doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tri mesiace vojny na Ukrajine

24.5.2022 ... Rusi v čele s Putinom, si pod sebou touto vojnou pília konár, na ktorom dlhé roky sedeli. A nasledujúci možný hospodársky ale aj vojenský pád do prepadliska dejín, ich môže stať roky biedy a utrpenia...

Podľa vyjadrení prezidenta Putina, jeho vojaci si aj 90. deň „špeciálnej vojenskej operácie“ úlohy v dobývaní Ukrajiny hrdinsky plnia. Prezident Zelenskyj skladá obdiv Ukrajincom, ktorí bojujú a preukazujú skutočne nadľudskú silu pri vyháňaní armády útočníkov, ktorá bola kedysi druhou najsilnejšou armádou na svete. Dva rozporuplné pohľady na jednu a tú istú situáciu. Nie je to nič nové. Druhý príklad uvediem z druhej svetovej vojny. Mnohým z nás je známa situácia okolo obrany pevnosti Brest, ktorú nacistickí vojaci mali dobyť za 12 hodín, ale reálne ju úplne ovládli až po mesiaci. Odhodlanie obrancov, ktorí spôsobili nacistom veľké straty a viazali na seba 3 nemecké divízie, urobilo veľký dojem dokonca aj na samotného Hitlera. Stalin ocenil hrdinstvo jeho vojakov mnohými vyznamenaniami. Treba ale dodať, že v tom čase už platil jeho povestný rozkaz č. 270 podľa, ktorého všetci sovietski vojaci, ktorí sa vzdali do rúk nepriateľa, automaticky boli považovaní za vinných z porušenia vojenskej prísahy. Pevnosť Brest dnes nesie titul „Pevnosť hrdina.“ Ako protiváhu zo súčasnosti uvediem ukrajinských obrancov Azovstalu, ktorí tento priestor hrdinsky bránili až do 16.5.2022 a vzdali sa až na príkaz ukrajinského velenia, po splnení vojenských úloh. Tiež na seba viazali veľké počty ruských okupantov, čo malo veľký význam pri strategickej zmene pomeru síl v prospech Ukrajiny. Z pohľadu Ukrajincov ide jednoznačne o hrdinov. No Rusi ich považujú za vojnových zločincov a tak chcú s nimi aj zaobchádzať, teda sú na nich ešte tvrdší než boli nacisti na sovietskych obrancov Brestu. Aký to rozporuplný postoj Rusov. Veď raz považujú obrancov za hrdinov a druhýkrát za vojnových zločincov.

A aké skutočné úspechy dosiahli Rusi v tejto vojne ? Stručná odpoveď by bola, že úspechy nedosiahli určite žiadne, ale naopak si narobili plno hanby, starostí a problémov. Podľa najnovších správ z Ukrajiny v tejto vojne už zahynulo 29 320 ruských vojakov, Rusi majú zničené tisíce kusov vojenskej techniky, stále nedosiahli splnenie náhradných územných cieľov na Donbase a priamo sa pričinili o zvýšenie počtu amerických vojsk v Európe  o jednu tretinu (celkom ich tu je asi 102 000). Čo nevidieť, po prijatí Fínska a Švédska do NATO, si svojim pričinením Rusko podstatne predlží vonkajšiu hranicu s NATO, a dosiahne aj to, že všetky bývalé členské štáty Varšavskej zmluvy, už budú mať na svojom území vojenské základne USA. Čo do 24.2.2022 nebolo vôbec aktuálne.

A to najpodstatnejšie. K čomu bude Rusku dobyté územie Donbasu, keď si ho už teraz samo úplne zdecimovalo ?  Kto bude chcieť na takom to okupovanom území žiť? Veď  Ukrajinci tam nebudú a z rusky hovoriacich separatistov tam asi tiež veľa nezostane, lebo tam ťažko nájdu zem zasľúbenú ! Takže mne stále vychádza, že Rusi v čele s Putinom, si pod sebou touto vojnou pília konár, na ktorom dlhé roky sedeli. A nasledujúci možný hospodársky ale aj vojenský pád do prepadliska dejín, ich môže stať roky biedy a utrpenia, pokiaľ znova dosiahnu aspoň to, čo mali pred 24.2.2022. Východiskom nielen pre Rusov, ale pre celý demokratický svet je dosiahnutie, čo najrýchlejšieho skončenia tejto, nikomu nepotrebnej a nezmyselnej vojny. Svetu mier praje doko.  


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. ..ako vždy, príliš účelovo napísaný blog....
    Aj ja prajem svetu mier, no som presvedčený, že ten povestný konár si pod zadkom podpílila EÚ s USA a preto toľko pozornosti a podpory venujú ukrajinskému nacionalizmu. Rusko koná tak ako koná, lebo s obdobiami biedy a utrpenia majú skúsenosti, ktoré už viac nechcú zažiť. Je to problém prežitia Ruska, ktoré musí čeliť od pádu tzv.železnej opony. Západ aj keby nebolo Majdanu a mnohých pokusoch s farebnými revoluciami by si nedal pokoj. Je to anglosaská nenáviť voči Rusom. NATO a jeho šírenie na východ je toho jednoznačným faktom. Porovnávať obrancov Brestu s besnením banderovcov je scestné.
    publikované: 31.05.2022 21:32:07 | autor: Jozef Oskoryp (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014