil, že pápež Ján Pavol II, povýšil miestny chrám „Zosnutia presvätej Bohorodičky“ a priľahlé objekty na hodnosť Bazilika minor. V súčasnosti sa vo vynovenej  bazilike nachádzajú vzácne relikvie svätého Mikuláša a blahoslaveného Jána Pavla II.  Viac o tomto prekrásnom kúte Slovenska môžete vidieť aj na nasledujúcich mojich obrázkoch.

Viac môžete vidieť už cez víkend, 18. až 19.8.2012,  ak  navštívte toto slovenské pútnické miesto. V tom čase tam totiž budú veľké  pútnické,  cirkevné slávnosti. Viac obrázkov na https://commons.wikimedia.org/wiki/Miniskanzen_dreven%C3%BDch_chr%C3%A1mov,_%C4%BDutina


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014