doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši. Šarišský hradný kopec

28.02.2023 .... 2 v 1. Áno, na jednom mieste je totiž národná prírodná rezervácia ale aj národná kultúrna pamiatka...pozrite aj foto
Národná prírodná rezervácia Šarišský hradný vrch, bola za chránené územie vyhlásená v roku 1964. Tvorí ju izolovaný vulkanický kužeľovitý vrch, vypínajúci sa 270 metrov nad mestom Veľký Šariš. Vrchol kopca má nadmorskú výšku 570 m nad morom. Šarišský hradný vrch tvorí najmä andezit. Rezervácia má rozlohu asi 145 hektárov a tvorí ju hlavne les. Na vrcholovej plošine sa rozprestiera hrad Šariš. V 19. storočí profesor prešovského kolégia, botanik Friedrich Hazslinszky, objavil a opísal na území rezervácie,  nový rastlinný druh – ďatelinu šarišskú. V čase našej návštevy, bol najmä juhozápadný svah vrchu, pokrytý množstvom popadaných a polámaných stromov.

23.2.2023                                                                23.2.2023  

 

Hrad Šariš (Sarus) pochádza z roku 1245 a patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 4,5 hektára. Hrad chránil severojužnú obchodnú cestu pozdĺž rieky Torysy. Zanikol po požiari v roku 1687. V súčasnosti je Šarišský hrad vyhľadávaným turistickým a oddychovým miestom. Na hrad vedie spevnená asfaltová cesta určená pre peších a cyklistov. Okolo cesty je postavený náučný chodník. Hradné opevnenie, bašty a budovy vo vnútri opevnenia sú rekonštruované. Hradný donjon bol upravený na  15 metrov vysokú vyhliadkovú vežu, z ktorej je kruhový výhľad na blízke okolie ale aj na Vysoké Tatry, Levočské vrchy, Čergov a Slanské vrchy. Celý komplex hradu Šariš, je síce už 60 rokov (od 17.4.1963) národnou kultúrnou pamiatkou, č. ÚZPF 398/1-31, ale oficiálnu zmienku o tom, budete zbytočne hľadať na dostupných internetových stránkach a údaj o tom nenájdete, ani na samotnom hrade. https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_kult%C3%BArnych_pamiatok_vo_Ve%C4%BEkom_%C5%A0ari%C5%A1i Nezainteresovaný turista si môže myslieť, že to urobil niekto naschvál. Zmeny k lepšiemu sú ale viditeľné. Ponúkam moje foto ako dôkaz.

          4.5.2001                                                        4.5.2001

   

          23.2.2023                                                         23.2.2023

 

Peknú jar turistom a všetkým ľuďom mier, praje doko. Ďalšie obrázky si môžete pozrieť na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:%C5%A0ari%C5%A1_Castle


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014