doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Slovensku, Šuľany - Dunajský kanál

... len málokto môže zo svojej záhrady vidieť plávať výletnú alebo nákladnú loď, dá sa to, stačí navštíviť obce rozprestierajúce sa pri Dunajskom kanáli... aj foto

Tzv. Dunajský kanál sa tiahne približne po myslenej trase Hanuliakovo – Gabčíkovo – Sap (Palkovičovo). Ľavú stranu hrádze vybudovala slovenská strana a celú pravostrannú hrádzu vybudovala maďarská strana. Toto umelé koryto rieky Dunaj, ma dve časti. Prívodný a odpadový kanál, slúžiace pre vodné dielo v Gabčíkove (VDG). Hrádze kanála sú postavené nad okolitým terénom. Prívodný kanál VDG je dlhý 17 kilometrov, jeho šírka na dne je premenlivá v rozmedzí 267 - 737 metrov a hĺbka vody v kanáli sa pohybuje od 7,3 - 14,3 metra. Odpadový kanál VDG je dlhy 8,2 km, hlboký 16,0 m a na dne je široký 185,0 m. Dunajský kanál spolu meria asi 25,2 km a po celom toku je dimenzovaný na maximálny prietok 5 300 m3/sec. Obojstranne tohto kanála, na jeho hrádzach, je vytvorená asi 6 metrov široká asfaltová účelová komunikácia, ktorá prioritne slúži správcovi tohto kanála, ale využívajú ju aj cyklisti a sem tam aj peši turisti.  Kanál má po obidvoch stranách aj tzv. priesakové kanály, ktoré radi využívajú rybári. Tento umelo vytvorený vodný tok, aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá,  má svoje čaro. Potvrdzujú to aj moje fotografie z katastra obce Šuľany.

Pohľad smerom na Gabčíkovo                               Pohľad smerom na Bratislavu





Viac obrázkov nájdete na  

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Dunajsk%C3%BD_kan%C3%A1l_in_%C5%A0u%C4%BEany

Zabehaný život v obciach, ktorých kataster sa dotýka kanála, by mohli v letnej sezóne cez deň, oživiť pozdravné zvuky z klaksónov výletných lodí. Peknú a príjemnú, druhú polovicu prázdnin praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014