doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši – miniskanzen modelov drevených chrámov, Ľutina

... Vek originálov chrámov sa pohybuje v rozmedzí od 15. storočia až po 20.storočie. Ponúkam aj obrázky.

Obec Ľutina v okrese Sabinov, má vo svojom katastri, miniskanzen drevených chrámov v mierke 1:10.  Slávnostne ho 30.11.2011 otvoril a posvätil, arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ. Ide najmä o modely gréckokatolíckych drevených chrámov. Na začiatku ich bolo desať a veľmi názorne, na jednom mieste, približujú skvosty ľudovej sakrálnej architektúry, pochádzajúce predovšetkým z východného Slovenska. Miniskanzen je inštalovaný v exteriéri areálu ľutinskej Baziliky minor. Ide o projekt, ktorý je spolufinancovaný s Európskou úniou v rámci programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika. Časť je spolufinancovaná aj z  nórskych fondov. Po ukončení všetkých etáp má byť v miniskanzene viac ako 50 modelov drevených chrámov, medzi ktorými je aj niekoľko zo zahraničia.

Územie na ktorom sa spomínané modely nachádzajú patrí cirkvi, ale je voľne prístupné verejnosti. Svah je upravený tak, že má vytvorené tri vodorovné plochy (plató). Na spodnej a strednej ploche sú umiestnené modely zo Slovenska. Na vrchnej ploche sú okrem modelov zo Slovenska, nainštalované aj modely zo zahraničia. Prostredie je veľmi pekné a príjemné, najmä ak praje aj počasie. Osobne som ocenil tabuľky s informáciami o originálnych chrámoch, podľa ktorých boli modely zhotovené. Žiaľ, niekoľko tabuliek chýba úplne alebo ich poškodil nečas  a vandali. Len tak pre zaujímavosť. Vek originálov chrámov sa pohybuje v rozmedzí od 15. storočia až po 20.storočie. Takto tam vyzeralo 9. augusta 2020. 

Okrem týchto mojich obrázkov, odporúčam kliknúť na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Miniskanzen_dreven%C3%BDch_chr%C3%A1mov,_%C4%BDutina  a tak  navštíviť galériu obrázkov z wikimedia commons. Príjemný dovolenkový august praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014