doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Above, Herľany

... Pôvodný kúpeľný ráz Herlian ukončila 2. svetová vojna. Renovovali sa iba niektoré objekty, ktoré v čase socializmu slúžili ako reštauračné a ubytovacie zariadenia štátnej správe a Revolučnému odborovému hnutiu ..

Prvý písomný doklad o histórii obce Herľany je z roku 1487, kde sa spomínajú ako Haryan. V 17. storočí boli známe ako kúpeľné mestečko. Herľany ležia pod úpätím západných svahov Slanských vrchov, v údolí Herlianskeho potoka, približne 28 km severovýchodne od Košíc. Dnes má obec asi 290 obyvateľov a patrí do historického regiónu Abov. Po kúpeľoch okrem  Herlianskeho gejzíru a kúpeľnej kaplnky sa zachoval aj kúpeľný park a budovy Dargov, Branisko, Gejzír a Hornád. Všetky spomínané objekty sú vedené v zozname národných kultúrnych pamiatok SR. Pôvodný kúpeľný ráz Herlian ukončila  2. svetová vojna. Renovovali sa iba niektoré objekty, ktoré v čase socializmu slúžili ako reštauračné a ubytovacie zariadenia štátnej správe a Revolučnému odborovému hnutiu V období rokov 1968-1983 zriadenie areálu bývalých kúpeľov bolo známe ako stredisko pre prípravu zahraničných študentov. Od roku 1985 dodnes celý bývalý kúpeľný areál patrí Technickej univerzite Košice.

Prvá voda v Herlianskom gejzíre vystriekla už 16.8.1872 a to pri razení vrtu v hĺbke 111 metrov. Dnes má vrt hĺbku asi 405 metrov. Teplota silne mineralizovanej vody kolíše v rozmedzí 12 až 24 stupňov Celzia. Erupčná fontána dosahuje výšku 15 až 20 metrov. Intervaly erupcie sú premenlivé, teraz sa pohybujú v rozmedzí 32 až 36 hodín. Erupčná činnosť trvá asi 25 minút, priemerná výdatnosť vody je 25-30 litrov za sekundu. Gejzír je známy ako svetová rarita lebo ide o jediný studený artézsky prameň v Európe, ktorý každoročne vyhľadáva veľký počet domácich aj zahraničných návštevníkov.

K atraktivite Herlian prispel aj rezbársky plenér Gejzír Herľany - Via Ferraria, ktorý sa prvýkrát uskutočnil 24.-28.10.2011. Plastiky z roku 2011 spodobujú:- hrad Slanec, kaštieľ v Budimíre, archeologické múzeum v Nižnej Myšli, bitku pri Rozhanovciach, ranogotický kostol vo Svinici, V auguste 2012 pribudli ďalšie plastiky: Herliansky gejzír, Klasicistický kaštieľ v Nižnej Kamenici a Opálové bane. Autormi diel z roku 2012 sú : Ladislav Staňo ml., Stanislav Polek, a Miroslav Janič. Diela sú umiestnené v parku ako stále exponáty. Viac na

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Wooden_sculptures_in_Spa_Park_(Her%C4%BEany)

Realitu priblížia aj moje ďalšie fotografie.  

   


Viac fotografií aj na web stránke

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cultural_heritage_monuments_in_Her%C4%BEany

Čo na záver? Skutočne sa tam človek cíti príjemne, možno aj vďaka pekným dreveným sochám, ktoré sú v areáli,  ale malým deťom chýba detské ihrisko a pre nás dospelých, by tam mohlo byť zriadené malé múzeum o histórii kúpeľov. Pekné babie leto praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014