doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ide o výpomoc, odmenu alebo podporu ?

22.1.2022... chcel by som sa za 300 euro poďakovať, ale komu .... ?

Tisíce slovenských dôchodcov dostavajú v týchto dňoch, do svojich poštových schránok, obálky z ministerstva financií. Ich obsahom je poštový poukaz na výplatu peňažnej sumy, vo výške 300 (200) euro a anonymný príhovor. Jeho doslovné znenie je písané kurzívou takto: „Vážený pán ........, veľmi pekne Vám ĎAKUJEME. Ďakujeme Vám za Vašu ochotu pomôcť v ťažkej chvíli, ktorú Slovensko v tieto časy zažíva. Ďakujeme Vám za Váš príklad, ktorý ste dali aj iným ľuďom vo svojom okolí. Ďakujeme Vám za Vašu spolupatričnosť s ľuďmi, ktorí sa zo zdravotných dôvodov očkovať nemôžu, lebo Vaše rozhodnutie chráni aj ich zdravie a životy. V neposlednom rade Vám, ako Ministerstvo financií Slovenskej republiky, ďakujeme za príkladnú ochranu verejných financií, keďže očkovanie je najefektívnejšia, a zároveň najlacnejšia cesta v boji s ochorením COVID-19. Slovensko ste počas svojho aktívneho života pomáhali budovať a rozvíjať. Teraz, v správnej chvíli, ste sa príkladne rozhodli, chránite nielen svoje zdravie a život, ale tým pomáhate aj vyčerpaným zdravotníkom, či sužovaným podnikateľom. Prijmite preto ako prejav vďaky a úcty finančnú výpomoc vo výške 300 EUR, ktorú si môžete vyzdvihnúť na ktorejkoľvek pošte. Veríme, že  Vám pomôže ľahšie prekonať toto náročné obdobie. Samozrejme, je len na Vašom slobodnom rozhodnutí, či túto výpomoc posuniete do rúk, ktoré ju potrebujú viac. S veľkou vďakou a prianím pevného zdravia Ministerstvo financií Slovenskej republiky zodpovedný správca našich spoločných financií“

Skôr, než napíšem svoje výhrady k tomuto anonymu, chcem uviesť citáciu zo zákona č. 469/2021Z.z., ktorý schválila NR SR a podľa, ktorého na podporu protipandemických opatrení poskytuje ministerstvo financií finančnú pomoc pre seniorov v určenej výške. Poskytnutie finančnej pomoci pre seniorov sa považuje za podporu poskytovanú z prostriedkov štátneho rozpočtu podľa osobitného predpisu. Ja dodávam, že toto je dôležité, lebo od dane sú oslobodené aj podpory a príspevky poskytované z prostriedkov štátneho rozpočtu.

A teraz, čo sa mi na tom liste nepáči ? 1. Je anonymný. Lebo podľa Slovníka cudzích slov, anonym je nepodpísaný list. A tento tiež nikto nepodpísal. 2. Niekto mi na 15 riadkoch najmenej 7 krát prejaví vďaku, začo by sa akosi prirodzene dala očakávať odmena. Ministerstvo mi ale pošle  finančnú „výpomoc“. (Tú ale niektorí seniori možno ani nepotrebujú.)  No podľa zákona je to vlastne nárokovateľná položka, podpora poskytovaná z prostriedkov štátneho rozpočtu, nie z prostriedkov ministerstva financií ! 3. Možno by som sa za túto výpomoc, pomoc či dar chcel aj poďakovať. Ale komu, keď sa za ministerstvo neunúval nikto pod tých 15 riadkov ani podpísať ?  Len tak mimochodom je to aj neslušné! 4. Prečo mi ministerstvo píše súkromný list ? Veď, ak mám na niečo zo zákona nárok, tak som mal dostať úradný list. Ten ale obyčajne začína takto. „ V zmysle ust. § 37t zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, Vám v prílohe zasielame poštový poukaz na výplatu sumy 300 euro  do vlastných rúk. Platnosť poukazu je do 28.2.2022. S pozdravom X. Y. dátum a podpis.“ 5. Tiež si ale môžem myslieť, že za štátne peniaze si niekto týmto pochvalným, anonymným súkromným listom, chce zvýšiť osobnú politickú popularitu ! No nemal toľko odvahy aby sa pod neho aj podpísal.

A úplne na záver. Skutočne si úradníci na ministerstve financií neuvedomili aký paškvil vlastne vyrobili ? Alebo sa báli svojich šéfov ?  Tak či tak, si tento 15 riadkový pochvalný, súkromný a anonymný list mohli odpustiť. Mne by bolo stačilo, ak by konali to, čo im zákon prikazuje. Mali totiž poslať stručný úradný list a poštový poukaz. Ak chceli poslať súkromný mohli, ale poštovné si mali platiť zo svojho nie zo štátneho rozpočtu. Príjemný zvyšok víkendu praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014