doko

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Bosne a Hercegovine (Medjugorie)

... z horskej dediny, ktorú do roku 1981 takmer nikto nepoznal, sa po oznámení o zjavení Matky Božej stalo pútnické miesto, kam ročne zavítajú desaťtisíce pútnikov... fotočriepky

        Z viac než 100 tisícového mesta Mostar, je do Medjugoria (slovensky Medžugorie) mestečka, ktoré má asi 4 000 obyvateľov, len niečo okolo 30 km, a keďže je to aj na trase k chorvátskemu hraničnému prechodu Metković, kam sme mali namierené, niet sa čo diviť, že sme navštívili aj Medžugorie. Mnohým veriacim, ale nielen im, je mesto známe vďaka zjaveniam, ktoré začali v roku 1981. Pre tých čo ešte nepoznajú priebeh zjavenia uvediem najznámejší opis udalosti: „24. júna 1981, šesť mladých ľudí videlo nad miestom, ktoré miestni volajú Podbrdo - Vrch zjavenia,  a ktoré sa  nachádza  blízko  Medžugoria časť  Bijakoviči, mladú ženu s dieťaťom v náručí, ktorá im rukou ukazovala, aby sa k nej priblížili, ale pretože sa veľmi báli, tak k žene s dieťaťom nešli. Nasledujúci deň, okolo 18.00 hodine v podvečer, štyria z týchto mladých ľudí  cítili, že znova musia ísť na to miesto. Podľa ich neskorších vyjadrení sa v tento deň s Pannou Máriou modlili a rozprávali. Preto sa od roku 1981 každoročne 25. jún v Medžugorí slávi ako deň výročia zjavenia Panny Márie. Prvé slová, ktoré podľa mladých vizionárov vtedy Panna Mária svetu povedala, boli: „Pokoj, pokoj, pokoj - iba pokoj! Pokoj musí zavládnuť medzi Bohom a človekom, a medzi ľuďmi navzájom.

Žiaľ, neboli sme až na mieste zjavenia, ale iba v mestečku Medžugorie, a to v  areáli miestneho kostola svätého Jakuba, kde sa konajú tradičné bohoslužby a náboženské obrady rímsko-katolíkov z celého sveta.Ale aj toto miesto má pre návštevníkov Medžugoria svoje čaro. Pre tých, čo tam ešte neboli, si dovolím priblížiť tamojšiu atmosféru niekoľkými, mojimi obrázkami z 1. júla 2014. 




Viac na

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:St._Jacob_church_in_Me%C4%91ugorje?uselang=hr

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Statues_of_the_Virgin_Mary_%28Me%C4%91ugorje%29

Momentálne, podľa správy z 24.januára 2014,  vatikánska komisia, ktorá od roku 2010 skúmala charakter a pravosť zjavení Panny Márie v Medžugorí, ukončila svoju činnosť. Dokumentáciu k prípadu teraz prevezme Kongregácia pre náuku viery. Je pravdepodobné, že pápež František vysloví svoje konečné rozhodnutie o zjavení a charaktere novodobého pútnického miesta,  do konca tohto kalendárneho roka.     Príjemnú a šťastnú dovolenku v roku 2014 praje doko.


Cestovanie v zahraničí | stály odkaz

Komentáre

  1. Pápež František vraj pochybuje o
    frekvencii zjavení a preto sa jeho rozhodnutie oddiaľuje.
    publikované: 14.05.2015 13:17:04 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014