doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako vznikli názvy štátov v USA? I.

... Zo 48 štátov, 1 dištriktu a 2 území a 2 príslušenstiev, 27 majú meno pôvodu indiánskeho. ...Čo písalii v minulosti? (40)
Ján Koza, jednateľ Spolku Sv. Vojtecha v roku 1936 uverejnil článok o tom, ako vznikli mená jednotlivých štátov USA. Takže, ak máte záujem, čítajte prosím dobový článok presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou tak ako bol napísaný v Pútniku svätovojtešskom ročník 1936.

Ako dostaly Spojené Štáty Americké svoje mená ? (1.časť)

Veľmi zaujímavá vec je skúmať, ako dostaly hory, rieky, jazerá a štáty svoje mená. Žijem tam ďaleko od domova, v novom svete, v Amerike. Spojené  Štáty Severoamerické sú dnes veľmi známym a váženým štátom, kde žijeme aj my, mnohí vysťahovalí Slováci, ktorí sme sa ta dostali hnaní žitia nevôľou. Myslím, že mnohých bude zaujímať, ako dostaly jednotlivé štáty, z ktorých sú Spojené Štáty složené, svoje mená.
Každé meno zvykne mať svoj určitý význam a pôvod. A tak je to aj pri menách amerických štátov.
Zo 48 štátov, 1 dištriktu a 2 území a 2 príslušenstiev, 27 majú meno pôvodu indiánskeho. Niekto by sa divil, že prečo je týchto indiánskych mien toľko? Ten nesmie zabúdať, že pôvodnými obyvateľmi Ameriky sú Indiáni a Europania sa tam dostali len neskoršie, po objavení Ameriky, ktoré je v dejinách svetových veľmi dôležitým bodom.
Sedem štátov má mená pôvodu španielskeho, veď Španieli medzi prvými šli do novoobjavenej zeme. 17 štátov je pomenovaných dľa  starých zemí, osôb, alebo sú pôvodu anglického, keďže v Amerike žije veľa Angličanov a aj úradná reč je vlastne angličtina. Jediný štát Vermont má francúzske meno.

Pokračovanie nabudúce.
Veselý a pekný  deň praje doko

Viac o minulosti sa dozviete na doko.blog.pravda.sk/

 


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. První britské kolonie v Novém světě
    Více než milion předmětů našli archeologové na místě první britské kolonie v Novém světě. Desítky dalších artefaktů denně přibývají. Po 400 letech se tak odkrývá tajemství Jamestownu.
    Bylo to 13. května 1607. Sto čtyři kolonisté, kteří se vydali do Nového světa na britské obchodní lodi, přistáli na americkém pobřeží. Oblast, kde zakotvili, pojmenovali Virginia podle britské královny Alžběty I., která byla nazývána Virginia Queen (panenská královna) nebo prozaičtěji podle obchodní společnosti Virginia Company, která je do Ameriky vyslala. Založili tam město Jamestown. Teprve o několik let později následovali slavní Otcové poutníci (Pilgrim Fathers), kteří připutovali do Nového světa na trojstěžníku Mayflower a vylodili se 19. listopadu 1620 na mysu Cape Cod. Založili tam osadu New Plymouth a základy státu Massachusetts. Ďalej na: Národný Inštitút Francois Marie Voltaire, ikona TREZOR, téma: První britské kolonie v Novém světě
    publikované: 11.01.2008 18:51:31 | autor: Romann (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014