doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Narodilo sa dobro

...Napadlo vás už niekedy pouvažovať nad tým, prečo sa nám, ľudským bytostiam tento sviatok, tak nezabudnuteľne vryl do našej mysle ?

Dnes je prvý sviatok vianočný. Deň, ktorý si pripomína celé civilizované ľudstvo. Paradoxne, že si ho pripomínajú nielen kresťania, ale aj nekresťania. V čom to asi je ? Zrejme nepoviem nič nového, ale pripomeniem, že v ten deň, pred 2018 rokmi sa narodila ľudská bytosť, ktorá predurčila vývoj ľudstva na tisícročia dopredu. My, kresťania veríme, že táto bytosť – narodený Ježiško,  nám ľuďom, bol zoslaný od Boha. A nekresťania ho zasa chápu ako proroka, či vizionára, ktorý svojím učením dokázal zmeniť dovtedajší pozemský svet. Tak či tak, absolútna väčšina ľudstva si ho pripomína - rok čo rok, 25. decembra.  Na Slovensku, máme tento sviatok pomenovaný  slovom - Vianoce.

Napadlo vás už niekedy pouvažovať nad tým, prečo sa nám, ľudským bytostiam tento sviatok, tak nezabudnuteľne vryl do našej mysle ?  Áno je to spomienka na detstvo, ktoré väčšina z nás prežila na Vianoce tak, že sme pod stromčekom na Štedrý večer, našli nejaký darček od Ježiška. Až po niekoľkých rokoch sme zistili, že  darčeky nám reálne dávali naši rodičia alebo blízki. A vždy to bolo podľa možnosti darcov. No aj tak nám v pamäti zostala hlboko vrytá stopa, že darčeky nám nosil vždy Ježiško. Niektorí rodičia s tým majú problém stále, lebo si myslia, že deťom netreba klamať, čo je iste pravda. Deťom máme hovoriť vždy pravdu, ale ako im vysvetliť, že ten malý Ježiško, ktorý sa narodil vo veľmi skromných podmienkach v ďalekom Betleheme, a z ktorého vyrástol dospelý Ježiš, chce všetkým ľuďom umožniť, aby boli dennodenne obdarovávaní darčekmi nad všetky darčeky – dobrotou a láskou ?  No najjednoduchšie to bude asi tak, že tým našim drobcom, to vysvetlíme aspoň na Štedrý večer tak, že ich obdarujeme tým, čo chápu ako hmatateľný darček.  A darček z lásky predsa nemôže dať niekto, kto nie je aj sám dobrým. Preto si myslím, že Ježiško bude darčeky nosiť aj naďalej a pritom to nebude klamstvo, lebo na jeho narodeniny my ľudia, týmito darčekmi ďalej z generácie na generáciu šírime to, čo nám Ježiško daroval svojim narodením – lásku a dobrotu. A o to by nám malo ísť aj v dnešnej dobe.

Pokojné prežitie vianočných sviatkov praje doko.


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014