doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dva roky špeciálnej vojny Ruska, proti Ukrajine a Európe

...Putin dokonca vymyslel, že Rusi, Ukrajinci a Bielorusi, podľa neho, tvoria trojjediný národ. ...

Nie, v nadpise blogu som sa nepomýlil. Len mi je akosi proti srsti, nazvať hnusnú a bezohľadnú vojnu Ruska proti Ukrajine, iba nejakou špeciálnou vojenskou operáciou. Na jednu si totiž ešte dobre pamätám – 21. august 1968. Bola to okupácia Československa pod vedením vtedajšieho Sovietskeho zväzu, takže nebola to vojna so všetkými modifikáciami zla, ktoré vojny prinášajú, bola to ale taká nevyspytateľná situácia, že mohla každú chvíľu, vyústiť do globálnej konfrontácie dvoch bipolárnych zoskupení - kapitalistického a socialistického sveta, inak povedané, stali sme nad priepasťou vzniku 3. svetovej vojny. Áno, boli sme ponížení, cítili sme sa zbytočne na tom svete, mali sme pocit, že nás celý svet nechal napospas osudu. Táto situácia ale skončila tak ako sa dalo očakávať - samozničením ZSSR (26.12.1991). A túto deštrukciu, sa vojnou na Ukrajine, snaží „napraviť“ vládca Ruska. Chce obnoviť vtedajšie komunistické impérium a potom znova tyranizovať celý svet. V tejto súvislosti som 25.2.2022, keď Rusko už druhý deň okupovalo Ukrajinu, napísal blog. Z neho vyberám. "Kto je pripravený s nami bojovať? Nikoho nevidím. Kto je pripravený poskytnúť Ukrajine záruku členstva v NATO ? Všetci sa boja."  To sú slova ukrajinského prezidenta. Ďalej v mojom blogu konštatujem,  že síce neviem predpovedať ako to vojnové besnenie na Ukrajine skončí no to, čo viem a potvrdila nám to aj história je, že nikto na svete nemôže poprieť fakt, že Československo tým, že sa v roku 1968 podvolilo moci okupantom, zabránilo vzniku 3. svetovej jadrovej vojne. Taký je už osud malých štátov, trpieť a byť hračkou v mocenských plánoch veľmocí. A veru zrejme to inak nebude ani na Ukrajine. O to viac, že v Moskve vládne človek, ktorého český prezident už nazval šialencom a predseda ústavného súdu ČR povedal, že jediné miesto,  kde má byť dovolené hovoriť prezidentovi Putinovi, je medzinárodný súd pre vojnových zločincov. Pán prezident Zelenskyj je vo veľmi, preveľmi ťažkej situácii. Putin ho verejne označil za cieľ číslo 1 okupácie Ukrajiny, čím dal svetu najavo, že nemá problém ani s jeho likvidáciou. Putin vo svojom predvojnovom prejave poprel právo Ukrajiny na existenciu, spochybnil Ukrajinu ako nezávislý štát a aj ukrajinský národ ako taký.  Putin dokonca vymyslel, že  Rusi, Ukrajinci a Bielorusi podľa neho tvoria trojjediný národ. Zastrašoval svet slovami: „Kto sa nám snaží prekážať a ešte viac vytvárať hrozby pre našu krajinu, mal by vedieť, že reakcia Ruska bude okamžitá a privedie vás k takým dôsledkom, aké ste vo svojej histórii ešte nezažili.“ Známy jej aj tento citát: „Nariaďujem ministrovi obrany a náčelníkovi generálneho štábu ruských ozbrojených síl uviesť odstrašujúce sily ruskej armády do zvláštneho režimu bojovej služby,“ povedal prezident Ruskej federácie Putin v televíznom vystúpení (v nedeľu 27.2.2022) o 14,30 hod.  

V čom je teda táto vojenská operácia, podľa Putinových slov, špeciálna ? Jedine v tom, že ešte nikto nikdy na svete, neviedol žiadnu vojenskú činnosť proti štátu a národu, ktorý vlastne neexistuje. A čo ňou Rusko dosiahlo ?  Pravý opak toho, čo chcelo. Takže, Ukrajina už zrejme nikdy nezanikne a ukrajinský národ sa už nikdy nestratí. Z Putinových silných rečí sa nenaplnilo skoro nič. Naopak, výsledkom jeho veľkého omylu je, že bohatšie západné demokracie, kam patrí aj Slovensko zistili, že stále existuje aj druhý pól bipolárneho sveta a to chudobné krajiny ovládané diktátorskými režimami, ktoré nevedia ako, alebo ani nechcú dosiahnuť to, aby ich obyvatelia spoznali aj iný dôstojnejší a slobodnejší život, než ten svoj. A my v Európe sme si naviac mysleli, že hrozba veľkého vojnového konfliktu je po 2. svetovej vojne za nami a že Európa má pred sebou, už  len mierovú budúcnosť. Paradoxne vyznie aj fakt, že agresia Ruska proti Ukrajine, pomohla aliancii NATO lebo sme zistili, že ak sa NATO chce úspešne brániť  takým krajinám ako je Rusko, treba NATO rozšíriť, zjednotiť, dozbrojiť, posilniť, ale  tiež byť neustále pripravené včas reagovať  na všetky vojnové hrozby. Okrem toho, od januára 2024 už Ukrajina podpísala bilaterálne bezpečnostné dohody s Veľkou Britániou, Nemeckom, Francúzskom, Dánskom, Kanadou a Talianskom. Áno, obrana Ukrajiny zhltne veľmi mnoho peňazí, preto sa aj my budeme musieť uskromniť a to dovtedy, pokiaľ budú na svete existovať také štáty, akým je dnes Rusko. Svetu mier a skoré ukončenie všetkých vojnových konfliktov na našej Zemi, praje doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Podľa Fica v Kyjeve nie je vojna, ale v Paríži zasa podľa vyjadrenia Fica,
    ktoré nahral v lietadle pri návrate z Paríža, bola atmosféra priam vojnová. Toto môže povedať iba politik, ktorý o vojne nevie absolútne nič, preto by mal byť radšej ticho. Lebo keď zo seba robí len krikľúňa je to jeho vizitka, no zo Slovenska nesmie robiť štát, ktorý patrí iba jemu. SLOVENSKO PREDSA PATRÍ VŠETKÝM JEHO OBČANOM - NIE IBA SMERÁKOM.
    publikované: 27.02.2024 18:31:36 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014