doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Arcibiskup Bezák na pohovore u pápeža Františka

...záujem prezidenta SR o dianie vo vnútri katolíckej cirkvi je priamo jeho povinnosťou a nie nejakým fópa...

Včera, keď prezident Kiska na svojom facebook napísal, že dlho sa s pápežom rozprávali aj o arcibiskupovi Bezákovi, to viacerí, vraj analytici, považovali za nediplomatické gesto nášho prezidenta. A to vraj preto, že „prípad Bezák“ je iba vnútornou záležitosťou katolíckej cirkvi.  Dnes 10.4.2015, keď pápež František prijal na audiencii arcibiskupa Bezáka, už im toto fópa prezidenta nevadí.  

O arcibiskupovi Bezákovi, som v roku 2012 napísal blog http://doko.blog.sk/detail-pan-emeritny-arcibiskup--robert-bezak--stale-mate-moje-sympatie-html?a=8d65bd2e828f98266327da552b620954

v ktorom neskrývam sympatie k tomuto človekovi.  Osobne som preto rád, že si pápež našiel čas a pohovoril si s arcibiskupom Bezákom. Či je to aj zásluhou nášho prezidenta alebo nie, to  mi je vcelku jedno. Aj konečné riešenie zo strany pápeža, nech už bude akékoľvek, hoci by som si prial, aby bolo v prospech spravodlivosti a pravdy, môj život nezmení.

No čo mi pomerne dosť vadí, je konštatovanie časti tzv. odborníkov na cirkev, ktorí  si myslia, že táto kauza je iba vnútornou záležitosťou katolíckej cirkvi, a že ostatní, čo stoja mimo hierarchiu tejto organizácie, do toho nemajú čo hovoriť. Podľa mňa je to veľmi veľký omyl. Totiž, ak by katolícka cirkev bola od štátu úplne odlúčená, potom by to bola jej vnútorná záležitosť, a bolo by mi úplne jedno ako si vyrieši svoje personálne záležitosti, ale pokiaľ od štátu odlúčená nie je a štát ju dotuje, napr. v roku 2015 približne asi 30 miliónmi euro, potom je priamo povinnosťou štátnych činiteľov zaujímať sa o to, ako sú tieto peniaze využívané a najmä akí ľudia a na čo ich používajú. Preto je z môjho pohľadu, záujem prezidenta SR o dianie  vo vnútri katolíckej cirkvi priamo jeho povinnosťou a nie nejakým fópa.

Určite sa medzi katolíckou vrchnosťou nájdu aj takí, ktorí si tak ako ja prajú, aby sa tento prípad čím skôr uzavrel, lebo nevyriešený škodí všetkým. No žiaľ sú tam aj takí, ktorí takýto záujem nemajú. Dôvody môžu byť rôzne. Od osobných, cez intrigy až po strach z pokrokových zmien, ktoré  do radov katolíkov začal  presadzovať pápež František.

Na záver ešte asi toľko. Katolícki veriaci ešte slávia veľkonočnú oktávu, pravoslávni veriaci majú dnes Veľký piatok, a preto si prajem aby všetci, čo sú zainteresovaní na riešení kauzy arcibiskupa Bezáka, konečne aspoň v tomto veľkonočnom čase boli k sebe takí akých nás všetkých chce mať Ježiš Kristus -  kajúcnych, odpúšťajúcich a žijúcich v  bratskej láske.

Pekný víkend praje doko.


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014