doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Predseda slovenskej vlády balansuje v politickej prázdnote

...okrem 4 hlavných svetových strán sú aj 4 pomocné svetové strany SV, SZ, JV, JZ. ...

Streda, 24. január 2024 je dátumom, ktorý pripomína 700 dní okupačnej vojny Ruska proti Ukrajine, ale aj zvláštnu návštevu predsedu vlády SR pána Fica, tesne za našimi hranicami, v Užhorode na Ukrajine. Prečo zvláštnu ? No, ak si uvedomíme, len niektoré základné princípy protokolu zahraničnej politiky, kde napr. sám pán Fico niekoľkokrát v minulosti, odbíjal otázky novinárov, ktorí sa pýtali napr. na účel zahraničnej cesty v USA, asi takto. To nemyslíte vážne, ja vám mám povedať dopredu, o čom budem rozprávať s americkým prezidentom v USA ? A stalo sa. Už v sobotu 20.1.2024 v slovenskom rozhlase, pán Fico mútil vodu okolo svojej návštevy na Ukrajine asi tak, že: Ukrajina ako štát je pod „absolútnym vplyvom Spojených štátov“, a druhý výrok...   „Musí prísť k nejakému kompromisu, ktorý bude veľmi bolestivý pre obidve strany. A čo čakajú? Že Rusi odídu z Krymu, Donbasu a Luhanska? Veď to je nereálne“. Včera 23.1.2024 zasa povedal, že "A to si fakt myslíte, že v Kyjeve je vojna? To ako nemyslíte vážne, dúfam..., " uviedol. "Je tam absolútne normálny život," dodal  pán Fico, podľa ktorého má konflikt na Ukrajine lokalizovaný charakter. Tu by som mal napísať, že normálny človek SR, takéto vyjadrenia svojho predsedu vlády musí odsúdiť, ale po jeho vyjadrení zo 16.1.2024 v Budapešti, keď povedal pánovi Orbánovi, že je na Slovensku „medzi normálnymi ľuďmi veľmi populárny“, miesto normálny použijem radšej,  „človek reálne uvažujúci“.Viete, keby si pán Fico bol pred týmito vyjadreniami,  uvedomil aspoň fakt, že  táto vojna, podľa neho tzv. - konflikt na Ukrajine, ktorý má iba lokalizovaný charakter  - už trvá 700 dní,  zrejme by svoje slová nebol nikdy vyriekol. Tým, že to ale povedal dopredu, verejne a nie až pri jednaniach s ukrajinskou delegáciou, nielen že zrejme porušil diplomatické zvyklostí, ale urazil na Slovensku všetkých reálne uvažujúcich ľudí, a v mysliach Ukrajincov veľmi naštrbil povesť Slovenska ako krajiny, ktorá od začiatku vojny stojí na strane Ukrajiny a snaží sa im všemožne pomáhať.  Neviem akým učením sa inšpiroval, možno si spomenul že svet má štyri svetové strany. O tom, ale už 1.7.2019 rečnil predseda NR SR Andrej Danko, v Moskve na medzinárodnom fóre, kde povedal: „Slovenská republika je integrálnou súčasťou Európskej únie, no zároveň si uvedomujeme, že svet má štyri svetové strany a dialóg je potrebné viesť s každým. Nemôžeme sa uzatvárať pred zvyškom sveta a myslieť si, že dokážeme riešiť veci izolovane.“  

Tu ako turista, len zvýrazním, že svet má síce 4 svetové strany, ale nie preto aby každý s každým hral nejakú svoju hru, ale aby sa každý, teda aj Slovensko, dokázalo vo svete správne zorientovať a vytýčiť si smer svojho ďalšieho vývoja. A tak, ak turista, ktorý používa kompas, a orientuje sa podľa svetových strán, musí pri svojom putovaní rátať s magnetickou odchýlkou alebo s magnetickou anomáliou, aj zdatný a skúsený politik si musí uvedomiť, že okrem 4 hlavných svetových strán sú aj 4 pomocné svetové strany SV, SZ, JV, JZ. S ich použitím sa oveľa skôr zorientuje pri ceste do stanoveného cieľa. V opačnom prípade, stratíme správny azimut a stanovený cieľ minieme alebo zablúdime a budeme ho hľadať o nejaký čas dlhšie. Toto platí aj prenesene v politickom živote. Týmto príkladom, som len skromne chcel upozorniť, že pán Fico, svojimi nerozvážnymi vyjadreniami, asi veľmi skomplikoval našu cestu v budúcich  vzťahoch, s našim doteraz nekontroverzným susedom - Ukrajinou. Možno, že to bola tá osobná odplata, ktorú sľuboval pán Fico po návšteve Ukrajiny 14.1.2009, keď ho asi neprotokolárne, nechala dlhšie čakať bývala premiérka Ukrajiny. Ale život nám jednoznačne ukazuje, že odplata je veľmi zlý radca, a to nielen v politike, ale aj v ľudskom živote. Čo na záver ? Chápem, že Slovensko k svojmu rozvoju potrebuje predovšetkým dostatok nerastných surovín, ktoré stále dovážame aj z Ruska. To ale neznamená, že iné riešenie neexistuje. Veď práve preto sme vstúpili do Európskej únie, aby sa táto závislosť zmenšila a nie naopak. Preto, by aspoň politici na najvyšších miestach mali vedieť, že svetové strany tu nie sú nato, aby nás rozdeľovali, ale naopak, aby nás zjednotili s tými, ktorí idú tam kde aj my.  A my sme si predsa, náš politický aj spoločenský azimut, vytýčili už v novembri roku 1989.  Svetu mier a Slovensku zodpovedných politikov, praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. A v tom je problém, keď niekto nevidí riešenie situácie na Ukrajine.
    Citujem: ... "Vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Je čas začať hovoriť o mierových rokovaniach. Vyhlásil to podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) v nedeľnej (28.1.2024) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12...."
    Ale riešenie predsa existuje a všetci o ňom vedia. Stačí aby okupanti z Ruska opustili ukrajinské územie a skončí táto nezmyselná vojna.
    publikované: 28.01.2024 13:42:16 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Mne ide mráz po chrbte zo slov a činov predsedu vlády Fica. Vraj povedal toto:
    „V jednej veci mám úplne jasno. Aj keby ma mal môj postoj stáť funkciu predsedu vlády, urobím všetko, aby som zabránil priamej účasti slovenských vojakov vo vojne na Ukrajine,“ povedal včera Robert Fico s tým, že mu ide mráz po chrbte z tém, o ktorých sa chystá diskusia na stretnutí v Paríži. "
    Dodávam, že konečne pochopil kde je jeho miesto (mimo akejkoľvek politiky) , preto by mal sám odísť z funkcie a to najmenej za vedome šírenie lži, zneužívanie právomoci verejného činiteľa, ohrozovanie bezpečnosti štátu, rozvracanie spoločenského systému, atď.
    publikované: 26.02.2024 12:29:14 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014